Режат бюджета на военното министерство с 60 млн. лв.

Елица Мартинова 05 декември 2013 в 13:47 4406 3

Мая Манолова  Снимка: Сергей Антонов

Снимка Сергей Антонов

Мая Манолова Снимка: Сергей Антонов

Бюджетът на Министерството на отбраната за 2014 г. ще бъде 1 021 475 000 лева - с 60 млн. лв. по-малко от средствата, заделени за ведомството през настоящата година.

Това решиха депутатите днес , гласувайки  проектобюджета на България догодина.

Орязването предизвика остра реакция от редиците на ГЕРБ. Депутатът Валентин Радев посочи, че военното министерство се намира под постоянно напрежение, след като през настоящата година администрацията е била съкратена с 30%.

"Всички знаем, че министерството се нуждае от модернизация. В нашия мандат направихме повече от 30 % съкращения на администрацията. Сега трябва да има глътка въздух, не трябваше да има това орязване”, категоричен бе Валентин Радев.

След изказването на Радев по предложение на "Коалиция за България" дебатите бяха прекратени. Това вдигна градуса на вълненията в редиците на ГЕРБ. Депутатът Станислав Иванов поиска да се изкаже и след като зам.-председателят на парламента Мая Манолова отказа, той все пак застана на парламентарната трибуна и започна да крещи на социалистката.

"Седнете си на мястото, за да не ви помогна аз да си седнете", призова Манолова, като впоследствие бе принудена да прибегне до съдействието на квесторите.

Зам.-председателят на "Атака" Павел Шопов не остана безразличен към случващото се и излезе, за да разкритикува поведението на Станислав Иванов. Националистът призова Манолова да изпълнява задълженията си и да въдворява ред в пленарното заседание, дори ако се налага да гони депутати.

"Визирам поведението на един депутат, чието индианско име е "момчето с чувалите" - така го знае цяла България. Не знам инфантилизъм ли е това - още не е получил мъжкото си име, както е в индианските книги, и си остава в едно ниво от забавачка", диагностицира колегата си Павел Шопов.

Депутатите на ГЕРБ все пак намериха начин да се изкажат, като взеха думата за "отрицателен вот", след като бюджетът на МО бе гласуван. На трибуната излезе Станислав Иванов, на когото квесторите "помогнаха да седне". Той направи иронично подмятане, че не е редно именно Манолова да спира дебатите, когато става въпрос за повече пари за МО. Сарказмът на Иванов бе свързан с факта, че Манолова и военният министър Ангел Найденов са двойка в интимния живот.

"Не мога да разбера защо точно вие спирате изказванията, когато колегите се опитаха да защитят по-високия бюджет на военното министерство... Не знам защо вие го правите, след като вие сте партиен другар с г-н Найденов, оставете ни да говорим", призова Иванов.

Думите му не допаднаха на Манолова, която се видимо се ядоса, но не влезе в пререкания с депутата.

След Иванов на трибуната излезе колежката му Снежана Дукова, която призова председателя на финансовата комисия Йордан Цонев да не надскача ръста си, който и без това не бил толкова голям.

Доброслав Димитров от ГЕРБ коментира, че с вота си настоящите управляващи са развенчали мита за "лошия Дянков", защото се е оказало, че "лошият Дянков" е дал повече пари за МО от "добрия Чобанов".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!