ГЕРБ къса ''джентълменското споразумение'', взеха от ПП-ДБ правната комисия

Депутатите промениха правилника си, за да може да има комисии без шефове

Йорданка Веселинова 05 май 2023 в 13:46 11709 6

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Депутатите промениха правилника си, за да може да има комисии без председатели. Промените и договорките между партиите обаче могат да скъсат т.нар. ''джентълменското споразумение'' и ГЕРБ да вземе от ПП правната комисия.

Според неформалното споразумение ПП подкрепи номинирания от ГЕРБ Росен Желязков за председател на парламента, а в замяна трябва да получи председател на правната комисия.

Предложението за промяна в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС) дойде от председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя поиска редакция в чл. 30 от ПОДНС, според която, "когато няма избрано ръководство на постоянна комисия, заседанието ѝ се води от определен от председателя на Народното събрание неин член".

Правилникът бе преправен със 157 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, Възраждане, ДПС, БСП и ИТН), 13 "против" (ПП-ДБ) и 41 "въздържал се" (ПП-ДБ). Промяната ще влезе в сила с обнародването на текста в "Държавен вестник", което ще стане във вторник. От този момент Желязков ще може да свиква комисиите. ИТН временно ще води тези от тях, които в предходния парламент имаха шефове от "Български възход" на Стефан Янев. Останалите парламентарни групи ще вземат комисиите, които и преди са оглавявали.

Очаква се по-късно днес да се гласува и съставът на комисиите. По информация на OFFNews преди това ще се проведе нов председателски съвет. След това се очаква и решение по казуса около правната комисия - в предния парламент шеф на правна комисия бе Радомир Чолаков от ГЕРБ, а не депутат от ПП.

Парламентът ще заработи, но комисиите ще са без председатели

Предложението идва, след като парламентарните групи вчера се разбраха комисиите да бъдат формирани, но да не се гласуват председатели и зам.-председатели. До тази поредна "нестандартна практика" се стигна заради патовата ситуация около излъчването на правителство. Причината - чака се формирането на мнозинство за кабинет, за да се разпределят и силите в Народното събрание. По-рано днес, на нов извънреден председателски съвет, не бе постигнато съгласие за промяната в правилника. Според действащия ПОДНС председателят на НС може да свиква заседания на комисиите, в текстовете обаче не е разписано кой ще води заседанията на тези комисии. С предложението на ГЕРБ Росен Желязков реално ще има пълната власт върху законодателната дейност на парламента, докато партиите не си разпределят комисиите и не бъдат избрани председатели.

На тези опасения Желязков отговори от трибуната и заяви, че хората, които ще водят заседанията на комисиите, ще бъдат тези, които са били председатели на комисиите в 48-ото НС. Така обаче "джентълментското споразумение" между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС пропада, тъй като в предния парламент шеф на правна комисия бе Радомир Чолаков. 

Акад. Николай Денков поиска правната комисия да бъде изведена пред скоба и неин председател да бъде избран още сега. Той добави, че 49-ото НС може и да не излъчи кабинет, а заради липсата на мнозинство комисиите да бъдат без председатели до края на живота на този парламент. Заради това той направи редакционно предложение, според което исканата от Десислава Атанасова поправка би важала само за първото заседание на комисиите. Идеята му очаквано бе отхвърлена.

Настимир Ананиев от ПП-ДБ се възпротиви срещу Росен Желязков и заяви, че нарушава действащия правилник, според който проекторешението следва да се разгледа първо от комисия, а след това да се гласува в зала. Председателят на НС го контрира, че влизат в хипотезата на въпроса кое е първо - кокошката или яйцето.

Дебатът се проточи, а партиите се впуснаха в размяна на реплики, като по-късно Радомир Чолаков взе думата и заяви, че шефът на правна комисия не бил важен. Според него ключово било мнозинството и обяви, че не желаел да води правната комисия. Божидар Божанов (ПП-ДБ) изтъкна, че председателят е важен, тъй като той определя с какви срокове да се приемат законопроектите и припомни механизмът за разследване на главния прокурор, който в 48-ото НС не се случи именно заради такива процедурни трикчета, подкрепени от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане".

