Кристалина Георгиева е консенсусен вариант за външен министър на ЕС

OFFNews 14 юли 2014 в 14:08 4815 10

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Еврокомисарят по хуманитарната помощ и ветеран от Световната банка Кристалина Георгиева е възможна консенсусна фигура за външен министър на ЕС, пише днес престижният "Файненшъл тайм" в анализ на вероятното разпределение на най-високите постове в на новата Европейска комисия.

Група източноевропейски държави започнаха кампания с цел да блокират шанса на Италия да получи поста на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, за краткост наричан "външен министър на ЕС". Тези страни винят Рим в недостатъчно твърда позиция срещу Русия, съобщава изданието.

Усилията им получиха мълчалива подкрепа и от други държави, поддържащи санкциите, след като миналата седмица основният фаворит за поста - италианският външен министър Федерика Могерини - покани Владимир Путин на октомврийската среща на държавните ръководители от ЕС и Азия, която ще се проведе в Милано. 

Битката кой ще наследи на поста баронеса Катрин Аштън се превърна в основна тема от дневния ред на ЕС преди срещата на върха в сряда поради нарастващите опасения, че и по други водещи постове в ЕС - в частност този на председателя на Европейския съвет, който председателства срещите на върха на ЕС - няма да има съгласие, добавя ФТ. 

"Рядко съм виждал толкова въпросителни", заявява пред вестника ветеранът от такива преговори в Европа.

Германският канцлер Ангела Меркел призова срещата на върха да излезе с общо споразумение за всички "висящи" висши постове и даде знак, че е готова да приеме номинацията на министър-председателя на Дания Хеле Торнинг-Шмид (център-ляво), която да замени Херман ван Ромпой като председател на Европейския съвет (постът е наричан още президент на ЕС - б.р.). Преди това Меркел призова колегите си дясноцентристки лидери да блокират социалист за поста.

Но мълчаливото й съгласие с кандидатурата на г-жа Торнинг-Шмид, който има подкрепа във Великобритания, породи опасения в Париж, където има съпротива срещу това поста да заема човек от страна извън еврозоната.

"Нямаме нищо против нея лично, но кой тогава ще бъде президент на съветите от еврозоната?", заявява високопоставен френски представител пред ФТ. "Проблемът е политическият имидж, който тя създава. От Националния фронт веднага ще викнат, че еврото се управлява от човек извън еврозоната."

Според двама високопоставени представители на ЕС, европейските лявоцентристки лидери (вкл. Матео Ренци в Италия и Франсоа Оланд във Франция) са провели конферентен разговор в събота и са да издигнат кандидатурата на Могерини. 

Но в Европейския парламент, който трябва да одобри номинацията, опозицията срещу италианския външен министър расте, особено в рамките на дясноцентристкия блок, който вярва, че на Могерини й липсва опит и тежест, тъй като е на поста външен министър на Италия само от февруари.

"Избирате капацитет и опит или политически цвят и пол", пита водещ лявоцентрист, който се противопоставя на кандидатурата на Могерини.

Г-н Ван Ромпой, който води преговорите, е казал на националните делегации, че на срещата на върха трябва да постигнат съгласие поне по кандидата за външен министър, тъй като той ще бъде част от новата Европейска комисия.

Жан-Клод Юнкер, председателят на проекто-комисията, трябва да има всички 28 комисари преди лятната ваканция, така че техните изслушвания да могат да започнат през септември. Въпреки че договорите на ЕС изискват само мнозинство от eвропейски лидери да избере наследника на Аштън, Ромпой е казал на делегациите, че се надява да се постигне консенсус.

Ако кандидатурата на Могерини бъде блокирана, двамата кандидати, които са смятани за хардлайнери по отношение на Русия - полският външен министър Радослав Шикорски и шведският му колега Карл Билд, вероятно също ще отпаднат, смятат дипломати.

Така в надпреварата като консенсусна фигура ще остане представителката на България Кристалина Георгиева, ветеран от Световната банка и настоящ европейски комисар за хуманитарната помощ, пише "Файненшъл таймс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!