ГЕРБ заподозря БСП в опит за саботаж на изборите чрез усложнени протоколи

Мая Младенова 25 март 2021 в 14:16 5079 0

ГЕРБ обвини БСП в план за умишлено проваляне на броенето на бюлетините на парламентарните избори на 4-ти април.

Това, според управляващите, ще стане благодарение на силно усложнените протоколи, които ще трябва да попълват секционните комисии. Сметките в протоколите са двойно повече, отколкото са били досега, има много излишни редове и нанасяне на т.нар. контроли. Освен това протоколите са подредени в хоризонтален, а не в досегашния вертикален ред и това ги прави по-трудни за проверка, обявиха от ГЕРБ на брифинг в централата на партията днес.

Като конкретен виновник за това от ГЕРБ посочиха представители на БСП в ЦИК, а поименно бе обвинен Емил Войнов - ръководител на работната група за изготвяне на протокола.

Според ГЕРБ целта на усложняването на протоколите е да се създаде хаос при боренето, усещане у избирателите, че резултатът е изкривен и вследствие на това - конституционна криза.

"Днес трябва да алармираме за казус, който, за съжаление, е отвъд контрола на Народното събрание и извън контрола на правителството. Казус, който неимоверно ще усложни и затрудни изборния процес и по-специално броенето и отчитането на резултатите", заяви в началото на брифинга Томислав Дончев. 

Така структуриран, протоколът в този вид е неясен, объркващ, с безсмислени данни и труден за попълване, посочиха от ГЕРБ. Досега протоколите, които секционните комисии попълват при преброяване на бюлетините, винаги са били с вертикални редове. Хоризонталната подредба дори чисто визуално обърква, твърдят от партията.

Има предложение от РИК към ЦИК как да изглежда протокола, припомниха те.

Според ГЕРБ протоколите съдържат излишно много числа и данни и излишни контроли - точка 6.1 например е еднаква с т. 7.1. В протоколите има и сигнатури, които се използват за пръв път. За пръв път е и подредбата наобратно - недействителните гласове са поставени пред действителните, а действителните се отбелязват в девет графи с близко съдържание. Разписката от машинното гласуване е над три метра, с вертикално разположена подредба - обратно на протокола, отбелязаха от ГЕРБ.

Усложнени са и графите за преференциите: първо трябва да се въведе едно число за гласовете без преференции, в следващата графа - за колко листи има преференциални гласове, след това - брой преференции.

Става въпрос за голям обем числа, за над 500 сумирания в един протокол. Самият протокол е от 20 страници. Това ще е особено голям проблем в София, където се явяват най-голям брой кандидати, продължиха да изброяват недостатъците представителите на управляващата партия.

Те изразиха опасения, че това ще доведе до хаос в изборната нощ, че комисиите ще се забавят много при предаване на протоколите, а "Информационно обслужване" ще трябва да сметне над 10 млн. числа дори при безупречно попълнени протоколи.

Десислава Атанасова коментира, че членове на ЦИК от квотата на БСП са подготвили протокол, по който не е спазено опростеното правило от Изборния кодекс. Тя посочи и друг пример - попълването на броя на недействителните гласове. Сега той няма да е в една обща графа, а разделен по кандидатски листи и брой преференции.

"Апелираме ЦИК да вземе различно решение", каза Атанасова.

Красимир Ципов посочи Емил Войнов като лично отговорен за това и попита кой ще поеме отговорността.

"Дали това не е целенасочен удар срещу прозрачността на изборния протест", попита Ципов.

Той заяви, че дъщерята на Емил Войнов на местните избори през 2019 г. е взела вкъщи оригиналния протокол, предала го е на баща си, след което той опитал да направи дискусия, за да внесе съмнение за честността на изборите.

"Не мога да повярвам, че това е случайно, това е нарочно", заяви Томислав Дончев. Според него целта е хаос при броенето.

"Имаме предизборни заявки от партийни централи, от президентството, че изборният процес ще бъде компрометиран, изкривен", каза още той. И вметна, че "другата седмица ще говорим" и за опити за провокации на регионално ниво.

Според него първата цел е персонална и политическа реабилитация на загубилите, а другата - дълбока конституционна криза, в която голяма част от гражданите да не вярват, че това е резултатът.

Преди дни говорителят на ЦИК Димитър Димитров предупреди в телевизионно интервю, че 10 милиона числа трябва да се сумират от всички протоколи за вота и ще има огромно напрежение, особено в големите райони, където се явяват най-много кандидати. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!