Йордан Цонев от ДПС се усъмни, че ПП-ДБ опитвали да пришпорят формирането на мнозинство в НС, бойкотирайки старта на работата на комисиите. По думите му само с предложението на Десислава Атанасова може да започне законодателната дейност. След близо час дебати Асен Василев предложи отлагане на формирането на комисии и промяната в ПОДНС за следващата седмица.

Цончо Ганев ("Възраждане") поиска гласуването да е сега и заяви, че правната комисия нямало да бъде дадена на ПП-ДБ. Той определи новата коалиция като "счупена патерица на ГЕРБ" и "лека жена, която използваш и изхвърляш". След това зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин (БСП) обяви, че с дебата се забивали последните пирони в парламентаризма и групата на левицата напусна зала. Напускането бе за не повече от минута, тъй като веднага след това депутатите преминаха към гласуване. 

В крайна сметка идеята за отлагане на гласуването на Асен Василев бе отхвърлена, като "за" гласуваха ПП-ДБ и "Възраждане".

Вече четвърта седмица дейността на парламента и приемането на ключовите законопроекти и реформи по ПВУ буксуват заради липсващото мнозинство за кабинет. В първата седмица на 49-ото НС партиите спориха за председателя на парламента. През втората избраха Росен Желязков за ротационен шеф на НС с възможност за ротационен председател на правна комисия, а след това си гласуваха и почивен ден. Миналата седмица пък три дни се приемаше правилникът на НС, а тази - ударно се изслушват министри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

6

Анализи

05.05 2023 в 18:58

Че ако някой си е мислил, че с Борисов може да има джентълментско споразумение, значи е романтичен наивник. Слушайте как говори, смесва теми, говори неверни неща.

2073

5

Johnny B Goode

05.05 2023 в 18:03

Профила, подобни разсъждения имах преди около 25 години, след почти 10 години частен бизнес в БГ IT сектора. Тогава и идея още нямаше за Терминал 2 и плосък данък.
Нищо повече няма да кажа ;)

2099

4

Mateevk

05.05 2023 в 15:34

Джентълменско споразумение с ГЕРБ! Това виц ли е?

3767

3

Име на профила

05.05 2023 в 15:33

Поредни произволни размишления... Днес в рамките на един час ме засякоха два пъти, за сметка на това само един шофьор мина на червено пред мен, и половината пешеходци стоят и ме гледат със скептицизъм след като съм спрял на пешеходната пътека.

Искам да кажа, че държавата, т.е. територията на тарикатите, батките и беззаконието - какъв парламент да излъчи?

Преди смятах, че манипулацията на изборите, купения и корпоративен вот са виновни за състава на парламента. Обвинявал съм и избирателната активност. Призовавал съм хора да гласуват, дори съм "подкупвал" собствената си жена да дойде с мен и да гласува за когото си иска, просто да го направи.

От два-три парламента насам се убедих, че независимо от размера на изборните манипулации - тези тунеядци напълно отговарят пропорционално на народа. И съответно спрях да очаквам чудеса, ами ще си седя тук докато не махнат плоския данък, а когато го направят и убият ИТ сектора - Терминал 2 и ви желая успех.

10212

2

Човека

05.05 2023 в 15:22

Като ви казвахме да не се занимавате с мутри-женталмени, не слушате. От герб през дпс, бсп, възраждане до слафчо - всичко е леш в тоя парламент. Оставяйте ги да се мажат с л..ната си и не се докосвайте до тях. Само ще се изцапате. Нищо друго.

-1655

1

ob1

05.05 2023 в 14:02

Е... джентълменско споразумение се сключва между джентълмени. ГРОБ са овчари, така че...