Кандидатът на ВМРО за президент Милен Михов е изгонен от ВТУ

Георги Ангелов 06 октомври 2021 в 14:36 7737 3

Снимка ВМРО

Милен Михов

"С голяма изненада чухме, видяхме и прочетохме, че кандидатът за президент на партия ВМРО Милен Михов е представен като доцент от ВТУ. Истината е, че в момента НЕ работи във Великотърновския университет, тъй като е уволнен дисциплинарно за уронване на престижа на Университета". Това се казва в позиция на ръководството на Великотърновския университет, публикувана на официалния сайт. Вчера ВМРО обяви, че Михов ще е кандидатът им за президент заедно с журналистката Мария Цветкова.

От ВТУ подробно припомнят мотивите за уволнението на Михов. От тях става ясно, че Михов е агитирал за партията си, което противоречи на правилника, и е използвал контролирания от ВМРО Студентски съвет, за да се опита да провали Общото събрание на Университета, както и е саботирал работата на Академичния съвет. 

Според позицията на ВТУ сред мотивите за уволнението му има такива, от които би следвало да се заинтересува и прокуратурата. Сред обвиненията срещу бившия вече доцент е "създаване на международен проблем с Италия и нейни граждани, които се обучават дистанционно в Центъра за квалификации във ВТУ". Михов е използвал квалификацията „Мафия“ публично в изказване на пресконференция по адрес на партньорите на Великотърновския университет – най-големият частен италиано-американски университет „Пегасо“, с което е създал международния скандал.

Ето и останалите мотивите за уволнението на Михов според ръководството на ВТУ:

За използване на служебното положение и за възпрепятстване в Комисията по образование в НС решаването на всички въпроси, свързани с ВТУ.

За обидни изказвания в НС срещу ректора, ректорското ръководство и ВТУ, за опит да се опетни честта и достойнството на преподавателите в Университета.

Като помощник-ректор на ВТУ в периода 2007–2015 г. е отговорен за фактическия фалит на Университета (над 6 милиона дълг).

За обръчите от фирми, свързани с ВМРО, довели до огромни загуби на ВТУ и участвали във всички строително-ремонтни работи на територията на Университета.

За подстрекателство и организиране на поредица от запори на сметките на ВТУ (като правило преди големи национални празници и в края на годините) в опит да се създадат проблеми на ръководството на Университета и невъзможност да се изплащат работните заплати.

За опит за незаконна намеса, в качеството му на народен представител, при образуването и воденето на дела по негови сигнали срещу ректора на ВТУ.

За възпрепятстване на опитите на ръководството да реализира редица проекти в интерес на работата и за справянето с финансовата криза.

Заради проблемите, които той или свързани с него лица от партията ВМРО създаваха на всички фирми, които се опитаха да работят с ВТУ за излизане от кризата.

За организиране на поредица от поръчкови проверки, лично и чрез свързани с него лица, по линия на МОН и на Финансовото министерство, целящи да попречат на работата на ВТУ и да прикрият следите на лицата, които участваха във фалита на Университета.

Часове по-късно от пресцентъра на ВМРО изпратиха позицията на Милен Михов във връзка с изявлението на ВТУ по мотивите за освобождаването му. Публикуваме я без редакторска намеса:

Уважаеми госпожи и господа,

представители на медиите,

Във връзка с публична позиция на „Ръководството" на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" искам да направя няколко важни уточнения:

1. Длъжен съм да потвърдя, че съм уволнен със заповед на ректора на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий" от 3 септември 2021 г. Само че за това съобщих първо аз, на собствената си Фейсбук страница. След 33 години преподавателска и научна дейност в университета за втори път съм отстраняван от един и същи ректор. Първият път бях уволнен и след 2-годишна съдебна борба бях възстановен на работа. Заради мои критични позиции в качеството ми на член на академичната общност, изразени към органите на управление, бях репресиран, заплашван и накрая отново уволнен. Трудово-правният спор вече е в съда. С това на този етап темата за мен приключва.

2. Според Закона за висшето образование органи на управление на един университет са: Общо събрание, Академичен съвет, Ректор. В Закона не фигурира понятието „ръководство" и в случая някой се опитва да представи на обществото една всъщност анонимна позиция. Сега съм поставен в случая да коментирам съответната публикация, зад която не стои никой и не мога да потърся юридическа отговорност за твърденията и внушенията.

3. По същество позицията не носи никаква стойност поради гореизложените факти. Аз не бих коментирал повече нищо по нея, тъй като по мой сигнал текат проверки от компетентните органи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови