Кънев към ДПС: Обичаме свободата повече, отколкото вие властта

Ивайло Анев 05 февруари 2015 в 10:44 5460 3

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев

„Нашата любов към свободата е много по-силна от вашата любов към властта.”

Така съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев отговори на обвиненията на лидера на ДПС Лютви Местан, че реформаторите са ксенофобска формация.

Няма да търпим вечно Реформаторският блок да бъде наричан ксенофобска формация - нито е вярно, а е и обида към стотици хиляди българи, засегна се включи в тъмносиният лидер. По думите му през 10 от 14 години ДПС било на власт и по това време „кьорав седесар на служба не е останал" .

"Останаха тия, дето се записаха в ДПС, което ми напомня въпроса къде е Христо Бисеров, но не знам към вас ли да се обърна или към прокуратурата, която така разгорещено защитавате напоследък", обърна се Кънев с ДПС.

Той изтъкна, че 14 години е имало репресия към седесарите в България, но хората никога не си позволили да проявят ксенофобия. "Те винаги ще говорят срещу ДПС, но никога срещу българските турци", заяви лидерът на ДСБ от пленарната трибуна.

Спорът в парламента започна от традиционното изчитане на имената на хората, които според ДПС са уволнени от администрацията.

За трета поредна седмица ДПС използва правото си на декларация от името на парламентарна група, за да изчете десетки имена на активисти на движението, отстранени от новата власт.

"ДПС продължава да пише живия летопис на политическата репресия, посветен на онези български граждани, които станаха жертва на ксенофобската политическа мисъл на Реформаторския блок и Патриотичния фронт", заяви от трибуната съпредседателят на  ПГ на движението Станислав Анастасов.

По думите му голямата част от жертвите нямали претенцията да са активисти, членове или симпатизанти на ДПС. Тези хора били нарочени от мнозинството за „политическа екзекуция".

Анастасов бе категоричен, че ГЕРБ трябвало да дадат пример за демократичност. Иначе партията на Борисов щяла да се приравни с ксенофобските си партньори в управлението.

С още 27 души се увеличил списъкът на ДПС за една седмица. 334 имена съдържал списъкът на политическата репресия.

"Дайте ми списъците, ще ходя с тях по министерствата да питам справедливо ли са уволнени", отговори Радан Кънев на колегата си от ДПС. Той настоя, че РБ не проявява ксенофобска политика и не уволнява по политически принцип. 

Мандатоносителите от ГЕРБ също не пропуснаха да се включат в спора.

"Научихте се за толкова години да управлявате страховете на хората", нападна ДПС депутатът от ГЕРБ Цветомир Михов.

Той подчерта, че и той разполага със списък с уволнения от предишната власт. Предишната власт възстановявала на работа хора, уволнени заради корупция. Психолог пък е назначен за управител на природен парк. Редица други нелогични назначения изреди Цветомир Михов. Имало и схема на уволненията на предишната власт. На всеки десет уволнени се оставял един „заварен" чиновник.

"Оставихте цели семейства без работа", каза още депутатът от ГЕРБ. По думите му до него имало жалба от цяло семейство мюсюлмани, които били уволнени, защото не гласували за ДПС, а и били наказани, защото присъствали на събрание на ГЕРБ. "Хората знаят, че ги използвате", категоричен беше Михов. Той заяви, че от ДПС изнудвали хората за местен партиен купон да ги снабдят с 5 килограма ядки.

От ДПС отговориха, че изказванията в пленарната зала били в стил информационна агенция "една жена ми каза".

Цветомир Михов напомни на движението, че за втори пореден ден се губи ценно парламентарно време заради ДПС.

Вчера изгубихме три часа парламентарно време, за да се занимаваме с вашия законопроект и демагогия, с която пак прокарвахте някакви политически цели. Днес пак губим време да се занимаваме с вашите виждания как трябва да се действа", заяде се Михов.

Вчера Възродителният процес отново породи скандали в пленарната зала и стана повод за остри реплики между депутатите.

Темата бе повдигната при желанието на опозицията от ДПС като първа точка днес да бъдат разгледани предложените от движението промени в Закона за гражданската регистрация, които задължават държавата да заличи от регистрите насилствено наложените български имена на "гражданите с турско-арабски имена" по време на Възродителния процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!