Quantcast

"О, неразумни ага, поради что се срамиш да се наречеш агент на ДС?"

Депутатите се изпокараха за Възродителния процес

Ивайло Анев Последна промяна на 04 февруари 2015 в 11:47 5874 22

Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов

Възродителният процес отново породи скандали в пленарната зала и стана повод за остри реплики между депутатите. Темата бе повдигната при желанието на опозицията от ДПС като първа точка днес да бъдат разгледани предложените от движението промени в Закона за гражданската регистрация.

След повече от два часа дебати депутатите не успяха да гласуват промените в закона за държавната администрация, които задължават държавата да заличи от регистрите насилствено наложените български имена на "гражданите с турско-арабски имена" по време на Възродителния процес.

В мотивите си вносителите от ДПС посочват, че е "абсолютно недопустимо и засягащо съвестта и чувствата на гражданите да се изисква от тях да съобщават в писмена или устна форма лични данни, които съответното длъжностно лице може да получи чрез достъпа си до ЕСГРАОН и свързаните с нея регистри. Още по-недопустимо и болезнено е да се изисква от граждани, пострадали от т.нар. възродителен процес, да посочват имената, които са им били насилствено наложени в онзи мракобесен период".

Водещата парламентарна комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление миналата седмица отхвърли промените с 3 гласа "за" и 14 "въздържал се".

"Тези имена, които бяха насилствено наложени от държавата, трябва да бъдат административно възстановени от същата държава. Как починалите по време и след Възродителния процес ще изразят желанието си да върнат старото си име? Как се подава молба от отвъдното", попита вносителят Лютви Местан.

Той добави, че отношението по този законопроект ще покаже какви са ценностите на партиите в парламента. Лидерът на ДПС уточни, че престъплението Възродителен процес не може да бъде преписвано на българския народ.

Всички партии в парламента се изказаха против ДПС и загрижеността им за българските турци.

"Стига с тая истерия с Възродителния процес, стига с прикриване на турските провокации, включително и с атентати“, каза от трибуната Стоян Мирчев от БСП. Изказването му идва след малко повече от година след като пред общ митинг на БСП и ДПС тогавашният лидер на социалистите Сергей Станишев се извини за Възродителния процес, заради което Лютви Местан го прегърна пред всички.

Според Мирчев не всички български турци са били преименувани насилствено. Той обясни, че много от тях са сменяли имената си с български и европейски, защото са искали да бъдат възприемани като по-големи българи.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт обвини ДПС в лицемерие. „Колко от тези господа са били членове на БКП и са участвали в пъкления план на ДС Възродителен процес“, попита той по адрес на ДПС. Според Байрактаров много от българските турци са били подложени на натиск да връщат мюсюлманските си имена, а ако не го направят, са били репресирани.

"О, неразумни, ага, поради що се срамиш да се наречеш агент на Държавна сигурност? Поради что се срамиш да се наречеш член на Българската комунистическа партия?" Така депутатът от Реформаторския блок Грозадан Караджов отговори на искането на Местан.

Караджов каза още, че лидерът на ДПС трябва да се обърне към БСП с тези свои искания, като припомни целувката между Местан и Сергей Станишев на Орлов мост по време на митинг на двете партии през 2013 г.

„Имената ги промениха агентите Българската комунистическа партия и бившата ДС, които са сред вашите редици и с които се целунахте на Орлов мост”, заяви той.

В реплика лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че към момента депутатите не прилагат аргументи против предложението.

Тунчер Кърджалиев заяви, че няма нищо общо с ДС, тъй като е бил на 16 години по време на процеса. „Г-н Караджов, пред мен са стреляли, когато по насилствен начин са сменяни имена. Какво общо имам с този процес и как ще ми вмените вина и защо се говорите пред мен за индулгенции? Как не ви е срам?”, попита той.

Караджов в дуплика от своя страна каза на Кърджалиев: „По отношение на вашата психологическа дилема, може на 16 години да не сте били член на социалистическата партия и ДС, но днес сте с тях. Ваш избор е да напуснете тази зала и това НС”, заяви той.

„Смятам, че Възродителният процес не може да се използва за демагогия и за това ще го подкрепя”, посочи Методи Андреев от ГЕРБ.

Според него българските турци са едни от най-честните и почтени граждани, но това не се отнася за ДПС. „Сега наследникът на агент Павел прави същото с фирмите на КОЙ“, посочи Андреев . „Не трябва да даваме право на ДПС да се изказва от името на българските турци“, категоричен бе той и допълни.

"Ние уверено за съжаление вървим към Косовския пример, който доведе до една мултиетническа държава", заяви бившият депутат от Патриотичния фронт, сега независим, Велизар Енчев.

„Във времена, когато радикалният ислям настъпва и Ислямска държава прави настъпването си, българският парламент се занимава не с потушаването на етническото напрежение“, каза Велизар Енчев. Според него вместо лек за тези хора от ДПС слагат сол в раните им.

Велизар Енчев се обърна към лидера на ДПС и го попита защо е избрал точно този момент, за да внесе въпросният законопроект.

Според него един народ се оценява, когато има възможността да оценява критично своята историята. „Възродителният процес, беше една грешка, но да не забравяме и жертвите на протурския тероризъм. По никакъв начин не бива да допускаме такова етническо напрежение“, заяви Енчев.

В отговор вносителят Лютви Местан каза, че според доклади на западни анализатори по времето на Югославския конфликт е било написано, че в България ще пламне етнически скандал, заради Възродителния процес.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.02 2015 в 23:47

Не знам защо все ни се набива дразнещото клише, че турците в България са едни от най-честните и трудолюбиви хора. Честни и трудолюбиви има във всеки етнос. Кратка справка в кримихрониката показва обратното- доста престъпници излизат от този етнос, измами с ДДС, блудства, катастрофи, кражби, убийства, и какво ли не, лекари, учени- почти няма, хора допринесли за културното благо на страната- няма, защото са неграмотни, и освен тютюн, друго май не знаят. Имам 2 познати туркини, и двете едва завършиха гимназия, опитаха се по линия на ДПС да се правят на голямата работа и дотам. на едната й увря главата и замина за Турция- разбра , че не е за Европа.

04.02 2015 в 23:39

LudLustrator,
Кое му е злото? Че се опитаха да ги направят европейци? Едни пикливи имена, с които днес могат да си избършат задните части в ЕС. Масово си държат бг картите с бг имената, защото мехмед не е популярно име в ЕС, не е фешън да си мюсюлманин. Имената ги смениха техните хора, днес ДПСари, ДС и БКП, ама онези турски терористи , по типично ислямистано-анадолски, не отидоха да гърмят сградата на БКП, а гръмнаха вагона с майки, отвличаха деца, опитаха да взривят Интерконтинентал и на границата плашиха, че щели да се върнат с танковете. е, върнаха се , в страната, която уж мразят и се върнаха същите цървули. Да се благодарят, че не сме като сърбите, че сърбите изпращат во веки и веков

04.02 2015 в 23:31

В отговор вносителят Лютви Местан каза, че според доклади на западни анализатори по времето на Югославския конфликт е било написано, че в България ще пламне етнически скандал, заради Възродителния процес"
Гнусната чалма плаши, предупреждава, като настъпана змия съска и плаши с конфликт, ако не стане на тяхната, крадливата. Голяма грешка, че не успя възродителният процес- нямаше да има такива гнусни орки да бродят по земята ни.

04.02 2015 в 22:58

"Никога не бива да се забравя, че ДПС е било необходимо зло. Без него вероятно щеше да бъде по-зле. Корумпирани - да. Но парите изглежда са били цената на контрола върху етническото малцинство и етническия мир. Огледайте се наоколо на Балканите и ми посочете по-приемлив етнически модел. Навсякъде е война и сепаратизъм. Тук поне имаше мир."

Е как можа да го изходиш това огромно лайно бе комат?!
Сега стана ли ти ясно защо те наричам тъп фатмак със зелени чорапи вместо мозък?
Ебаси тъпото парче си!
Комат, комат,
днеска ядох
утре пак!
ебаси тъпака си, честно!

04.02 2015 в 22:36

Това са залъгалки, за да продължават да крадат. Какво става с БТК? Това ли значи да си в опозиция? Да те крепи Бойко, за да си разпределите последното, което може да се опоска. ВТБ е само фронт. Ще намажат и те.

04.02 2015 в 20:38

Феса ката беше във властта не се сещаше за възродителния процес, даже беше простил на ортака си БСП! Днес като не е във властта и изпадна в изолация използва възродителния процес за нагнетяване на етническо напрежение и стягане редиците на турското население за следващите избори!Къде са органите на НС! Не трябва ли да бъде подведен под съдебна отговорност за тези изяви!?

04.02 2015 в 19:01

Напълно съм съгласен с "чесъна", че смяната на имената е зло което не трябва да се подлага на съмнение, но в онези времена след комунистическият пуч срещу Тоше и относително безвластие, не се знаеше какво можеше да се случи при управление на турското малцинство от други структури.

04.02 2015 в 15:33

Логичният въпрос, който депутатите не зададоха е защо сега иска нещо като е в опозиция, а не го прие на два пъти като беше в тройна коалиция управленец? Изводите са ясни. След повече от 30 години от възродителния процес сега ДПС се нуждае повече от всякога да внася етническо напрежение, защо другите процеси за завършени. Българинът деградира морално и мисловно и социално. Сега остава и да го допоробят демографски. И това ще стане, защото сме както меко каза Тиквата - миролюбиви (роби). Ако слушате и Плевенлиев - "нека бъдем смирени" (роби).

04.02 2015 в 15:32

Осъдете отговорните за изсичането на горите и им връчете сметката за щетите от наводненията. Нещо, което всички знаят (и премиер и президент и съдебна власт и полиция): Търсете ги в редиците на ДПС.

04.02 2015 в 15:16

Местан без възродителния процес и службата да всява етническо напрежение, въобще нямаше защо да е депутат. Да е казал някога нещо полезно? Има си демократична процедура, който иска да си смени името, който не иска, да не си го сменя. Местан да направи статистика колко новопристигнали в западна Европа с турски имена си намират работа и колко с български имена, тогава да се замисли защо е така и кое е по-доброто за българските мюсюлмани, говорещи турски. Щото "български турци" звучи като дървено желязо - или са българи, или са турци. Ако са турци какво търсят в България?