Държавата ще направи всичко, за да остане мажоритарен собственик на Пловдивския панаир

Нели Александрова 18 януари 2024 в 15:49 1746 0

Среща на Благомир Коцев и Богдан Богданов

Снимка Авторът

Кадри от срещата в Община Варна

До края на март се очаква Община Варна да върне акциите си от Пловдивския панаир на държавата в лицето на министерството на икономиката като принципал. Това са се договорили министърът на икономиката Богдан Богданов и кметът на Варна Благомир Коцев.

Към днешна дата акциите на Варна в панаира са запорирани по искане на Богданов, с което апортът на 16 314 400 акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" – дарени преди време на Община Варна, беше спрян в дружеството "Пълдин туринвест" АД.

След среща между двамата Богданов каза, че Панаирът е един от ключовите активи на държавата и тя ще направи всичко възможно, за да остана мажоритарен собственик в него.

Ведомството вече има разработена стратегия за развитието на Пловдивския панаир. Тя е представена пред общинския съвет в Пловдив, вероятно това ще бъде направено и пред варненските им колеги.

Целта ни е това място да продължи да работи за бизнеса и страната и да започнат да се правят събития там още преди края на настоящата година.

От страна на икономическото министерство, ще бъде оказано съдействие на Варна, за да реализира идеите си за имота – т.нар. Дупка, чрез който общината получи акциите на Международния панаир. До края на годината дружеството, което беше създадено за стопанисването и застрояването ѝ преди повече от 15 години – „Търговски дом" АД, ще бъде ликвидирано, каза Коцев.

Теренът, който е в идеалния център на Варна, е около 3 дка и на ръба на археологическия античен резерват „Одесос". От тях около 900 кв. м са частна собственост. Местната администрация е започнала разговори със собственика им. Според Благомир Коцев най-добрият вариант е общината да изкупи тази част от терена. За съдбата и бъдещото развитие на „Дупката" ще бъде направено широко обществено обсъждане.

Варненската община ще разговаря и с Министерство на външните работи да ѝ прехвърли стопанисването, а вероятно и собствеността върху сградата на ул. „Македония" 53 във Варна, където дълги години се помещаваше закритото вече руско консулство. Наемният договорът на ведомството с Руската федерация изтече в края на октомври миналата година.

Сред идеите за сградата, която е в непосредствена близост до варненската община, са предоставянето ѝ за ползване от Регионалната библиотека „Пенчо Славейков", която дели ниското тяло на Община Варна с местната администрация.

Сред останалите теми за разговор е било обособяването на две потенциални индустриални зони с различен профил. Едната в района към Аксаково с около 3000 дка, а втората край с. Тополи с малко над 2000 дка. Замисълът е да се активизира привличането на инвеститори в областта на високите и зелените технологии, както и по-съвременни индустриални производства.

В тази връзка ще бъде обособен и инвестиционен хъб с експерти, който ще преценява всяка инвестиция и ще поеме слединвестиционното обслужване. Такива инвестиционни агенции, които са наясно с тънкостите на местната пазарна и административна конюнктура, има от години в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас.

Около 70 на сто е значението на това обслужване след вложенията от страна на чуждестранните инвеститори, което накланя везните дали дадена инвестиция да бъде реализирана или не, посочи Богданов.

По думите му, за обучението на експертите съдействие ще окаже и Министерството на икономиката. Те трябва да разполагат и да боравят със същия достъп на информация и възможности като тези във ведомството. Ще се срещнат и с българските външнотърговски представители.

Варна е обещаващ и бързорастящ регион с голям потенциал, посочи Богданов.

Думите му потвърждава и анализ на Института за пазарна икономика, публикувани преди дни. Те сочат, че към 2022 г. по данни на националната статистика повече от половината икономика на страната е съсредоточена в три общини – София, Пловдив и Варна.

Според статистиката, през 2022 г. най-голямата общинска икономика остава тази на София, която създава 41 млрд. лв. добавена стойност. Челната тройка се допълва от Пловдив с 5,3 млрд. лв. и Варна с 4,4 милиарда лева.

Това са общините, които съсредоточават в себе си най-високата инвестиционна активност, но и кадри – с висок дял на завършилите висше образование, като хора с ниско образование почти отсъстват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки