Манолова чака вето върху новия Изборен кодекс

Елица Мартинова 11 февруари 2014 в 12:39 3961 8

Мая Манолова

Снимка БГНЕС

Темповете, с които Комисията за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс заседава на второ четене по текстовете, показват, че сроковете за Изборния кодекс няма да бъдат спазени.

Това стана ясно от думите на председателя на комисията Мая Манолова. Коментарът й бе критика към останалите членове на комисията. Неколкократно Манолова призова и експертите, и депутатите да се въздържат от странични коментари и да се стремят към конструктивна критика, за да не спъват работата на комисията.

Три часа след началото на заседанието обаче червеното острие не издържа и заяви на висок тон как вече е пределно ясно, че всякакви срокове по Изборния кодекс стават неизпълними.

"И да се вместим в сроковете, вкарваме го в пленарна зала, изчакваме президентското вето, преодолеем го и той ще работи за следващите избори...", каза Манолова, като с това призна, че очаква вето върху текстовете и че има голям шанс новото законодателство да не е готово за евровота през май.

Самото заседание на комисията премина под напрежение. В дискусията бяха разгледани препоръките от Венецианския доклад, който вчера е бил преведен на български.

Първоначално Манолова се скара с депутатите на ГЕРБ. Впоследствие възникнаха и пререкания със съпартийката й Татяна Буруджиева. Повод за спора бе настояването на Буруджиева кандидат-кметовете, които не отчетат правилно или навреме парите за предизборната си кампания, да бъдат глобявани с 15 000 лв. Манолова настоя, че сумата е непосилна за градоначалници от малки населени места, но така и не срещна разбиране у колежката си.

Искри между двете социалистки прехвърчаха и към края на заседанието. Темата на спора им обаче не стана ясна, защото микрофоните пред тях не бяха включени. В крайна сметка Буруджиева, подобно на Данаил Кирилов (ГЕРБ), напусна залата ядосана.

Минути след нея излезе и Мая Манолова. Тъй като нямаше кой да ръководи заседанието, депутатите се саморазпуснаха и си дадоха 20 минути почивка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews