Менда Стоянова: Изборът на нов гуверньор не може да бъде предрешен

OFFNews 24 юни 2015 в 09:44 1746 0

Изборът на управител на БНБ не може да бъде предрешен, защото има четири номинации.

Това каза в интервю за bTV председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Вчера управителят на БНБ Иван Искров депозира оставката си, а за мястото му се борят кандидатите на ГЕРБ - Димитър Радев, реформаторите - Бисер Манолов, АБВ - Виктор Йоцов и патриотите - Григорий Вазов.

Менда Стоянова увери, че номинацията на ГЕРБ и аргументите за нея са чисто професионални и няма никаква политическа нагласа в нея. "Зависимости в БНБ могат да струват прекалено скъпо", предупреди Стоянова.

Тя смята, че по случая "КТБ" на първо място вината е на собтвеника на банката. "На второ място е БНБ и надзорът на банката, които допуснаха това. Скоро ще излезе одитът и ще се види, че това не е било банка, а пирамида", обясни Стоянова. 

Тя обясни, че в първия си мандат ГЕРБ са подкрепили Искров за втори мандат на поста, "защото натежаха аргументите да не се създава нестабилност в банковата ни система". Тогава и Европейската централна банка дала добра оценка за работата му на чело на БНБ. 

Тя каза, че коментарът ѝ за това, че ще набие Искров, ако той не подаде оставка, е придобил статут на „жълтинка” и призова да се спре със спекулациите по темата, за сметка на въпроси с по-голяма обществена значимост.

Според Стоянова, Искров като гуверньор на БНБ е имал лостове на влияние, с които да установи контрол над Цветан Гунев – под управителя на БНБ, отговорен за банковия надзор и съответно за кризата и последвалия фалит в КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови