"Колегите от ГЕРБ да слязат от метлите, може да се стигне до нови избори"

OFFNews Последна промяна на 31 юли 2015 в 07:48 7830 25

Възможно е да се наложи предоговаряне на коалицията, трябва да сме готови за нови избори. Това коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев в личния си блог след избора на Мая Манолова за национален омбудсман вчера. Той не участва в гласуването в пленарна зала, защото е на посещение в САЩ. 

Радан Кънев заявява, че кампанията за местния вот започва с приятелски огън по Реформаторския блок, а "особено тревожен е опитът на колегите от ГЕРБ да прехвърлят отговорността за собственото си политическо поведение върху групата на РБ". В текста си Кънев прави преглед на последните гласувания в парламента и е категоричен, че РБ не е обвързвал конституционните промени с гласуването на референдума, омбудсмана, Националната служба за охрана при преговорите с ДПС.

В текста на Радан Кънев пише: 

1. "Историческият компромис" за конституционни промени беше и остава огромен политически пробив на РБ. Преодоляхме мнозинство от над 160 гласа за имитация и постигнахме 180 подписа за същинска реформа. Постигнахме го сами - и ГЕРБ, и Президентът бяха съгласни на варианта на ДПС. Дадохме пример за политически преговори, които по сериозност и зрялост не отстъпват на тези в развитите демокрации. Ако никой не се отметне от подписа си, наесен ще има истинска реформа на ВСС и крайъгълен камък за цялостна съдебна реформа.

По време на преговорите за конституционни промени, в т.ч. и особено преговорите с ДПС, нито за миг не сме обвързвали тази тема с други теми - референдум, омбудсман, НСО. Не сме поемали никакви ангажименти извън компромиса по съдебната реформа, и който го твърди или се е объркал, или клевети.

2. Отхвърлихме въпросите за задължителното гласуване (тук огромна, решаваща роля имаха и "развалените пултове" на ГЕРБ) и за мажоритарния вот. По втория въпрос имахме редкация в полза на преференциите, отхвърлена от всички останали политически сили.
В този случай, РБ показа зъби и характер. Поздравявам колегите от ПГ и ги подкрепям. Задължаването на хората да гласуват не решава въпроса с доверието в политиците. Тоягата не помага. Резултатът от задължителното гласуване, каквото и да си мислят в ГЕРБ, щеше да бъде увеличаване на резултата на ДПС (най-ниската активност на последните избори е в Кърджали, най-високата - в София!) и на протестен вот, насочен към популистки и крайни формации.
Мажоритарното гласуване (при напълно неясни правила) е опит на ГЕРБ да си осигури служебна победа и да управлява без партньори и коректив, без да има мнозинство от гласовете.

3. Подкрепихме въпроса за електронното гласуване. Дано се случи - участието на над милион българи, живеещи в страните от ЕС, в политическия ни живот е ключово за оцеляването ни като нация. Българите в чужбина не само превеждат милиарди левове годишно на семействата си в България, но преди всичко са важна част от националната ни общност, основен демографски и икономически резерв на нацията и държавата ни. Тяхното участие в избори ще обезсмисли глупостите със задължителния вот - ефектът от високо участие и отслабване на ДПС и на купения вот ще се постигне без насилие върху гражданите да гласуват задължително.

4. Противопоставихме се на избора на старите подуправители на БНБ и поискахме отговорността на целия УС на БНБ за фалита на КТБ. Тук избора направиха ГЕРБ и ДПС. Надявам се, че не сме виновни и за това.

5. Противопоставихме се на закона за НСО, запазващ тази уникална за Европа служба за охрана на привилегиите. Поискахме служителите в НСО да се грижат за сигурността на милиони, а не на десетки. Законът мина с гласовете на ... ГЕРБ и ДПС. Няма изненадани.

6. Противопоставихме се на мълчаливия консенсус за избор на г-жа Манолова за омбудсман. Издигнахме кандидатурата на г-н Пенчев и я подкрепихме.
Обвиненията, че нашите гласове са помогнали на г-жа Манолова, са нелепи. Ние имахме наш кандидат. Помогна ѝ тайното гласуване - затова искаме и ще искаме явно гласуване и във ВСС.

7. Парламентът не придвижи Закона за лечебните заведения (основен стълб в реформаторската програма на Петър Москов), но по стахановски гласува Кодекса за социално осигуряване, който далеч не е толкова спешен. Ключовите гласувания по КСО минаха с мнозинството на ГЕРБ, ДПС и АБВ.

В заключение: Краят на сезона очертава доста самотна роля на Реформаторския блок в опитите за постигане на промяна. В два случая се справихме добре, в останалите парламентът формира консервативно мнозинство в защита на статуквото, в основата на което често са ГЕРБ и ДПС. Перспективата пред управлението е тревожна - стабилността изисква бързи и смели реформи, а мнозинство между ГЕРБ, ДПС и АБВ не може да ги осигури. 

Идва кратка отпуска. Призовавам колегите от ГЕРБ да слязат от метлите и да си дадат сметка за необходимостта от много сериозен разговор за управленските приоритети и програмата на парламента. Ако искаме стабилна България, трябва да загърбим партизанските си страсти и мераци за служебна победа и да заздравим мнозинството, около важните реформи, които предстоят - Закона за съдебната власт, Закона за лечебните заведения, антикорупционния закон.
Възможно е да се наложи предоговаряне на коалицията. Това не бива да ни плаши. Ако мнозинството ГЕРБ/ДПС/АБВ се запази и атаките срещу РБ продължат, трябва да сме готови за нови избори, на които да получим по-висок резултат, и то като единна и дисциплинирана политическа сила. 

Бойко Борисов: Не чета кой какво пише по нощите

Нямам навика да чета по нощите кой какво пише във фейсбук. Не съм го чел и не коментирам. Има си формати, ако някой е недоволен, трябва да говори там, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от 24 часа. 

Първанов: Радан Кънев да целува ръка на Местан

Радан Кънев трябва да целува ръка на Лютви Местан и ДПС, защото те предложиха вариант на съдебна реформа, който да мине, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов по бТВ. Думите на Кънев „Трябва да сме готови за нови избори, ако мнозинството ГЕРБ-ДПС-АБВ се запази”, Първанов коментира така: „Г-н Кънев е един шегаджия”. По-скоро има сближаване между РБ и ДПС и не казвам, че това е лошо, каза още лидерът на АБВ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.07 2015 в 16:35

За съжаление, освен зъби и нокти нищо друго, заслужаващо уважение, не показвате! Ако изключим това, че от време на време ви лъсват задниците, като в случая с референдума - найс, а?

31.07 2015 в 15:37

Я виж ти, колко ербап бил този сол ташак на сивият кардинал.

При едни избори на есен, този пишман реформатор може и да не влезе в Парламента.

За това другарю комсомолец, като си немощен трай си и прави каквото ти казва Борисов, пък може и да си изкараш мандата!

31.07 2015 в 14:50

Аз Кънев съм го предупредил още от преди няколко месеца че хора като Кунева и Лукарски са поставени от ГЕРБ лица и във всеки удобен момент имат задача да подливат вода и да свалят рейтинг. В РБ има само 2-ма 3-ма неудобни, останалото са слуги за порции. И при ОДС беше така и когато Костов ги видя и почна да ги уволнява същите отидоха в Мадрид при царя и създадоха заместител заличил напълно дясното в страната.

Този Реформаторски блок няма бъдеще и за жалост с купения вот и мъртвите души предстои ново управление на червените капиталисти от герб и кабинет на малцинството с подкрепата на дпс и бкп. Това е бъдещето ако РБ напуснат коалицията.

31.07 2015 в 12:58
Мда-а-ааа... догановите рзняци, които ви клатят непрестанно са направии на сняг белтъците в кратуните ви.
Нали в момента, в който го каже ще се появи поне един "предател". В този разбойнически блок (РБ) са от мошеник и предател нагоре! Точно от тях са гласували за ММ, напук! както и напук прецакаха референдума.
Ако се напъна малко с много голяма вероятност бих определил и кой точно е гласувал.
Мизерници! Аре избори и да се отичат в канавката!

31.07 2015 в 12:53


Какво предоговаряне на коалицията, бе копеле, с кой? Нали от АБВ нищо не зависеше, сега и те ли станаха непреодолима пречка. Какви са тези безсмислени брътвежи. Само оправдания, гузни обяснения, критики към всички. То критиките са хубаво нещо, ама вие никакви кусури ли нямате? За референдума нямате оправдание, каквито и да ги плямпате, за "наше добро" така преценили, ние сме олигофрени и не можем да преценим. Стига празни приказки, оправдания и заплахи, време е да пораснете или на следващите избори и толкова депутати няма да имате. В момента хората се вълнуват повече от престъпленията в енергетиката, за които отдавна предполагахме, но вече има някакво раздвижване и надежда най-после нещо добро да се случи в тази сфера, защо сте абсолютно незаинтересовани, нямате специални заслуги и инициатива за тези разкрития и ги неглижирате, няма лошо, нямате експерти и амбиции в тази сфера, но отдайте заслуженото и на другите. Това не е ли по-важно за държавата, за всички, от истерията около избора на Мая Манолова.

31.07 2015 в 12:40

Те не са на метли, а на хеликоптери на авиоотряда...

31.07 2015 в 11:29

Дразни ме липсата на самокритичност у реформаторите и постоянната им склонност да търсят вина винаги и само у ГЕРБ. Ако нещо не стане както те го искат, виновен е ГЕРБ, макар да им е ясно, че гласовете само на ГЕРБ не могат да им осигурят налагането на тяхното желание. За договорките около съдебната реформа направиха комплимент на ДПС, че били отговорни и конструктивни, а ГЕРБ получиха обвинения , че направили компромис.Има приятелски огън, да.

31.07 2015 в 10:55

РБ имат много хубави намерения, но явно са глупави(и/или корумпирани) повечето.

31.07 2015 в 10:47

Не ме интересува дали някой от депутатите е за или против задължителното и мажоритарното гласуване! Интересува ме защо ми отнехте възможността да кажа своето мнение?! Това е много, много черна точка за подхода на РБ към нещата. Другото е, че РБ ги домързя да се занимават и борят при избора на омбудсман. Те не проведоха кампания и разговори с другите групи за своя кандидат. Парламентът се отърва от Манолова и я натресе на гражданите. Точно защото сте само 23 човека, трябва да бъдете безпогрешни и упорити. Нали сте единствените в парламента,които сте там за да работите. Другите ми е ясно за какво са там.

31.07 2015 в 10:47

Категорично отиваш към графа боклук, рамадане!!!!!!!!

Бива интригантщина, арогантност и наглост, ама твоето на нищо не прилича. Като си казал избори - нека да са избори. Така поне ще се върнеш по бързо да пазиш някое фантастико... Щото след всичките дребнави интриги парламент ще видиш на кукуво лято!!!

Я си задай въпроса какво ли не провалихте последната седмица?
Референдома прецакахте, избрахте си мая костинбродската... И за капак си позволяваш да даваш съвети и да се правиш на мъж.
Ай сектир, реформатор бил. Накрая ще се окаже, че просто си един платен боклук на бсп!!!! Нищо повече!!!!