Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Какви промени в БНБ предлагат четиримата кандидати (обновена в 17:27 часа)

Ивайло Анев, Симона Костадинова 09 юли 2015 в 15:20 4002 3

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Кандидатите за управител на БНБ на днешното изслушване.

Как ще управляват БНБ и какви промени ще предложат в Централната банка, ако бъдат избрани на поста управител? На този въпрос отговаряха номинираните Бисер Манолов (Реформаторски блок), Димитър Радев (кандидат на ГЕРБ, подкрепен от РБ), Григорий Вазов (Патриотичен фронт) и Виктор Йоцов (АБВ) днес пред депутатите от Комисията по бюджет и финанси.

Димитър Радев е съветник в Международния валутен фонд, който отговаря за техническа помощ на държавите в криза при управлението на държавните финанси. Той е бил е зам.-министър на Димитър Костов, както и на Муравей Радев в правителството на Иван Костов. Напуска министерството при избирането на Милен Велчев.

Бисер Манолов е член на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете и е финансов експерт към "Движение България на гражданите".

Виктор Йоцов е бил главен икономист на БНБ и ръководител на дирекция "Икономически анализи" на Централната банка. Той е бил и представител на България в Международния валутен фонд от 2003 г. до 2010 г. Икономистът е бил и съветник на шефа на фонда. Йоцов е работил и в Института за икономически изследвания към БАН. Също така е преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Доц. Григорий Вазов е ректор на Висшето училище по застраховане и финанси. В периода между 1991-1994 г. е бил зам.-министър в министерството на промишлеността. Бил е член на СД на Международната банка за икономическо сътрудничество и на Международната инвестиционна банка. 8 г. е изпълнявал длъжността декан на Финансово - счетоводния факултет на УНСС.

Изслушването започна минути след 15 ч. с Бисер Манолов. Неговите основни приоритети са присъединяването ни към Единния надзорен механизъм и присъединяването ни към еврозоната. Според него към членството в единния надзорен механизъм трябва да се пристъпи незабавно след оценката на качеството на активите и стрес тестове. Според него влизането в еврозоната е "форма на застраховане". "Това е пълно каско на финансовата ни система."

Втори се представи кандидатът на АБВ Виктор Йоцов, чието изслушване приключи около 15:45 часа. Той обеща кадрови промени в БНБ, но заяви, че не се налагат големи структурни промени. Йоцов заяви, че би назначавал проверки на банки по публикации в медиите и беше категоричен, че е необходимо да се върне доверието в БНБ и Банковия надзор. Обеща да има повече прозрачност при действията на банката. Заяви, че в дългосрочен план би било добре да се помисли за отделяне на Банковия надзор от БНБ. Той предложи още да се публикуват информационни клипчета, за да се ограмотяват финансово гражданите. 

Кандидатът на АБВ заяви, че БНБ нямала какво повече да направи за влизането на страната ни в еврозоната. Според него Националната банка имала техническа функция, която идвала след присъединяването на страната ни.

Йоцов засегна темата за фалита на КТБ, като подчерта, чe случилото се през миналата година се е трупало с години и е било публично известно, че нещо в банката не е наред. Затова било необяснимо, че е имало само една проверка, която показала, че всичко на пръв поглед изглежда добре.

Малко преди 16 часа започна и представянето на кандидата на Патриотичния фронт Григорий Вазов. Tой беше категоричен, че атаките към валутния борд ще продължат, това сочели всички анализи. По думите му трябва да се вземат много сериозни мерки за спокойното функциониране на борда до влизането на страната в Еврозоната.

Според кандидата на ПФ трябва да спре да се говори за стрес тестове. „Ще дойдат 7 – 8 чуждестранни екипа, които ще сложат огромен ресурс и едни магистърчета, задочничета, работещи за тези фирми, ще започнат да анализират“, разкритикува той. По думите му след това ще започне изтичане на информация „и тогава ще видим какво означава стрес“.

„Имаме достатъчно изявени консултантски и банкови компании, които могат да направят този анализ. Гарантирам, че не сме корумпирани. Защо не може да бъде корумпирано едно ръководство на българска търговска банка? Защото няма как", обясни Вазов.

Той предупреди журналистите в залата, че голяма част от информацията на БНБ е част от националната сигурност.
На въпрос дали ако стане управител на централната банка, ще започва разследвания на база на публикации в медиите, той заяви, че въпросът не е зададен правилно.

"Има публикации и публикации. Какво означава управителният съвет да чете публикации? Когато под тази публикация стои името на сериозен анализатор и има сериозни изводи, е длъжен управителният съвет да се сезира. Но ей така, по всяка публикация да се почне, ей така, защото някой написал нещо - не“, категоричен беше той.

"Не е правилен въпросът имам ли екип. Да, ако бъда избран за управител, имам екип. Първите хора, които ще поканя, са тези, които стоят до мен (другите кандидати в конкурса)".

Последен беше изслушан кандидатът на ГЕРБ Димитър Радев, който беше представен лично от председателя на финансовата комисия Медна Стоянова. Неговото представяне предизвика най-голямо вълнение в комисията. Радев представи 18-месечен план за намеренията си, в които влизат реформиране на Банковия надзор и преструктуриране на БНБ. Той обясни, че случилото се с КТБ е показало слабости в дейността на Банковия надзор и това трябва да бъде променено.

Освен това, според него, е важно да се направи стрес тест на баките, което ще е част от цялостна оценка на финансовата система, която щяла да определи колко чести ще са проверките на банките.

Радев обеща, че ако стане гуверньор на БНБ, ще направи стратегия за развитие на банката през целия му мандат.

Той подчерта, че е много важно да се работи по приемане на страна ни в еврозоната. Естествен фокус на БНБ щял да бъде единният Банков съюз. Според него членството ни в Банковия съюз не стои под въпрос, но било важно как ще стане. Радев обясни, че обикновено страните на ЕС влизали първо в еврозоната и така в отделните ѝ сегменти, но страната ни можела да е първата, която ще използва "асиметричен подход" , който представлява обратното.

По време на изслушването на Радев му беше припомнена аферата "Ало, Ваньо". Той беше попитан как ще гарантира, че няма да има "Ало, Митко".

Във въпросите към Радев беше засегнато дали ще бъде политически независим - при положение, че е бил зам.-министър в няколко правителства. Попитаха го и дали няма да има конфликт на интереси, ако стане гуверньор, защото сестра му заема ръководна позиция в УниКредит Булбанк. "Мисля, че конфликт на интереси няма", коментира Радев, към който бяха зададени и лични въпроси - какви са отношенията му с Бойко Борисов, с Лютви Местан и други политически фигури, но председателят на комисията обяви, че на тях няма да се отговаря.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews