Депутати затягат още режима за носене на бурки

Увеличават се наказанията и местата, на които ще важи забраната

Юлиан Христов 04 юли 2016 в 15:08 5638 2

Депутати затягат още режима за носене на бурки

С промени между първо и второ четене на Закона за носенето на облекло прикриващо или скриващо лицето депутати от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и ДПС предлагат по-високи санкции, както и разширяване на местата, на които ще важи забраната. 

Законът беше приет на първо четене единодушно в средата на  миналия месец. Забраните в него ще важат за българските граждани и за временно пребиваващите у нас чужденци. Облекло, скриващо лицето, няма да може да се носи в институциите от централната и местната администрация, училища, културни институции, както и в места за обществен отдих, спорт и комуникации.

Новите предложения предвиждат дори по-строг режим. Така например депутатите от ПФ предлагат редакция на текста, в който се регламентират местата с действаща забрана - предлага се определението "всички официални институции" да бъде заменено с „на територията на официалните институции”. От ДПС пък предлагат забраната да важи за места като "обществени пътища и места, отворени за обществено ползване и обществени услуги.”

Според определението на депутати от РБ публични места са сградите на всички ведомства, на органи на местната власт, и на лица, предоставящи публични услуги. Според определението забраната ще трябва да важи в частите от урбанизираната територия, предназначени за административни, образователни и обществени услуги, както и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.

Патриотите уточняват и какво се разбира под "облекло, прикриващо или скриващо лицето". Това е цялостно облекло или части от облекло, включващо плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които скриват изцяло или частично лицето. С нови текстове те уточняват също, че за пълно скриване на лицето ще се приема носенето на покривала или дрехи от плат, които са поставени включително върху устата, очите и ушите, независимо от наименованието на съответната дреха или покривало. За частично покриване ще се счита покриването на някои от посочените части на лицето. 

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан, който сега е независим депутат, е направил предложение длъжностни лица да могат правят проверка на самоличност и легитимацията да става, като хората разкриват по "подходящ начин" лицата си. 

Промени се правят и в текстовете, които позволяваха неспазване на забраната по време на спортни и културни прояви. Досега приетите текстове позволяват участниците в тях да покриват лицето си без да бъдат санкционирани за това. В редакциите се предлага обаче санкции все пак да има за зрителите. От Реформаторския блок уточняват, че забраната няма да важи за хора, на които се налага да покриват лицето си, когато това е препоръчано от здравните органи, за прикриване на обезобразени или изгорени части от лицето, при необходимост от защита от вредни въздействия на средата, при упражняване на спорт, когато прикриването на лицето се налага за защитата му, за актьорите, които участват в представление и в молитвени домове на регистрирани вероизповедания. 

Според друго предложение на РБ обаче забраната ще важи за всички физически лица. По този начин текстът разширява кръга като включва в него не само временно и постоянно пребиваващи на българска територия чужди граждани или мигранти. 

От Патриотичния фронт предвиждат и хипотеза, при която нарушителите са служители на държавната или общинската администрация, както и в училищата. Ако те се появят забулени на работното си място, ще платят глоба от 500 лв. при първо и 2000 лв. - при повторно нарушение. Същите санкции са предвидени и за юридически лица, предоставящи обществени услуги или произвеждащи продукция. 

Правят се промени и в наказанията по смисъла на Наказателния кодекс, които касаят случаите на склоняване за покриване на лицето. Приетите на първо четене текстове предвиждат затвор до три години и глоба от пет хиляди лева, както и с обществено порицание. С новите предложения затворът се увеличава до 4 години, а глобата - от пет хиляди до десет хиляди лева. Когато престъплението касае малолетни, наказанието е лишаване от свобода от три до шест години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

2

Руслан

04.07 2016 в 16:46

Лютви Местан, който сега е независим депутат, е направил предложение длъжностни лица да могат правят проверка на самоличност и легитимацията да става, като хората разкриват по "подходящ начин" лицата си.

Но могут действовать они не прямиком,
Шасть в купе, и притвориться мужиком.
А сама наложит тола под корсет...
Ты проверяй, какого пола твой сосед"

Тут давай его пытать я:"Опасаюсь, маху дам.
Как проверить? Лезть под платье? -Так схлопочешь по мордам".
Но инструктор парень-дока, деловой. Попробуй, срежь!
И опять пошла морока про коварный зарубеж.