Кунева: Украйна няма да фалира

ОFFNews 04 март 2014 в 21:19 3544 3

Няма опасност Украйна да фалира, макар че хазната е празна, заяви днес лидерът на Движение „България на гражданите” Меглена Кунева.

Без значение на геополитическата ситуация, никой няма интерес от фалит на страната, аргументира се първият български еврокомисар.

Сегашната криза в Украйна е много по-тежка отколкото досегашните, които страната преживя. Този път някак нещата отидоха много далеч – хората са обезнадеждени, че ще могат по демократичен път да направят страната си такава, каквато искат, заяви Кунева пред „Фокус“.

Според нея на пръв поглед изглежда, че всичко е по правилата – има редовни демократични избори. Фактът, че протестите продължават месеци наред и че няма решение на най-важните и най-наболелите въпроси в Украйна, свързани с корупцията, с отчетността на управляващите, с избора на път, по който да поеме страната, на разумен диалог, говори, че това не е тази демокрация, която украинците са очаквали, смята тя.

„В световен мащаб украинската криза има много сериозен отзвук. Отзвукът е най-напред в ЕС, защото формалният повод за началото на кризата беше отказът на украинското правителство да изпълни условията за сближаване с ЕС и сякаш това беше искрата”, уточни лидерът на ДБГ.

Кунева смята, че за самата Европа това е знак, че политиката, която води, среща съпротива и може би за украинците сигурността на пътя към ЕС не е била достатъчна, за да могат да удържат безспорния натиск от страна на Русия.
„Много важен въпрос сега е какво ще се случи в икономически план”, подчерта Кунева.

Икономистите на ДБГ също считат, че Украйна няма да фалира, въпреки че хазната е празна. Няма държава, която да има интерес от фалита на страната, без значение с каква геополитическа карта играе.

Споре тях, природният газ формира най-голяма част от търговския оборот на Русия с Европа и голяма част от този експорт минава точно през Украйна. Въпреки че има финансови турбуленции, недостиг на пари, забавяне на изплащането на пенсиите и теглене на средства от банките, Украйна ще прескочи банкрута.

Това подчертават в позиция експертите от Икономическия екип на „Движение България на гражданите“, изразена от ръководителя на екипа Бисер Манолов по време на днешното заседание на Изпълнителния съвет на ДБГ.

Проектът „Южен поток“ е абсолютно необходим на Русия в контекста на „непослушната Украйна“, казват те и допълват, че Путин показа уважение към желанието на украинския народ сам да определя съдбата си и като доказателство повишава доставните цени на природен газ от 268 на 410 долара за кубичен метър още от месец март.
Бисер Манолов допълни, че от централата на МВФ, от ЕС и САЩ са обявили готовност за помощ. По думите му, България няма да отиграе изгодно ситуацията около Украйна и „Южен поток“, защото й липсват качествени и независими политици.

Манолов сравни хаоса в родната енергетика с този в украинската, а решението посочи в това да се направят енергийни баланси с експертни решения, извън контекста на политическите ангажименти.

„По газовите тръбопроводи не тече само газ, а зависимост и то от чисто корупционен характер“, подчертахме от ДБГ още преди месец, допълни Манолов, и каза, че икономистите на Движението не биха приели какъвто и да е мандат, на който и да е икономически министър, да договаря каквито и да е газови цени.

„Фактите са, че в периода 2014-2015 г. Украйна предстои да рефинансира държавен дълг от 35 млрд. долара, при общ държавен дълг 130 млрд. долара. Брутният продукт на страната е около 174 млрд. долара, а на база съотношението държавен дълг към БВП страната стои по-добре от доста европейски държави“, уточни още Манолов, като напомни, че два дни след съобщението, че Русия ще забави обещаната помощ от 15 млрд. долара инвестиция в украински държавен дълг, цените на украинските държавни облигации с падеж 2023 година се повишиха с 10 %.
Това е факт, който показва, че финансистите не очакват фалит на Украйна, каза още той.

Шефът на икономическия екип отбеляза, че сриването на националната валута е възможно най-добрата новина за украинския експорт.

„Над 31 % от БВП на Украйна се създава от индустрията, а над 50 % от украинския експорт е в посока Русия. Вследствие кризата в Украйна руската рубла стигна до най-ниското си ниво спрямо долара за последните пет години“, уточни Манолов.

Той добави, че държавните субсидии на енергийните цени и пълната зависимост от руския газ са основният проблем на украинската икономика. Очакваните сътресения от преминаването на Украйна към пазарно ценообразуване, са процеси от жизнено значение за украинската икономика, според икономическия екип на ДБГ.

Манолов определи търговския и митнически съюз на Русия с Украйна, Казахстан, Беларус и Армения като „прегръдката на мечката“. От нея няма спасение - тръгнеш ли да бягаш, започва да се къса живо месо, каза образно шефът на икономическите експерти на ДБГ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!