Демократична България поиска от ЦИК независим одит на машините за гласуване

OFFNews 08 март 2021 в 17:27 1408 0

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов призова ЦИК да “се вземе в ръце” и да гарантира прозрачността на гласуването с машини на 4 април като допусне представители на политическите сили за независим одит на машините.

Вчера се разбра, че ЦИК отказва предложението за независим одит с мотива, че представители на партиите и коалициите, участващи в изборите, не са независими за разлика от държавните институции, които ще извършват проверката за съответствие.

“Искам тук да попитам великите мислители в ЦИК, колеги, конфликт на интереси ли е, че ЦИК е съставен от представители на партиите? Конфликт на интереси ли е, че секционните избирателни комисии са съставени от представители на участниците в изборния процес? Конфликт на интереси ли е, че в изборния процес наблюдатели на това какво се случва се излъчват от участниците в изборния процес? Не, колеги, това е основен принцип на гарантиране на доверие в изборния процес, защото тези, които участват са тези, които имат интерес, а не конфликт на интереси”, заяви Христо Иванов във видео, излъчено на живо във фейсбук.

Той посочи, че само когато всички участници в процеса могат да наблюдават подготовката и провеждането на изборния процес, може да се гарантира доверието и честността на изборите.

“От всички възможни аргументи, които очаквах да чуя от ЦИК, видях най-абсурдния от правна гледна точка - че подобен одит, независим от всички участници в изборния процес, бил независим поради конфликт на интереси от крайния резултат на съответните избори. (...) Ако приемем за правилен техния аргумент, че политическите участници не могат да се включват в процеса на гарантиране прозрачни и честни избори, защото били в конфликт на интереси с крайния резултат, това би означавало да забраним на секционните комисии, на членовете на СИК, които са излъчени от различните политически партии, които имат интерес от крайния резултат на избора да броят бюлетините. Съзнавате какъв абсурд е това”, коментира юристът Надежда Йорданова, която е и кандидат за народен представител от 23 и 26 МИР.

Тя припомни, че “Демократична България” поиска в независимия одит да бъдат включени представители на всички партии и коалиции, както и на неправителствените организации, които наблюдават процеса.

Божидар Божанов от Демократична България призова ЦИК да преразгледа решението си. Той настоя и комисията да се ангажира с конкретни срокове кога ще бъде направен одитът на машините, възложен на ДАЕУ, БИС и БИТ, както и документацията от тяхната проверка да бъде публично оповестена. В следващото Народно събрание ние ще предложим законодателни промени за независим одит на машините за гласуване, ангажира се той.

“Господа и дами от ЦИК, вземете се в ръце и разберете, че трябва да гарантирате прозрачността на въвеждането на машините. Разберете, че трябва да дадете достъп на всички участници в процеса, до това с каква технология ще бъде проведен този процес, защото без това фундаментално не може да има доверие в това как са били проведени и приложени тези машини, с какъв софтуер. Това е фундаментален въпрос и аз призовавам за елементарен здрав разум, защото иначе последствията ще бъдат изключително тежки, не за мен или за тук някакви писарушки, а за българската демокрация и за възможността в България да имаме реално рестартиране на политическия процес и реално доверие в резултата от тези избори. Това е залогът и когато става дума за този залог, всички имаме легитимен интерес да знаем как точно се организират и се провеждат изборите. Стига тъпотии, дайте достъп!”, призова още съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови