Гласуваме с X или V и пренареждаме листите, но не съвсем

Нели Чолашка 21 февруари 2014 в 15:01 3563 5

Гласуваме с X или V на изборите.

На избори ще можем да използваме вече два знака - X или V, и ще можем да издигаме нагоре в листите предпочитан от нас кандидат, но не и да сменим водача.

Това предвижда новият Изборен кодекс, който бе приет от депутатите на второ четене. До края на деня те трябва да приключат и с преходните и заключителните му разпоредби и приложенията. Ако не успеят, ще продължат в събота и неделя, а ако е нужно - и в понеделник.

Срещу въвеждането на два знака за гласуване се обявиха от ГЕРБ, които въведоха гласуване само със знака X.

Най-спорните текстове, по които се караха депутатите, бяха за агитацията на майчин език, за принципа на уседналост, който остава за местните и европейските избори, както и за преференциалния вот.

Разрешена ще е предизборната агитация само на български език. ДПС предложи да се разреши агитация на други езици, но с превод, което не беше прието. Стигна се почти до бой между депутатите от ДПС и "Атака".

Въпреки протестите на ДПС остава принципът на уседналост за местните избори и на тези за Европейски парламент.

На вота за кмет и местен парламент ще могат да гласуват хората, които са живели минимум 6 месеца на съответното населено място. За участие в евроизборите се изискват минимум 3 месеца постоянно пребиваване в България или друга страна от ЕС.

В новия Изборен кодекс е предвидена възможност за преференциален вот - ще можем да пренареждаме листите, като издигаме на по-горни места харесвани от нас кандидати.

Заради предложен от ДПС текст, който беше приет, няма да можем да сменяме водача на листата. Беше решено бюлетините без преференциално гласуване да се счита за преференция за водача. Така той-винаги ще събира най-голям процент гласове.

Това няма да важи за водачите на листите за Европейски парламент. За пренареждане на листите за националния парламент един кандидат трябва да събере минимум 7% подкрепа, а за европейския - 5%.

Гласуването ще става между 6 ч. и 19 ч. в изборните дни, както беше години наред. В действащия Изборен кодекс, известен като кодекса на Фидосова, изборният ден беше изместен с един час и беше между 7 и 20 ч.

В новия кодекс е предвидена държавна помощ за предизборната агитация на партиите, коалициите и инициативните комитети без субсидия.

За партиите и коалициите медийният пакет ще бъде в размер на 40 000 лв. при всички избори. При президентски избори инициативните комитети ще също ще получават по 40 000 лв., а при парламентарни избори и вот за Европейски парламент - по 5000 лв. Парите ще са от държавния бюджет.

Електронно гласуване не е предвидено. ГЕРБ предложи да се въведе експериментално електронно гласуване за българите зад граница, но предложението им беше отхвърлено.

Депутатите отложиха за най-накрая гласуването на параграф от допълнителните разпоредби, който предвижда активна регистрация за изборите, която ще пребори проблема с мъртвите души в списъците.

Предложението на комисията е в списъците да влизат само хората, гласували на последните избори, а всички останали да изрично да изявят желание пред Централната избирателна комисия (ЦИК) да упражнят правото си на глас.

По предложение на ДПС този теск отпадна и активна регистрация няма да има, а в списъците ще присъстват всички пълнолетни граждани, на които не са отнети правата за гласуване.

ЦИК няма да е професионална въпреки обещанията на БСП. Оправданието на Мая Манолова беше, че нито една партия не е подкрепила това предложение.

Членовете на ЦИК ще се назначават от президента, а ръководството ще се избира от Народното събрание. Комисията ще се състои от 19 членове.

Бюлетините ще се печатат вече само в БНБ и ще имат уникален номер, което би трябвало да е гаранция срещу фалшификации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови