Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Христо Иванов: Готови сме за разговори, без да предявяваме искания за постове

OFFNews 17 юли 2021 в 15:39 5573 3

Снимка Стоп кадър: Дарик радио

Готови сме, без да предявяваме искане за наши хора, да обсъдим всички решения. Искаме да седнем и да получим отговори. Какво точно ще правят съответните министри? Държим да има правителство, което ще попречи на ДПС да направят промъкване и презареждане на корупционния модел. Мнозинство, което да изолира ДПС. Това означава те да не са в положение на златен пръст. Ясно структуриране на парламентарната конфигурация и то да бъде имунизирано от просмукване на Сарая.

Това заяви съпредседателят на Демократична България и лидер на Да, България Христо Иванов пред Дарик Радио. 

Той припомни, че хората са гласували срещу "някой, който се държи като чобанин. Някой, който се държи без уважение към журналистите и обществото. Гласувахме срещу това отпред да има едни хора, които никой не знае как са се появили. Институциите да се превръщат в параван. Срещу това гласувахме".

Иванов е категоричен, че е много е важно да се върнем към добрите обноски. "Има хора, които се кефят на шоуто, но има много голяма група, която бива отблъсната. Важно е да се върнем към процедурата и нейният смисъл. Парламент идва от разговор, от говорене. Важното за нас е за какво управление ще гласуваме. Ако сме притиснати в ъгъла, няма да се получи", добави още той.

Според него трябва да се сформира трайно управление, което да стои върху мнозинство:

"Може да се окаже, че сме в разрез (с Има такъв народ - бел. ред.) за неща, които сме поели като ангажимент към избирателите. Хубаво е да има разговор, за да може да се случи управление. "Никога не сме казвали, че ще подкрепим всяко и всякакво правителство. Казвали сме, че няма да поставим предварителни условия, свързани с наше участие в него. Нещо повече, сега, ако нещо се промени, то ще бъде, че сме на ръба на това да заявим, че няма да участваме при каквито и да е условия със свои представители".

Съпредседателят на Демократична България допълни, че проблемът не е Николай Василев, а е важно е каква е философията. "Нужно е правителство, което не се поддава на влияние. Няма да позволява стилът на правене на политика да пречи, но трябва да успокоим тона. За да влезем в по-професионално поведение", коментира още Иванов. 

Той уточни, че правителство с притискане в ъгъла няма да се получи и напомни, че думата парламент идва от разговор и говорене.

Относно предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов към ВСС да отстрани Иван Гешев като главен прокурор лидерът  на Да, България заяви, че иска да каже "Браво" на Стоилов и Бойко Рашков за сигналите и това, което правят. 

"Има конституционни и структурни ограничения, които ще ни попречат да отстраним Гешев. Кариерната зависимост е това, което ги държи. Прокуроската колегия е под каскета на Гешев. Да внесем общ конституционен проект. Това е много дълга процедура. Влиянието на ДПС не е измеримо само с една партия. Те имат капсулирани избиратели и тези политически курсове са начертани още през 80-те години в Държавна Сигурност. Те имат цяла кохорта, която презареждат. Дайте да ги извадим от кадровите решения. Да ги направим ненужни и да видим дали това няма да промени България. Те са най-близкото до това, което имаме за “дълбока държава”. Да затворим клапъните на “дълбоката държава” и да видим дали това няма да промени България", каза Христо Иванов.

"Няма да подкрепим партия, защото някой ни е казал: “Или гласувай, или отиваме на избори”. Искаме да изпълним волята на нашите избиратели и исканията им за дълбока промяна. Нека ги уважим! Ние сме готови за мажоритарни избори. Ние всъщност ги провеждаме при преференциите. Но извеждането на това в крайност е много опасно", завърши Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews