Депутатите почетоха жертвите в Париж с минута мълчание

Ивайло Анев, Симона Костадинова 18 ноември 2015 в 09:26 2336 2

Снимка Архив

Народното събрание почете с минута мълчание жертвите на терористичните атаки в Париж.

Преди началото на днешното заседание председателят на парламента Цецка Цачева напомни за атаките във френската столица на 13 ноември вечерта, които взеха 129 жертви.

"Няма оправдание за подобни действия, затова остро и решително осъждаме не само този терористичен акт, но и всяка форма на тероризъм като грубо и недопустимо посегателство върху демокрацията и съвременната цивилизация", обърна се тя към депутатите.

"Нека днес сведем глави и с минута мълчание да почетем паметта на загиналите в трагедията, която потопи в скръб френската столица, целия свят, а от вчерашния ден е ясно, че е и руският самолет е свален в резултат на терористична атака", каза още Цачева.

След минутата мълчание парламентарните групи прочетоха декларации, с които остро осъдиха нападенията във френската столица.

От ДПС бяха категорични, че най-голям враг на исляма е ислямизмът.

„Съвременният свят трябва да прави разлика между тези, които могат да се молят и тези, които могат да стрелят”, обяви още Тунчер Кърджалиев

От ГЕРБ заявиха, че остро осъждат атентатите в Париж и терористичната атака на пътническия самолет над Синайски полуостров. "На прицел на съвременното варварство е именно свободната светска държава", заяви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

От партията категорично се противопоставиха да опитите вината за случилото се в Париж да се прехвърля върху цяла една религия и призоваха да не се слага знак на равенство между терористите и бежанците.

"Във време, в което европейските държави приемат стотици хиляди бежанци и полагат неимоверни усилия да предотвратят възникващите трудности, едни млади хора, израснали със всички възможности на европейската цивилизация, посегнаха на живота на свои сънародници, които можеха да им бъдат приятели", каза Цветанов.

Според ПФ след случилото се границите на страните от ЕС трябва да бъдат затворени, а лодките с мигранти, не трябва да бъдат допускани до Европа. Каракачанов припомни, че е време оградата по границата на България да бъде завършена.

"Вече няма бежанска криза, има криза на Европа.Не просто европейската сигурност претърпя провал, такъв претърпя и европейската политика като цяло", каза съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

Той призова да се работи за интеграцията на бежанците, които вече са в Европа. Според ПФ Европа е заложник във война и коментира, че е "време да се действа".

"Ние предупреждавахме. Казвахме, че заедно с бежанците, за които се проляха толкова сълзи, се промъкнаха и такива, които не спасяват от война- една част от тях идват, за да търсят по-лесен живот в Европа, но други идват, за да отнемат нашия живот", заяви Каракачанов.

Според него в момента в Европа има хиляди джихадисти, които преди са се снимали с отрязани глави и под знамето на Ислямска държава.

От АБВ пък заявиха, че решението на проблема с Ислямска държава може да бъде намерено ако Русия и САЩ действат заедно. Те настояха за отпадане на санкциите срещу Русия.

Янаки Стоилов от БСП обяви, че срещу тероризма трябват бързи политически действия. „Или само ще продължаваме да съобщаваме печалните събития”, категоричен беше социалистът.

От левицата поискаха и изслушване на военния министър Николай Ненчев и на външния министър Даниел Митов по темата за европейската солидарност.

"Зверствата и вандализмът на Ислямска държава трябва най-накрая да бъдат прекратени", каза Георги Кючуков от АБВ.

Според тях случилото се в Париж е удар не само срещу Франция, но и срещу цялото човечество, свободата и демокрацията.

"Подкрепяме предложенията за максимално международно сътрудничество за борба с тероризма. Подкрепяме и диалогът с Русия, като част от международната общност", заяви Кючуков.

От партията настояха за по-равномерно разпределение на бежанците и средствата за тях.

От РБ пък казаха, че в такъв тежък момент е хубаво българският парламент да излезе с обща декларация, а не да се повтаря 5-6 пъти едно и също. Според тях отделните декларации не допринасят с нищо за българското общество.

"Трябва да говорим с един глас, а не един през друг", каза депутатът Борис Станимиров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!