Борисов към сръбския премиер Бърнабич: Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл (видео)

OFFNews 09 юли 2019 в 07:38 7618 5

Снимка Министерски съвет

"Толкова ви обичам толкова са ми приятели, как може да ме разбере по начин, по който… Викаме си посланици, правиме си… а нищо не съм рекъл." Така премиерът Бойко Борисов се обърна към сръбския министър-председател Ана Бърнабич след вечеря в известния ски-курорт Яхорина.

Двамата разговаряха в рамките на работната вечеря в Сараево на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, а видео след срещата разпространи Министерският съвет. Борисов и Бърнабич обсъдиха появилото се дипломатическо напрежение между София и Белград заради коментари за статута на Косово.

Искрите се появиха след реакция на сръбския външен министър Ивица Дачич на изказване на Борисов, че новият представител на Евросъюза по външна политика испанеца Жозеп Борел няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската. (Испания не признава независимостта на Косово, както и Гърция, Кипър, Румъния и Словакия. България и още 23 страни-членки на ЕС са признали косовската независимост, а ЕС е посредник в диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.)

Дачич заяви: "Бойко, нека ти кажа нещо: позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независима държава! Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел! Какво значи това безобразие? На какво прилича това!? До тук ми дойде вече. Да не говорим, че преди няколко месеца получи и медал от нас!".

Пред сръбския си колега Борисов обясни, че никога не е имал лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни ѝ работи.

Ето и разговора между двамата (започва след първите 50 секунди):

На срещата в Познан, където възникна напрежението, присъства и Бърнабич. Затова вчера Борисов се обърна към нея с думите: "Ти беше там.. И се прибирам и той казал – няма да даваш акъл на външния министър…. Аз съм най-добронамереният човек за него", уверява я българският премиер.

След това двамата заговарят за строежа на магистралата до Белград и Борисов уверява, че тя ще е готова до идния септември, за "да може да си ходят нашите у Белград да си къркат".

От разговора между двамата министър-председатели става ясно, че Борисов и Дачич не са се срещали, въпреки че първият сръбски дипломат също беше в Сараево за среща на външните министри на страните от региона.

По-рано Бойко Борисов се срещна с президента на Турция Реджеп Ердоган, предстои среща с държавния глава на Северна Македония Стево Пендаровски и с председателстващия Босна и Херцеговина Милорад Додик.

На срещата си с турския президент Борисов заяви, че “мирът и диалогът са най-доброто средство на дипломацията за всички държави в Евдропа“, предаде пресслужбата на Министерския съвет. Борисов и Ердоган са обсъдили задълбочаването на двустранното сътрудничество и приноса на Турция за овладяване на мигрантския поток по българската граница.

„Оценяваме приноса на Турция по въпросите с миграцията и подкрепяме продължаването на добрите практики, включително прилагането на съвместната декларация межди ЕС и Турция от 18 март 2016“, е заявил на срещата премиерът Борисов. „Страните кандидатки за членство в ЕС, включително Турция, са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес да изградим регион на стабилност, сигурност и просперитет, в които ценностите и принципите на ЕС са гарантирани“, изтъкнал пред турския президент българският министър-председател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

5

AndroD

09.07 2019 в 17:11

Не може ли Борисов да се държи на малко по-високо ниво, а не все едно че е в Банкя.

4000

4

Дайми Брадвата

09.07 2019 в 11:26

Бе лаф да става.
От една страна хъб-мъб, поток-моток, Шенген-Менген, ама от другата страна - Бондстийл...
Както как го видиш Боко без хамериканците?

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

09.07 2019 в 11:11

А преди да се поиска брадвата..
Що не се помисли малко..
Откъде ша минава тръбата на хъбчето Балканче към любимите на Баце Западни Бълкани?
Па да се прочете.. Как Австрия и Унгария се уредиха със тръба и газ по СЕВЕРЕН ПОТОК 2..
Па да се види как Турски поток в Сърбия се строи от УНГАРСКАТА ГРАНИЦА към Белград..
И как от Белград може да се пуска газ от СЕВЕРЕН ПОТОК 2 за Западните Балкани..
Може и една карта на тръба по ПЛАНА ЮНКЕР да се погледне.. За тръбата ТЕСЛА, па да се види телсата за хъбчето Балканче.. Забодено като КРАЙНА ТОЧКА за газ от СП 2..

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

09.07 2019 в 10:59

Кво съм казал, та такъв пореден дипломатически скандал съм изтропал на мегдана?
Та Бочко.. Колко време подсмърчаш пред шенгенската бариера???
26 страни УЖ са за приемането ни там.. Ама ДВЕ са твърдо против... И НЯМА РЕШЕНИЕ НА ЕС ЗА БЪЛГАРИЯ В ШЕНГЕН!!!
5 страни в ЕС са против хамериканскио статут на Косово.. И НЯМА РЕШЕНИЕ НА ЕС ЗА КОСОВО...
Та да препоръчваш, заповядваш на НОВИО ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА ЕС да изпълнява НЕСЪЩЕСТВУВАЩО РЕШЕНИЕ.. Това си казал Бочко.. Това!!
А сега кат чамова дъска да са изметваш - "Винаги съм казвал да се разберат с Косово!"..
И що бе Бочко ЕС не взема отношение по скандала?? Не та ли впИчатлява мълчанието? Дори от страните признали Косово..
Хърватскио премиер - дет го предложи за местото на Станишко.. Думица за такъв велик европейски политик uат теб барем да отрони.. Ей тъй от БЛАГОДАРНОСТ за предложението ти..

4000

1

Дайми Брадвата

09.07 2019 в 10:42

Резил!
Боко се гърчи кат' гол охлюв и се обяснява на премиер и външен министър на държава, която не е членка на ЕС, за позиция на държава, която е член и има право на мнение и глас по отношение политиката на съюза.
Дачич като какъв го играе в ЕС, че дава акъл!?!
А нашият вместо да тропне на обратната и да ѝ рече да си озапти чиновника, седнал да хленчи и да се извинява!