Един шеф на 4 дирекции в КЗП и над 60 уволнени служители. Комисията съмнително подминавала фирми за бързи кредити

Кой сте вие, за да ви чакаме час и половина? Лъскайте си обувките и се гответе, обърна се Румен Гечев към Стоил Алипиев

Рени Петрова 06 декември 2023 в 20:03 9825 1

Стоил Алипиев

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Стоил Алипиев

Заседанието на Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите премина в спорове и нападки. Причината бе поканата към двамата членове на Комисията за защита на потребителите и нейния председател, които не се явиха на изслушване миналата седмица. 

В началото на заседанието депутатът от БСП Румен Гечев се обърна към председателя на КЗП с думите:

"Сбъркал сте фатално. Къде се намирате? Кой сте вие, за да ви чакаме час и половина? Знаете ли къде се намирате? Ще ви вика парламентът, а вие ще се мотаете, докато ви чакат професори и народни представители с 20-годишен стаж. Ние викаме премиери и президенти, а вие не идвате! Къде са предложенията за законодателни промени? Лъскайте си обувките и се гответе". 

На предишно заседание на подкомисията Стоил Алипиев не се яви и не изпрати никой от членовете на КЗП да отговаря на питанията на народните представители. 

Защита на потребителя или държавна бухалка: защо протеинови барове се оказаха огромен проблем за КЗП

Константин Арабаджиев, който е член на КЗП, заяви, че нито той, нито другият член на Комисията е бил уведомен за заседанието. 

"През последната година КЗП от институция с добър авторитет е на ръба да се срути. Много са нещата, които съм забелязал, но очевидно не съм била разбран правилно. Намаляват качествените хора в КЗП. Много хора – юристи, инспектори, напуснаха сами, защото чувстваха тормоз", каза Арабаджиев.

Той допълни, че членовете на КЗП получават информация за дейността на КЗП главно от медиите, а това е недопустимо.

"Така беше и с информацията за кампанията за едни протеинови барчета Born Winner. От директора на "Билла България" разбрахме, че му е налаган административен тормоз, защото са му наложени глоби от 3 млн. лева за продажбата на тези барчета. Затова и "Билла" отказа да участва в кампанията "Достъпно за вас" на Министерството на икономиката. Цялата кампания срещу тези протеинови барчета и към търговците, които го предлагат, се почна с жалбата на едно физическо лице и на една неправителствена организация. КЗП ще губи съдебни дела и ще трябва да плаща стотици хиляди лева за адвокатски разноски", каза още Константин Арабаджиев.

Бухалка ли е КЗП: Министър сезира АДФИ, КПКОНПИ и прокуратурата

Миналата година Алипиев уволнил трима регионални директори, но съдът ги възстановил на работа. Председателят на КЗП обжалвал всички решения, като дори се стигнало до решение за възстановяване на служител от петчленен състав. 

Алипиев отговори, че е уволнил съм само един регионален директор, като делото по жалбата за уволнението е в съда и чака да изложи доводите си там.

"Много хора са напуснали КЗП, а нивото за заплащане е обидно ниско за хора, които трябва да работят по 16 законa и 32 наредби. Много от напускалите сега работяt в други институции за два или три пъти по-високи заплати", каза Алипиев.

Според доклада на Министерството на икономиката и индустрията след проверка от Инспектора е видно, че от 180 служители на КЗП 57 души са уволнени. "Направо виенско колело", каза Румен Гечев.

Едно и също лице в КЗП е назначено за директор на 4 дирекции. 

Гечев определи това като безумие. "Не мога да повярвам, че може да има един човек може да е шеф и във София, и във Варна. От 180 служители няма ли читави? И как уволнихте 60 души и назначихте 30-40 нови", обърна се Гечев към Алипиев. От думите му стана ясно, че част от новоназначените никога не са работили в държавна администрация. 

Според депутата шефът на четирите дирекции е превърнат в "супердиректор" от председателя на КЗП: "Не знам дали е бухалка, дали е минавал да събира картички за Нова година". 

Служители ходели в командировки, които нямали нищо общо с работата на Комисията, стана ясно от доклада на МИИ. 

Арабаджиев обясни и че това, че КЗП прави хиляди проверки, не значи, че са качествени. Директорка в София е уволнена от Алипиев, но възстановена на работа от съда. В един и същи ден председателят на Комисията я назначил и веднага я уволнил.

Стана ясно, че още от първия месец на управлението на Стоил Алипиев в КЗП се наемат много външни консултанти, с които се разглеждат общите условия на 200-те небанкови финансови институции в страната. До момента обаче са разгледани общите условия за неравноправни клаузи само на 40–50 небанкови организации.

"Много хора страдат от дейността на тези организации - компаниите за бързи кредити - и затова съм предлагал да гледаме поне по 10 общи условия на заседание, но отговорът беше, че нямаме капацитет, независимо че сме наели външни експерти. Не знам кой наема тези експерти и какви възнаграждения получават", каза Арабаджиев.

Другият член на КЗП - Ангел Джалев, каза, че не усеща, че Комисията е колегиален орган. На моменти остро съм се противопоставял и се разграничавам от категорично от работата на Стоил Алипиев.

Министерството на икономиката получило множество оплаквания, че КЗП се използва като бухалка

Председателят на подкомисията Десислава Трифонова (ГЕРБ) обясни, че два месеца депутатите са чакали анализ на законодателството то КЗП, като отговор е получен едва преди дни. Той бил само четири страници, като в две от тях Стоил Алипиев обяснявал какви са функциите на Комисията. 

Шефът на регулатора отчете, че за шест месеца КЗП е направила 388 инспекции на компании за бързи кредити и на компании за ипотечни кредити на физически лица на 30% от фирмите за бързи кредити. Издадени са 88 акта и 42 наказателни постановления.

"Една проверка отнема много време, защото се изискват по пет договора за кредит от фирмата, анализира се дейността им, като се гледа дали се вземат незаконни такси. Проверките са дълги, защото са свързани с административни срокове за възражения", каза председателят на КЗП.

Проверени са само 30 процента от небанковите финансови организации. Според доклада на МИИ процентът е 25. Алипиев заяви, че оперативният директор избира кои фирми за бързи кредити да бъдат проверени, а той не пита на какъв принцип са избрани фирмите. 

Плащаме 1000 лева на месец на консултант и докладите им минават през служители на КЗП. Сега комисията остана без юрисконсулт, защото всички напуснаха, каза Алипиев.

В крайна сметка шефът на КЗП заяви, че Инспекторатът "няма право да констатира тези нарушения", защото те могат да бъдат установени само от КПКОНПИ, прокуратура, АДФИ и др. 

Born Winner 

Относно проверките заради протеиновите барчета "Борн уинър" и наложените стотици санкции на търговците, които го продават, а не на производителя, Алипиев заяви, че са издадени около 70 наказателни постановления на две търговски вериги и на производителя. Всички са в съда, като само три са потвърдени. 6 или 7 са отхвърлени. Всички останали чакат решения. "Не мисля, че ще загубим делата", каза председателят на КЗП. 

В последните месеци КЗП е съсредоточила работата си изключително върху въпросните протеинови барове и глобява наред заради тях големи търговски вериги. Те, от своя страна, завеждат дела и ги печелят, а разноските ще платят данъкоплатците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки