"О, неразумни ага, поради что се срамиш да се наречеш агент на ДС?"

Депутатите се изпокараха за Възродителния процес

Ивайло Анев 04 февруари 2015 в 11:47 6965 22

Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов

Възродителният процес отново породи скандали в пленарната зала и стана повод за остри реплики между депутатите. Темата бе повдигната при желанието на опозицията от ДПС като първа точка днес да бъдат разгледани предложените от движението промени в Закона за гражданската регистрация.

След повече от два часа дебати депутатите не успяха да гласуват промените в закона за държавната администрация, които задължават държавата да заличи от регистрите насилствено наложените български имена на "гражданите с турско-арабски имена" по време на Възродителния процес.

В мотивите си вносителите от ДПС посочват, че е "абсолютно недопустимо и засягащо съвестта и чувствата на гражданите да се изисква от тях да съобщават в писмена или устна форма лични данни, които съответното длъжностно лице може да получи чрез достъпа си до ЕСГРАОН и свързаните с нея регистри. Още по-недопустимо и болезнено е да се изисква от граждани, пострадали от т.нар. възродителен процес, да посочват имената, които са им били насилствено наложени в онзи мракобесен период".

Водещата парламентарна комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление миналата седмица отхвърли промените с 3 гласа "за" и 14 "въздържал се".

"Тези имена, които бяха насилствено наложени от държавата, трябва да бъдат административно възстановени от същата държава. Как починалите по време и след Възродителния процес ще изразят желанието си да върнат старото си име? Как се подава молба от отвъдното", попита вносителят Лютви Местан.

Той добави, че отношението по този законопроект ще покаже какви са ценностите на партиите в парламента. Лидерът на ДПС уточни, че престъплението Възродителен процес не може да бъде преписвано на българския народ.

Всички партии в парламента се изказаха против ДПС и загрижеността им за българските турци.

"Стига с тая истерия с Възродителния процес, стига с прикриване на турските провокации, включително и с атентати“, каза от трибуната Стоян Мирчев от БСП. Изказването му идва след малко повече от година след като пред общ митинг на БСП и ДПС тогавашният лидер на социалистите Сергей Станишев се извини за Възродителния процес, заради което Лютви Местан го прегърна пред всички.

Според Мирчев не всички български турци са били преименувани насилствено. Той обясни, че много от тях са сменяли имената си с български и европейски, защото са искали да бъдат възприемани като по-големи българи.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт обвини ДПС в лицемерие. „Колко от тези господа са били членове на БКП и са участвали в пъкления план на ДС Възродителен процес“, попита той по адрес на ДПС. Според Байрактаров много от българските турци са били подложени на натиск да връщат мюсюлманските си имена, а ако не го направят, са били репресирани.

"О, неразумни, ага, поради що се срамиш да се наречеш агент на Държавна сигурност? Поради что се срамиш да се наречеш член на Българската комунистическа партия?" Така депутатът от Реформаторския блок Грозадан Караджов отговори на искането на Местан.

Караджов каза още, че лидерът на ДПС трябва да се обърне към БСП с тези свои искания, като припомни целувката между Местан и Сергей Станишев на Орлов мост по време на митинг на двете партии през 2013 г.

„Имената ги промениха агентите Българската комунистическа партия и бившата ДС, които са сред вашите редици и с които се целунахте на Орлов мост”, заяви той.

В реплика лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че към момента депутатите не прилагат аргументи против предложението.

Тунчер Кърджалиев заяви, че няма нищо общо с ДС, тъй като е бил на 16 години по време на процеса. „Г-н Караджов, пред мен са стреляли, когато по насилствен начин са сменяни имена. Какво общо имам с този процес и как ще ми вмените вина и защо се говорите пред мен за индулгенции? Как не ви е срам?”, попита той.

Караджов в дуплика от своя страна каза на Кърджалиев: „По отношение на вашата психологическа дилема, може на 16 години да не сте били член на социалистическата партия и ДС, но днес сте с тях. Ваш избор е да напуснете тази зала и това НС”, заяви той.

„Смятам, че Възродителният процес не може да се използва за демагогия и за това ще го подкрепя”, посочи Методи Андреев от ГЕРБ.

Според него българските турци са едни от най-честните и почтени граждани, но това не се отнася за ДПС. „Сега наследникът на агент Павел прави същото с фирмите на КОЙ“, посочи Андреев . „Не трябва да даваме право на ДПС да се изказва от името на българските турци“, категоричен бе той и допълни.

"Ние уверено за съжаление вървим към Косовския пример, който доведе до една мултиетническа държава", заяви бившият депутат от Патриотичния фронт, сега независим, Велизар Енчев.

„Във времена, когато радикалният ислям настъпва и Ислямска държава прави настъпването си, българският парламент се занимава не с потушаването на етническото напрежение“, каза Велизар Енчев. Според него вместо лек за тези хора от ДПС слагат сол в раните им.

Велизар Енчев се обърна към лидера на ДПС и го попита защо е избрал точно този момент, за да внесе въпросният законопроект.

Според него един народ се оценява, когато има възможността да оценява критично своята историята. „Възродителният процес, беше една грешка, но да не забравяме и жертвите на протурския тероризъм. По никакъв начин не бива да допускаме такова етническо напрежение“, заяви Енчев.

В отговор вносителят Лютви Местан каза, че според доклади на западни анализатори по времето на Югославския конфликт е било написано, че в България ще пламне етнически скандал, заради Възродителния процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!