Quantcast

Дачич призна, че е сбъркал: Реагирах на думи, които Борисов не е изричал

OFFNews Последна промяна на 09 юли 2019 в 14:27 6454 2

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе среща със сръбския си колега - вицепремиерът и министър на външните работи Ивица Дачич. Двамата разговаряха в словашкия курорт Високи Татри, където участват в неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Захариева е подчертала пред Дачич, че изказването на премиера Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически, че реакцията му е била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските ни двустранни отношения.

Фактът, че 23 държави от ЕС, една от които е България, са признали Косово, не може да попречи на двустранните ни отношения, а България винаги е подкрепяла Сърбия в европейската ѝ интеграция, обяснила Захариева пред сръбския си колега.

“Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов - най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му. Сътруднича си с Борисов от много години бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия", казал Дачич на срещата.

И още от него:

"Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но съм всъщност реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм днес в Сараево, там бяхме заедно със Захариева, искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: Да вървим напред!”

По-рано днес премиерът Бойко Борисов направи остро изказване срещу сръбския външен министър заради скандала около независимостта на Косово. Това стана по време на пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), в която българският министър-председател участва.

Той се появи пред медиите заедно с министър-председателя на Сърбия Анна Бърнабич.

"Какво точно иска Ивица Дачич? Ти беше на брифинга в Познан, кое от моето изказване не е вярно?" Давам нашия случай за пример за балкански номера. Да, това не е дипломатично. На Дачич не му било приемливо моето изказване? Анна, ако имаше нещо неприемливо, защо не реагира още в Познан? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза и още по-малко сръбският и българският народ", каза Борисов.

Той допълни, че двамата са се разбрали и че няма напрежение между двете държави.

Въпреки това българският премиер продължи с доста недипломатичен изказ.

"Казах й: Ана, защо не излезе Ивица (Дачич) да ми благодари, че поканих сръбските девизиони да тренират с нашите? Техният военен министър стоеше до моя военен министър. А сега, чул не дочул - неговият премиер стои до мен, и вчера си позволява да ми вика посланика и да ми каже, че поведението ми е неприемливо. Той сега ще види какво е неприемливо поведение! Сега ще види! Аз зор от него нямам. До вчера говорех с най-добри думи, но след като си го е позволил, докато сега не ми каже: "Извинявай, Бойко!", просто нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат, оставиха го да си разиграва коня. Добре, след като така са преценили", каза Борисов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10193

2

Чичо ви

09.07 2019 в 15:30

"Те сърбите като стане дума за Косово и откачат..."

Предполагам си внимавал в часовете по История, така че знаеш защо.

8000

1

leomesi

09.07 2019 в 14:58

Хубаво е, че си е признал поне. Те сърбите като стане дума за Косово и откачат...