Quantcast

Манолова чака вето върху новия Изборен кодекс

Последна промяна на 11 февруари 2014 в 12:39 3249 8

Мая Манолова

Снимка БГНЕС

Темповете, с които Комисията за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс заседава на второ четене по текстовете, показват, че сроковете за Изборния кодекс няма да бъдат спазени.

Това стана ясно от думите на председателя на комисията Мая Манолова. Коментарът й бе критика към останалите членове на комисията. Неколкократно Манолова призова и експертите, и депутатите да се въздържат от странични коментари и да се стремят към конструктивна критика, за да не спъват работата на комисията.

Три часа след началото на заседанието обаче червеното острие не издържа и заяви на висок тон как вече е пределно ясно, че всякакви срокове по Изборния кодекс стават неизпълними.

"И да се вместим в сроковете, вкарваме го в пленарна зала, изчакваме президентското вето, преодолеем го и той ще работи за следващите избори...", каза Манолова, като с това призна, че очаква вето върху текстовете и че има голям шанс новото законодателство да не е готово за евровота през май.

Самото заседание на комисията премина под напрежение. В дискусията бяха разгледани препоръките от Венецианския доклад, който вчера е бил преведен на български.

Първоначално Манолова се скара с депутатите на ГЕРБ. Впоследствие възникнаха и пререкания със съпартийката й Татяна Буруджиева. Повод за спора бе настояването на Буруджиева кандидат-кметовете, които не отчетат правилно или навреме парите за предизборната си кампания, да бъдат глобявани с 15 000 лв. Манолова настоя, че сумата е непосилна за градоначалници от малки населени места, но така и не срещна разбиране у колежката си.

Искри между двете социалистки прехвърчаха и към края на заседанието. Темата на спора им обаче не стана ясна, защото микрофоните пред тях не бяха включени. В крайна сметка Буруджиева, подобно на Данаил Кирилов (ГЕРБ), напусна залата ядосана.

Минути след нея излезе и Мая Манолова. Тъй като нямаше кой да ръководи заседанието, депутатите се саморазпуснаха и си дадоха 20 минути почивка. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.02 2014 в 21:30

Мая Простата настъпи за кой ли път "мотиката"...
Обявявам неформални залози: Кой ще "изхвъчи" първи Кюстендилската клющинка или Странджанската мента :)
Залози :)

11.02 2014 в 14:27

Манолова Мая ,без грам акъл ,озлобена стара мома , която не знае , че
АКЪЛЪТ е като мензиса !?!

11.02 2014 в 13:57

Змийче ли си е провесила на вратлето усойницата

11.02 2014 в 13:27

Май сме нервнички, а? Както каза съпартиецът на Мая, Кутев, "изборните правила няма да вдигнат пенсиите, доходите и т.н( разбира се по повод референдума)"... с едно гостуване хвърли всичките усилия на един некадърник на вятъра. Преди бях бесен, сега съм спокоен, защото няма нищо по-хубаво от един потъващ кораб с озлобен и насъскан един срещу друг екипаж!

11.02 2014 в 13:17

И три години няма да й стигнат. Така са бездарниците. Стават нервни и бързат за да прокарат "между капките" недопустими предложения. От юли го твори Манолова този кодекс. Протака, "разкарва топката" сега ще са й виновни, я Герб, я съпартийци, я Прездента. Както се казва "на калпавия водолаз водораслите му пречели".

11.02 2014 в 13:11

чл.209 ал.2 от проекта на Мая Манолова за Избирателен Кодекс, цитирам :
Бюлетините се подреждат в кочан по 100 бюлетини. При откъсване върху бюлетината и върху кочана трябва да остава един и същи номер, който да се сравнява от избирателната комисия след попълване на бюлетината и преди пускането й в избирателната кутия
практически се отнема тайната на вота. А как ви звучи изказването на Манолова: С новия Изборен кодекс изборният процес ще се наблюдава във всички фази. Поместено
в в-к 24часа, от 10.02.2014.Това никой ли не го вижда или е удобно за всички в НС? НОМЕРИРАНА бюлетина е СВЕТОВНА НОВОСТ.Даже при БКП не беше така.Tака се погазват и малкото права останали ни реално.
Рушители и врагове на демокрацията не могат да правят демократични закони.Идва им от вътре да мачкат демократичните норми

11.02 2014 в 13:01

Манолова колко месеца го писа, при това заедно с "гражданите",този "нов" закон, че сега се е разбързала.
Пък и мисля, стана ясно, че хората трябва да бъдат попитани какви промени желаят.

11.02 2014 в 12:56

Манолова да си извади най-сетне вибратора от гъза, и да си го завре в устата, и да спре да куткудяка!!!!!!