Бухалка ли е КЗП: Министър сезира АДФИ, КПКОНПИ и прокуратурата

От месеци комисията е фиксирала работата си върху протеиновите барове "Борн уинър" и глобява наред търговски вериги, чакат се смени в състава

Рени Петрова 06 декември 2023 в 09:49 3951 0

КЗП

Снимка БГНЕС/Архив

КЗП

Министерството на икономиката и индустрията е сезирало Агенцията за държавен финансов контрол, КПКОНПИ и Софийската градска прокуратура след проверка в Комисията за защита на потребителите. Това става ясно от отговор на ведомството до OFFNews.

Поводът на проверката са множеството оплаквания за нерегламентирана намеса и целенасочена кампания срещу търговци от страна на КЗП, журналистически разследвания и жалби на служители в КЗП. 

"Всичко това компрометира доверието в КЗП като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите, и налага предприемане на действия за обезпечаване на ефективното й функциониране. Ето защо със заповед на министъра на икономиката и индустрията Инспекторатът на Министерството е извършил вече извънпланова проверка в Комисията за защита на потребителите", обясняват от МИИ.

Докладът от проверката обаче няма да бъде публично оповестен, тъй като резултатите съдържат лични данни, разкриващи икономическата и социалната идентичност на конкретни лица.

Относно проверките заради протеиновите барчета "Борн уинър" и наложените стотици санкции на търговците, които го продават, а не на производителя, от Министерството на икономиката обясняват, че знаят за проверките от КЗП и ги определят като "примери за нерегламентирана намеса и целенасочена кампания срещу търговци".

Както OFFNews писа в свое разследване, от месеци КЗП е съсредоточила работата си изключително върху въпросните протеинови барове и глобява наред заради тях големи търговски вериги. Те, от своя страна, завеждат дела и ги печелят, а разноските ще платят данъкоплатците. Всичко това идва на фона на галопираща инфлация и несанкционирани търговски практики с неравноправни клаузи в много сфери, които остават незабелязани от комисията, според която колосалният проблем на българските потребители са марка протеинови барове.

КЗП е започнала да проверява търговците през пролетта на 2023 г., като протеиновият бар остава проблем №1 на регулатора в продължение на месеци. Наложени са стотици глоби, а причината актовете да са толкова много е, защото КЗП издава постановления за всеки отделен обект на веригите и ги глобява за конкретни вкусове на протеиновите барове. Така, например, един от магазините на търговска верига в Пловдив е глобен за продажба на протеинови барове с вкус "шоколад и лешник" и "бананов млечен шейк", друг - за "шоколадово брауни", а трети - за барче с вкус "шоколадов мус".

Оказва се, че в Министерство на икономиката не е постъпвала информация от КЗП за размера на глобите, наложени на търговците за продажбата на протеиновите барчета. 

Справка на OFFNews показа, че на почти всяко заседание на Комисията в последните месеци има доклад за нелоялна търговска практика при продажбата на барчетата. В края на септември в заседанието на комисията докладните за тези барчета представляват 1/3 от всички точки - 22 от общо 61 точки

Жалбите срещу дейността на КЗП са с над 60% повече в сравнение с предходните две години, обясняват още от МИИ. 

Проверката в регулатора от страна на министерството е започнала заради постъпили сигнали от служители на Комисията, свързани с конфликт на интереси, неправомерни уволнения, заплахи за наказания и уволнения на служителите в администрацията, неспазване на съдебни разпореждания, съмнителни отмени на издадени актове и други.

Значителна част от сигналите се потвърждават от извършените проверки. От МИИ обясняват, че те засягат проблеми, породени от неспазване на законоустановените срокове и чести кадрови промени.

Очакват се промени в състава

Заради това министърът на икономиката Богдан Богданов е предложил промени в Комисията за защита на потребителите. Промените имат подкрепата на министър-председателя, очаква се съгласуване и с вицепремиера, като очаква в най-кратки срокове промените да бъдат одобрени.

Новото ръководство бе назначено от последния служебен кабинет на президента Румен Радев през септември 2022 г. За председател на комисията бе назначен Стоил Алипиев, а за членове Ангел Джалев и Константин Арабаджиев.

Алипиев е юрист по образование. През последните седем години е председател на Управителния съвет на Сдружение „Национална асоциация за защита на потребителите“ и като такъв от 2020 г. е член на Съвета по акредитация към Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“.

Работил е като експерт в сферата на обществените поръчки в Министерството на правосъдието в периода 2014 г.-2015 г. и в Министерството на образованието и науката в периода 2013 г.–2014 г. 

Ангел Джалев е юрист по образование. От 2019 г. до 2022 г. е началник на отдел в Държавна агенция „Технически операции“. Преди това е прокурорски помощник в различни отдели към Върховна касационна прокуратура. 

Константин Арабаджиев е бил член на Комисията за защита на потребителите в периода март 2015 г. – май 2022 г. От 1999 г. до 2003 г. е бил кмет на район „Студентски“ в Столична община. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика