Доклад на САЩ: Има междуетническо напрежение в България заради наплива на бежанци

OFFNews 01 май 2014 в 16:42 5934 4

Снимка http://blogs.cfr.org/

Напливът от сирийски бежанци в България е създал междуетническо напрежение и е предизвикал сериозни трудности в работата на държавните институции. Това се казва в доклада на Държавния департамент на САЩ за тероризма през 2013 г.

Там се посочва още, че спецотрядите ни са добре оборудвани и поддържани със съответното обучение.

Ето какво пише за страната ни в доклада на Държавния департамент на САЩ за тероризма:

"Резюме: През 2013 г. България продължи разследването на атентата в Бургас от 2012 г. През септември България и САЩ разшириха двустранното си сътрудничество за борбата с тероризма, за да се отговори на терористичните заплахи. Напливът на сирийци, които търсят убежище, е изострил предизвикателствата пред осигуряването на безопасността по границите на България, създал е междуетническо напрежение и е предизвикал сериозни трудности в работата на държавните институции, които страдат от недостиг на средства. Съществуват опасения, че този поток от хора може да позволи на някои чуждестранни бойци да влизат и излизат от страната необезпокоявани. Очаква се България да получи повече от 7 млн. долара в помощ от страна на ЕС, специално предназначени за подпомагане на притока бежанци, които търсят убежище. САЩ, съвместно с други регионални партньори, поддържа редовен диалог с българското правителство за оценка и управление на риска.

Законодателство, правоприлагане и сигурност на границите: България преследва заподозрени терористи по няколко разпоредби на Наказателния кодекс. Основното определение на тероризма е предвидено в член 108а от Наказателния кодекс. През последните няколко години българското правителство се опитва да засили способността си да разследва и преследва терористите. Министерството на правосъдието изготви проект за нов Наказателен кодекс през 2012 г., който да замени остарялата версия от 1968 г.; проектът на Кодекса включва по-подробни и конкретни разпоредби за борбата с тероризма, които прилагат основните международни конвенции за борба с тероризма. Проектът на Кодекса е бил обсъден в парламента в края на 2013 година.

Сътрудничество в правоприлагането между агенциите на САЩ и българските им колеги в исторически аспект винаги е било силно. Въпреки това, правителството се сменени и това реорганизира ключови полицейски звена, последва преназначаване на персонала и налагане на нови правила, така съвместната работа по случаи се забави.

Министерството на вътрешните работи продължава да отговаря за оперативните звена, които отговарят за възпиране, откриване и реагиране при инциденти, включително на Специализираното звено за борбата срещу тероризма, Охранителна полиция, както и специални полицейски сили. Специализираните правоприлагащи звена са добре оборудвани и поддържани със съответното обучение.

САЩ и Министерството на вътрешните работи са си сътрудничили по продължаващото разследване за атентата в Бургас през 2012 г., който, според първоначалните разследвания, е извършен от лица, свързани с ливанската "Хизбула". През юли главният прокурор на страната покани бомбени техници от ФБР в България, за да направят преглед на доказателствата, включително снимкови материали и видео, което пресъздава събитието. Екипът, който пристигна през октомври 2013 г., даде висока оценка на сътрудничеството на България и на високото качество на пресъздаването на атентата.

Държавният департамент предвиди Регионална стратегическа инициатива за финансиране на обучение на българските правоприлагащи органи в много области, включително разследвания за борба с тероризма и взривни контрамерки.

Противодействие срещу финансирането на тероризма: България принадлежи към  Комитета по мерките срещу изпирането на пари на Съвета на Европа (MONEYVAL). България прилага закона на MONEYVAL от 2003 г. за мерките срещу финансирането на тероризма. През декември 2012 г., Европейският парламент прие законодателни промени в този закон, както и в мерките срещу прането на пари. Промените ще разширят дефинициите на определенията за терористични средства, за да може да покрие тези, който са контролирани от определени лица и да посочва различните форми на контрол. Измененията също така ще въведат изискване финансовите институции да наблюдават сложни и необичайно големи сделки. Масовата контрабанда в страната и трансграничните незаконни престъпни мрежи, в съчетание със свободното движение на стоки и хора в резултат на членството в ЕС, представляват рискове за финансовия сектор на България.

Регионално и международно сътрудничество: България е член и активен участник в инициативите за борбата с тероризма в ООН , ЕС, Съвета на Европа, ОССЕ, Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, както и в НАТО. Правоохранителните органи се възползват от съвместни разследвания и възможности за обучение с международни партньори."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews