Плевнелиев: Надявам се да не стигаме до КСНС за етническия мир

OFFNews 20 февруари 2014 в 13:14 1681 0

Надявам се да не се стигна до ескалация на напрежението и до провеждането на Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) за етническия мир.

Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си с ръководството на Парламентарната група на Коалиция за България. Срещата е в рамките на месеца на политическите консултации, които държавният глава провежда с парламентарно представените партии. 

Коментарът на Плевнелиев беше по повод предложението на военния министър Ангел Найденов за провеждане на КСНС по въпросите за етническия мир в страната. 

"Българската социалистическа партия изрази становище, че при необходимост трябва да се свика КСНС с оглед позициите на различните политически сили и членове на КСНС по въпросите с екстремизма и използването на езика на омразата. Ще следим внимателно процеса, ще обменяме информация с политическите партии и ако има нужда ще бъде свикан такъв съвет", заяви Росен Плевнелиев.

Той изрази за пореден път несъгласието си подобни опити за насаждане на етническа омраза в страната.

"Противопоставяме се категорично на екстремизма. БСП постави тази тема по време на срещата и аз им благодаря за това. Всякаква форма на екстремизма, използване на езика на омразата, религиозно, етническо и всякакво друго противопоставяне не е полезно на нацията и ние ще се противопоставяме с всички средства, включително и институционално на тези намерения", категоричен беше президентът.

Плевнелиев е обсъдил с представителите на левицата приемането на Изборния кодекс и възможността самият той да наложи вето върху някои текстове от кодекса. "Българският държавен глава в изминалите две години от своя мандат доказа, че не налага вето, за да пречи или за да играе партийни игри, а налага вето с ясни аргументи. Експертите в президентството ще работят ускорено, така както се работи в парламента, ще изчакаме Изборният кодекс да бъде приет изцяло и тогава ще се произнеса в рамките на срока по Конституция. Ще действам максимално ефективно и бързо", подчерта Росен Плевнелиев.

На срещата с президента участваха Александър Паунов, Корнелия Нинова, Спас Панчев, Петър Курумбашев и Янаки Стоилов. Срещата бе в рамките на провеждания от държавния глава месец на политическите консултации с парламентарно представените политически партии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !