Евросоциалистите сипят суперлативи за Кристалина Георгиева след критиките на БСП

ОFFNews 08 февруари 2014 в 15:09 5388 20

Кристалина Георгиева

Снимка БГНЕС

Кристалина Георгиева

Евродепутати от групата на европейските социалисти в ЕП подкрепиха българския еврокомисар Кристалина Георгиева заради отправените към нея критики от страна на БСП, съобщава сайтът Euroactiv.

Повод за това стана изказване на евродепутатът от БСП Илияна Йотова, която се обяви против втори мандат на Георгиева в Еврокомисията, защото тя не била направила достатъчно за справянето с бежанския въпрос.

От парламентарната група на социалистите в ЕП, в която са и депутатите от БСП, изразиха силна подкрепа към работата на българския еврокомисар.

Медията цитира и премиера Орешарски, който преди дни каза, че Георгиева би била добър кандидат за член на следващата Еврокомисия.

Британският евродепутат Майкъл Кашман изрази учудване от критиките към Кристалина Георгиева. "Нейната отговорна работа, прозрачни действия и отдаденост са безспорни, тя винаги е работила в сътрудничество с ЕП и европейските депутати. Дейността й е сред най-високо ценените в Еврокомисията и България с право може да се гордее с нейната ценна и неуморна работа в сърцето на ЕС", казва той пред Euroactiv.

Холандският евродепутат Тийс Берман, също от групата на социалистите и демократите, коментира, че дълбоко съжалява за решението на Йотова и БСП да започнат атака срещу Георгиева. "Тя е една от най-добрите, ако не и най-добрият еврокомисар", казва Берман и описва българката като "високо ефективна, пряма, отдадена на работата си, бореща се с липсата на достатъчно финансиране и винаги успяваща да намери такова в последната секунда благодарение на силните си лични качества".

Берман споделя, че да се работи с Георгиева е било "невероятно".

Французойката Ева Жоли от групата на Зелените и Европейския свободен алианс е цитирана да казва, че ЕС е имал късмет с комисар като българката. Под нейно ръководство ЕС е "направил всичко възможно" да помогне на нациите в нужда по време на големите хуманитарни кризи в Хаити, Сирия, Судан и Централноафриканската република, посочва Жоли.

"Кристалина Георгиева е силна жена, с висока квалификация, пряма и отдадена на каузата на солидарността и хуманитарните закони. Надявам се да работим с нея и занапред", добавя французойката.

Самата Георгиева споделя пред Euractiv, че би пренебрегнала атаките, ако те не засягаха хуманитарната дейност на Евросъюза в контекста на сирийската криза.

"Ако днес от 2,3 млн. сирийски бежанци само 60 000 са дошли в Европа, това е защото ние много активно инвестираме в закрилата на бежанците, но и по места, където често бежанците са двойно и тройно повече от местното население", казва еврокомисарят по въпросите на хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

 Тя добавя, че Ливан и Йордания не са се "рухнали" под тежестта на огромния брой бежанци от Сирия благодарение на големите усилия на ЕС в тази посока.

Георгиева отрича и конкретните обвинение за помощта за България, като казва, че веднага е предложила цялата подкрепа, която ЕС може да даде на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!