Щаб ще следи Украйна, за да минимизира рисковете за България

OFFNews 04 март 2014 в 19:59 2852 5

Национален щаб ще следи процесите в Украйна и ще предприема мерки за управление и минимизиране на рисковете за сигурността на България. Това стана ясно след днешното заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет.

Седем мерки във връзка с кризата в Украйна прие на днешното си заседание Съветът по сигурността към МС. Съветът беше свикан от министър-председателя Пламен Орешарски във връзка със ситуацията в Украйна. Приетите мерки са:

1. Създаване на Национален щаб за мониторинг на обстановката в Украйна и предприемане на мерки за управление и минимизиране на рисковете за сигурността на страната.

2. Оценка на състоянието на запасите на страната от природен газ и нефтопродукти, както и възможностите за реакция при краткосрочно или средносрочно спиране на доставките от Украйна или трайни затруднения в работата на Лукойл –Нефтохим Бургас.

3. Разработване на Национален план за реагиране при бежанска вълна от Украйна.

4. Преглед и актуализация на плановете и мерките за реагиране в България поради евентуални аварии или радиационно замърсяване на територията на Украйна, което би могло да засегне България.

5. Засилване на мерките за граничен и митнически контрол върху граждани стоки или товари от или към Украйна по отношение на трафик на оръжие или стоки с възможна двойна употреба.

6. Провеждане на балансирана външна политика на нашата страна по отношение на конфликта в Украйна.

7. Преглед на плановете за пренос на свежо и отработена ядрено гориво от АЕЦ Козлодуй. Разработване на алтернативи.

„Създали сме всички необходими условия да следим промените в обстановката и да предприемаме всичко необходимо, така че да гарантираме сигурността на Република България“, каза след заседанието вицепремиерът и министър вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той изтъкна, че по време на Съвета са били обсъдени всички аспекти на възникналата криза в Украйна и възможните сценарии за нейното развитие. Направен е и анализ на алтернативите.

„Очертават се няколко основни заплахи, а в резултат на тях и рискове за сигурността на България“, каза министърът. На първо място той изтъкна икономическите заплахи, свързани с нарушаване на нормалната доставка за по- кратък или за по- продължителен период от време на газ за България. „Съществува и риск от временно затрудняване на работата на "Лукойл Нефтохим", тъй като пристанището, от което се снабдява рафинерията, е на територията на Украйна“, обясни Йовчев. По думите му съществуват определени икономически рискове за юридически и физически лица, които могат понесат загуби в резултат от съществуването на икономически и финансови взаимоотношения с партньори в Украйна.

„В средносрочен аспект е възможно да имаме определени проблеми, които са свързани с извозването на отработено ядрено гориво, но тук има алтернативни решения и това не може да се калкулира в момента като сериозен риск“, каза още Йовчев.

Според министъра съществува опасност и от възникване на засилен миграционен натиск по отношение на България. Йовчев обърна внимание на възможността от възникване на въоръжен конфликт между Украйна и Русия и в резултат на това – част от пребиваващото на територията на Украйна българско население, което по различни оценки варира между 250 000 и 300 000 души, да се почувства пряко застрашено и да потърси път към България. На второ място министърът посочи рисковете от възникване и задълбочаване на ксенофобски настроения в Украйна, в резултата на което да бъдат застрашени или нарушени права или свободи на българското малцинство, което да има същия ефект.

Министър Йовчев отбеляза и рисковете, свързани с възможности от трайно влошаване на отношенията между Русия и ЕС. „Тук трябва да посочим, че едно такова развитие рискува да затрудни реализацията на някои от големите инфраструктурни проекти като например Южен поток“, каза той.

Министър Йовчев обяви, че ще се създаде Национален щаб, който ще бъде отговорен да наблюдава процесите Украйна и да планира мерки, които да минимизират вредните въздействия спрямо България. „Това ще бъде направено с моя заповед още утре. Трябва да извършим преглед и да актуализираме всички планове, които са свързани с нормалните доставки на газ и на нефт и нефтопродукти, както и с възможностите за търсене на алтернативни решения и с готовността на отделните предприятия, които трябва да преминат на друг режим на работа. Трябва да имаме активна външна политика. В тази посока МВнР вече предприема съответните мерки“, добави Йовчев.

Министърът подчерта, че ще се прегледат и плановете, свързани със защита при възникване и промяна на обстановката в Украйна. „Не трябва да пренебрегваме, макар и малко вероятни – рискове от нарушаване на нормално функциониране на 4 ядрени централи с 15 реактора на територията на Украйна– както предвид възможността от възникване на въоръжен конфликт, така и предвид диверсии, или в резултат на тежката икономическа криза в Украйна. Въпреки, че не съществуват преки рискове към момента, ще направим всичко възможно да прегледаме плановете и готовността за действие при такава ситуация. Ще има и допълнителни мерки, свързани със засилен контрол по границите“, каза Йовчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови