Даниел Митов: Държавният глава мрънка по радиото и не отговори на нито един въпрос

"Има такъв народ", "Демократична България" и БСП вероятно са били в някаква координация с президента по време на консултациите, смята зам.-председателят на ГЕРБ

OFFNews 16 май 2021 в 17:15 8366 3

Държавния глава мрънка сутринта по радиото и не отговори на нито един въпрос категорично. Специално по декларацията на Б9 той мрънка и заобиколи темата. 

Това заяви на брифинг заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов по повод интервюто на президента Румен Радев пред БНР. Заедно с Митов беше и бившият социален министър Деница Сачева. 

"Аз и г-жа Сачева имаме какво да кажем по повод интервюто на президента от днес. Първо – когато му беше зададен въпросът защо е скрил декларацията на Б9 от българите, той започна да разсъждава върху моето емоционално състояние. Обясни, че съм бил едва ли не афектиран от това, че той не е подписал указа за мое посланическо назначение", обясни Митов.

Политикът отправи следното "послание" към Радев: 

"Г-н Радев, много Ви благодаря, че не подписахте указа. Това е една от най-големите услуги, които някой ми е правил в последно време. Знаех и тогава, както и сега, че не отговарям на вашите критерии, защото нямам картонче за агент от ДС".

Според Митов "когато нямаш аргументи и отговори на конкретни политически въпроси, се опитваш да атакуваш лично и да гадаеш каква е мотивацията му". Зам.-председателят на ГЕРБ добави, че е "безкрайно благодарен" на Радев, но ще продължава да задава въпроси: Защо крие декларацията и какво цели с това, защо не е заел позиции по случая Навални, и по шпионската мрежа, действала в полза на Русия.

По думите му президентът е обяснил, че "едва ли не правителството е позволило съществуването на шпионската мрежа, отварянето на г-н Гебрев". Митов попита дали и Британското правителство е позволило отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря.

"Шпионските мрежи действат извън закона и, когато бъдат разкрити, съответните институции са длъжни да вземат позиция, а не да шикалкавят. Президентът се опита предизборно да лъже всички – на едни да казва, че е прозападен, на други - че е проруски, на трети – да се обръща и намига на Дубай през назначения в служебния кабинет, и да държи в плен институциите", категоричен е Даниел Митов.

Бившият социален министър Деница Сачева от своя страна заяви, че е "смешен този плач" за актуализация на бюджета. "През краткия живот на това народно събрание президентът нито веднъж не призова на актуализация, а се интересуваше от Изборния кодекс", смята Сачева. 

Знаете как беше приет и публикуван – за една нощ. Ако нашето правителството беше прието, първата му задача щеше да е актуализацията на бюджета, добави тя. 

По думите й 12 часа след като встъпи в длъжност, служебното правителство обявило, че е намерило 318 мнл. лева за добавките от 50 лева на пенсионерите. "За това не може да се говори, че в хазната няма пари, след като парите бяха намери за една нощ", категорична е Сачева.

Тя добави, че ГЕРБ са били упреквани за тези 50 лв., "тъй като предизборната кампания на президента върви още преди кампанията за парламентарните избори": Сега въпросът е купува ли той гласовете на българските пенсионерите, попита Деница Сачева.

Планът за възстановяване и устойчивост – удобна дъвка.

Бившият министър на труда и социалната политика обясни, че планът не е на ГЕРБ, а на българското общество. "Президентът лансира тезата, че този план не е достатъчно добре обсъждан, че не е говорен", каза тя и добави, че той трябва да се гледа в цялост, а не да е удобна дъвка.

"Това, че президентът има 6 проекта, за които непрекъснато лобира и се явява като неформален техен консултант, не е причина да се казва, че планът не е добър. Надяваме се, че няма да се получи план на президента само с 6 проекта", категорична е Сачева. 

Митов добави, че е трябвало България да има стабилен, подкрепен от мнозинство, кабинет. По думите му от ГЕРБ са призовавали за това и създаването на кабинет не зависи само от гражданите. "След като другите не предложиха правителство, трябва да носят отговорност заедно с президента", заяви още той. 

Зам.-председателят на ГЕРБ смята, че по състава на служебното правителство можем да допуснем, че "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП са били в някаква координация с президента по време на консултациите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3040

2

Любомир Димитров

16.05 2021 в 20:11

Абсолютна липса на логика ! Ако тяхното правителство било прието, първата му работа щяла да бъде да актуализират бюджета.
А в същото време навсякъде твърдят, че бюджетът е в прекрасно състояние и няма нужда от актуализация !!!
Кое от двете е вярно, а ?

3162

1

Grigor Arssov

16.05 2021 в 19:17

ПедалЪ си е педалЪ дори и да КЪДРАВАТА СЮ....