Какво пише в декларацията срещу Русия, която Радев подкрепи, но замълча за текста

Юлиуш Висожински 11 май 2021 в 16:52 8950 0

Снимка presidency.ro

Във видеоконферентната връзка на високо равнище на страните от формата Б9 президентът Румен Радев е подкрепил съвместната декларация, в която се осъждат "актовете на саботаж от страна на Русия на територията на НАТО", тоест в Чехия и в България.

Форматът Б9 включва България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, а във форума в понеделник са взели участие държавните глави на деветте страни.

Всъщност в понеделник вечерта прессекреатариатът на "Дондуков" 2 разпространи съобщение, че Радев е участвал в международния форум, но ключови моменти от съвместната декларация, засягащи Русия и Китай, изобщо не бяха споменати в информацията за медиите.

Какво пише за Русия и Китай?

За сметка на това на официалните сайтове на президентствата на Румъния и Полша вече е публикуван пълният текст на документа. И там откриваме следните абзаци:

"НАТО е изправен пред различни заплахи и предизвикателства, произтичащи от всички стратегически насоки. Агресивните действия на Русия и струпването на военни сили в непосредствена близост до НАТО, включително неотдавнашната ескалация в Черно море, по украинските граници и в незаконно анексирания Крим, както и нейните агресивни хибридни дейности, продължават да застрашават евроатлантическата сигурност и предизвикват международния ред, основан на правила"

"Осъждаме актовете на саботаж от страна на Русия на територията на Алианса, както е видно от взривовете в склада с боеприпаси през 2014 г. във Врбетице, Чехия, които представляват грубо нарушение на международното право. Освен това изразяваме загриженост след информациите за подобен модел на поведение на територията на България, както се вижда от съобщенията за продължаващото разследване в София. Ние сме напълно солидарни с нашите съюзници - Чехия и  България."

"Глобалният възход на Китай има отражение върху евроатлантическата сигурност и ние, като Алианс, трябва да отговорим заедно"

На какво обърна внимание Радев?

В прессъобщението от "Дондуков" 2 е уточнено, че специален гост във форума е бил президентът на Съединените американски щати Джо Байдън, изказване е имал и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Цитира се следното изказване на българския президент: "Изграждането на надежден европейски стълб за сигурност и отбрана следва да е съобразено с развитието на НАТО. За гарантиране на адекватна защита е необходимо увеличаване на технологичната и индустриална независимост, както и идентифицираме на националните критични инфраструктури."

За България регионът на Западните Балкани е от особено значение, посочва президентът. Радев е откроил "и ролята на Алианса в мисиите за управление на кризи в Афганистан, Балканите, Близкия изток и Средиземно море. Предизвикателствата пред политическата и икономическата стабилност в региона изискват задълбочаване на диалога, практическото сътрудничество и съдействие за укрепване на устойчивостта".

За общата декларация в прессъобщението от "Дондуков" 2 се акцентира, че тя "очертава рамката на бъдещото партньорство на страните от формата Б9 и готовността им да допринасят за реализирането на новата стратегия „НАТО2030“.

Нападките на ГЕРБ

Пред Националното събрание на ГЕРБ днес лидерът на партията Бойко Борисов използва казуса с декларацията, за да нападне Радев:

„Те се опитват нещо, което не могат. Едновременно флирт с Русия, но когато на тази среща говори президента Байдън, нямаш мъжеството да станеш и да кажеш, че не си съгласен. При моето участие на Съвета миналата седмица приехме декларация срещу агресията в Чехия и срещу атаката срещу Вера Юрова, която аз съм одобрил, подписал и обявил. При Радев такова нещо няма“, каза премиерът в оставка.

„Винаги съм бил за мир с Руската федерация. Но когато участваш на такива формати на НАТО и на Европейския съюз, не можеш да не се изкажеш. Айде по темата Навални мина повече от месец и нямаше реакция. Но когато участваш в такъв формат и приемеш такава декларация, не можеш да не се изкажеш. Въпросът е, че президентът се стреми към проруските гласове от БСП и не иска да ги дразни. От друга страна той търси и подкрепата на партиите от протеста и затова уж подкрепя и декларацията на НАТО. Това не е за първи път – тук той подкрепя анексията на Крим от Русия, а като отиде в Брюксел, подкрепя санкциите срещу тях“, твърди Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови