Какво си казаха Борисов и Танев преди исканата оставка (стенограма)

OFFNews Последна промяна на 29 януари 2016 в 11:04 10621 9

Какво си казаха Борисов и Танев преди исканата оставка (стенограма)

Министърът на образованието Тодор Танев е запознал подробно колегите си с промените в учебните програми по искане на премиера Бойко Борисов. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството, което се проведе в сряда. 

Министърът подробно обяснява на колегите си намеренията на екипа ми по отношение на програмите и обяснява, че "получихме по сайтовете обвинения" за отпадането на "История славянобългарска", песните на Добри Чинтулов и мястото на "Робинзон Крузо" в учебните планове. 

Борисов приканва професора да даде обяснения по повод внесено предложение за отнемане на имот от Пловдивския университет в Кърджали. Премиерът не прави коментар по обясненията на Танев: 

БОЙКО БОРИСОВ: Професоре, да кажеш с две думи за тези учебници, един обществен дебат, който се води, да запознаеш колегите. 

ТОДОР ТАНЕВ: Много благодаря за възможността, която ми давате, господин премиер.

Накратко. По създадените възможности от новия Закон за предучилищно и училищно образование имаме възможност за известни реформи (те не са радикални) в учебните програми от първи до дванадесети клас.

Поради съкратеното време ние не можем да представим пред обществеността целия модел едновременно за всички класове. По тази причина ги представяме, започвайки с първи и пети клас, където за първи път ще се въвежда от следващата учебна година и т.н. Пуснахме също и за следващите втори, шести и осми клас.

Ние имахме възможност да обсъдим неколкократно промените със социалните партньори, както и с учителството чрез срещи с всички регионални инспекторати. Получихме необходимите бележки и от задължителното престояване на предложенията ни на официалния сайт на Министерството на образованието. В резултат на това бяха пуснати предложения за промени, които трябва в едномесечен срок да получат по-широк отклик и да имаме предвид промените до последно, за да могат те да влязат в окончателната наредба.

За първи и пети клас са пуснати и там нямаме проблем.

В петък миналата седмица министерството пусна за следващите класове втори и шести.
Получихме по сайтовете обвинения в това, че, първо, е отпаднало от съдържанието „История славянобългарска”. Второ, че песните на Чинтулов не се забелязват. Трето, че „Робинзон Крузо” няма как да се изучава, не е сериозен.

По български език и литература, по българска литература, извинявайте, когато говорим за история и литература може би пропускам някои от, така да го кажем, обвиненията.

Първо, „История славянобългарска” не само не е отпаднала, а е отишла в друг клас и това беше в двучасова среща с журналистите в понеделник сутринта обяснено. Не е отпаднала, повтарям, а е отишла в девети клас вместо в пети, защото в девети клас учениците са по-големи. Не се индоктринира на петокласници, които не разбират толкова добре „История славянобългарска”, това би било индоктриниране на национално чувство, а в девети клас много по-добре биха го разбрали.

Имаме пълното разбиране и съгласие на профсъюзите, на синдикатите, на другите партньори, както и на учителствата по този въпрос.

По въпроса за Чинтуловите песни.

Всички те до една са песни. Като текстове по литература, което е било направено преди няколко години, те нямат това значение и този заряд, който предполага началният им вид на песни. Ние сме ги учили като песни. Тази сутрин по една телевизия поискаха от поредния ученик да каже едно от „отпадналите”, в случая „Хубава си моя горо”, която не е отпаднала. Детето я е изпяло. Ние сме го учили така.

Те са включени, тези всички песни, в задължителния материал по музикално образование наред с българския национален химн, химна на Европа, по мое желание – първият куплет на „Шуми Марица”, както две Чинтулови песни, две от всички – другите остават горе в литературата, и „Хубава си моя горо”.

Ако има известен проблем, това ще се яви в едно застъпване в шести клас за един от следващите випуски, но и за него в момента се правят постъпки точно по кой начин да бъде компенсирано това. Няма как да не се получат технологични...

Министерството по тази причина, гарантирам пред всички членове на Министерския съвет и пред Вас, господин министър-председател, че няма дефекти от тази гледна точка, и че по-скоро става дума за неразбиране или съвпадение на различни фактори.

Мога още много да говоря.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 5.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2016 в 13:57

БОЙКО БОРИСОВ: Професоре, да кажеш с две думи за тези учебници...
ТОДОР ТАНЕВ: Много благодаря за възможността, която ми давате, господин премиер.

29.01 2016 в 13:09

Както с умишлено провокирания протест на полицаите след провалената съдебна реформа така и сега успешно изместват фокуса. Танев се оказа много полезен, но не за образованието! Даклада отшумя чакаме да почакаме

29.01 2016 в 12:33

Рапоня и малоумния "професор"

На дръвника тия уроди.
Изклесяци безродни.

29.01 2016 в 12:11

Браво на Офф-нюз! Сайтовете (сред които и този на Владо Йончев) успяха да свалят министър на ГЕРБ! :)) Сега остава и да се насочат към реално проблемните министри - примерно на земеделието, за да видим, дали ще са толкова ефективни.

29.01 2016 в 11:35

Танев: “Първо, „История славянобългарска” не само не е отпаднала, а е отишла в друг клас ... в девети клас вместо в пети, защото в девети клас учениците са по-големи. Не се индоктринира на петокласници, които не разбират толкова добре „История славянобългарска”, това би било индоктриниране на национално чувство, а в девети клас много по-добре биха го разбрали.”

Псувни не ми останаха вече! Този дебил първо обяснява, че 9 е по-голямо от 5!!!! И после нарича уроците по патриотизъм „индоктриниране“!!!!!

То не е словоред, не е стил!!! Думи нямам за тоя кретен! Поне той отпадна. Но цялото ръководство в МОН е за смяна!

29.01 2016 в 11:35

Как какво? Обсъждали са творчеството на Карл Май

29.01 2016 в 11:28

Аз лично съм напълно съгласен с казаното от Танев във стенограмата. Но проблема са промените в Историята. Истирията се учи, тя не се променя, за това е история, минала е случила се е , защо трябва да се променя? Защо след като сме били 500 години клани, бесени и изнасилвани от османската империя, сега искат да ни обяснят че всъщтност сме си съжителствали нормално, всичко е било цветя и рози докато разни сепаратисти като Левски, Ботев, Сандански и прочие други са извършвали подривна дейност срещу ДПС, прощавайте, османската власт? Е за това съм бесен! Това е достатъчно хората удобрили тея реформи да бъдат съдени за антидържавна дейност и вкарани в затвора доживот!

29.01 2016 в 11:27

Борисов замаза доклада на ЕК и по специално частите свързани със съдебната система с оставката на Танев. Останалото са подробности обясняващи кой участва в този замисъл. Между медиите особено активна беше БТв. Там нищо не се прави без предварителен замисъл и договорка за лична изгода.

29.01 2016 в 11:27

Изтрещял измислен професор и тиквоций велики - простака на републиката решават съдбата на нашите деца, каква ирония на съдбата, малоумни, полуграмотни шмекери начело на държавата собственост на червената мафия, добре че има Терминал 2, тук олигофрени, озверели от глад и простотия пенсионери и некадърници под вещото управление на продажните БКП - ДС - КГБ еничари.