Гечев: Срам за партньорите ни от САЩ, които излъгаха, че ще доставят самолетите

Ружа Райчева 30 март 2022 в 15:32 3086 3

Снимка БТА/Минко Чернев

Срам за партньорите ни от САЩ, които излъгаха, че ще ни доставят самолетите и сега ни подхвърлят някакви три ракети. От ГЕРБ ги вземете и си направете една цветна снимка, заяви депутатът от БСП Румен Гечев от парламентарната трибуна. 

На миналия парламентарен контрол външният министър Теодора Генчовска обясни, че общо сме купили 15 ракети "въздух-въздух" от САЩ за осемте изтребителя F-16 и още ги чакаме. Ракетите са от модела Sidewinder

Днешната реакция на Гечев бе по повод предложени изменения в международния договор със САЩ чрез Писмо за предлагане и приемане на оферта/Letter of Offer and Acceptance – LOA, което предвижда за сметка на останали неизразходвани средства по договора след възлагане на всички поръчки по отделните линии да се придобият още три броя Sidewinder AIM 9Х Block II ракети, контейнер и резервни части за тях.

Ратификацията беше последната точка преди приключването на днешното заседание и гласуването по него остава за утре. Въпреки това в последните минути БСП и ГЕРБ успяха да се скарат по темата.

"САЩ в отчайващ пиар, след като заявиха, че ще видим самолетите през крив макарон, ни подхвърлят три трохички. Знаете ли колко струва една ракетка? Отворете Уикипедия - 386 000 долара. Тоест прибират 1 милиард и 600 милиона на българския народ и ни казват "Няма да доставим стоката". Къде се намират те? Това е изключителна наглост от страна на американското правителство и срам за българското, защото американците не са виновни, виновни сте вие от ГЕРБ и ВМРО!", заяви Гечев. 

Той заяви, че се чуди дали американците не съсипват българската авиация нарочно. "Престъпен договор беше подписан, няма неустойки в него, няма гаранция. Една кафемелачка да купите, и ще имате две години гаранция. Бойко Борисов, Красимир Каракачанов като министър на отбраната - според мен те са рискували способността на българската държава да се защити", каза Румен Гечев. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов съвсем очаквано подкрепи изказването му. "Цената на ракетите, които ни пращат са 386 000 долара, наистина е така. А цената, на която сме ги купили, е 670 000 долара. Има ли воля българското правителство да каже, че сме дали на американците четири бази безплатно? Нито една база по света не се е дала така - навсякъде си плащат. В Куба на Фидел Кастро дори плащаха", заяви Костадинов. 

Още един депутат от БСП взе отношение по темата - Борислав Гуцанов. Според него има сериозна разлика в цените на различните сделки, сключени от други страни за закупуването на въоръжение от САЩ.

"Естествено, че ще подкрепим да вземем трите ракети, които се дават допълнително. Но как е бил подписан този договор? Не коментираме, че самолетите трябваше да бъдат доставени на България не 2023 г., а 2025 г. Какви са тези самолети и кой и как е подписал този договор? Мисля, че други органи е крайно време да започнат да коментират тази сделка, а не ние тука да се препираме. Това нещо е близко до национално предателство!", обяви Гуцанов. 

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков поиска Гуцанов ясно да отговори кого обвинява - българското или американското правителство.

"Кой е корумпиран тука и кой е направил злоупотреби? Следващата партида търговски самолети ще бъдат много по-евтини, защото вече имаме търговски отношения, каквито нямахме. Между другото, това се случи въпреки вашите коалиционни партньори от БСП, тази сделка. Въпреки тяхната воля ще имаме вече модерно съоръжение в армията, а няма да караме Москвич!", заяви Биков. 

"Трябваше да има превъоръжаване на нашите ВВС, но не по този начин. Можеше тези самолети вече да са тук, и то по други параметри. Дано все пак тези самолети на хартия да дойдат след 5 години", отговори му Гуцанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

3

Pietro

11.04 2022 в 22:29

Бесепарите са добичета, те винаги ще критикуват. Проблемът е, че сега са на власт и пак свинстват. ПП си вкараха таралеж в гащите с тази пишман коалиция.

-60

2

офф бее

30.03 2022 в 18:52

Срам си ти, че си още в политиката, че имаш очи да говориш. Нахалник! Цялата им партия е такава - нагли, безочливи и нахални...

2415

1

Пустиняк

30.03 2022 в 16:48

Срам за вас, които двайсет години бавите проектите за превъоръжаване и плащате данък Русия във въоръжение и енергетика. Смешко нагъл...