Окончателно са приети бюджетите на социалното и на здравното министерства

Нели Чолашка 05 декември 2013 в 16:16 1773 0

Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС
Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС

 

Депутатите приеха на второ четене бюджетите на социалното министерство и на Министерството на здравеопазването.

Социалното ведомство за първи път ще е с най-голям бюджет от всички министерства - 1.061 млрд. лв.

От ГЕРБ се заядоха за парите за борба с безработица.

"Предвидили сте само пари за борба с младежката безработица, а останалите безработни над 29 г. нищо няма да получат.

Нищо не сте направили за хората с увреждания и за работещите в администрацията.

На изборите ще бъдете наказани от хората, защото няма как да осигурите обещаните 250 хил. нови работни места, а с тези мерки с 250 хил. ще увеличите броя на безработните", обяви Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Подобни бяха и критиките на бившия социален министър Тотю Младенов, който в момента е депутат от ГЕРБ.

"Като ви слушам си мисля, че не сте чели бюджета. Има 12 млн. лв. повече за хората с увреждания, парите за децата с увреждания се увеличават от 217 на 248 лв.

Националният статистически институт отчете ръст на новите работни места за последното тримесечие", отговори им председателката на социалната комисия Корнелия Нинова (БСП).

Бюджетът на здравното министерство ще бъде увеличен с 29 млн. лв. спрямо предложения от Министерския съвет (7 млн. лв. ще бъдат взети парите за подслушване и 22 млн. лв. от приходите от лихви), с които ще бъдат компенсирани разходите за ваксини и инвитро процедури (те преминават от здравната каса към МЗ от следващата година).

За първи път от пет години парите от здравни осигуровки ще отиват само за здраве и за първи път няма да има прехвърляни дейности от министерството на здравеопазването към фонда, който работи с пари на здравноосигурените български граждани, обяви председателят на парламентарната Комисията по здравеопазване Нигяр Джафер от ДПС. 

„Всички сме в дълг на нацията по темата здравеопазване. Предстои ни реформа, предстои ни да изберем модел на реформата”, каза председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев в отговор на обвиненията на ГЕРБ, че е предложен бюджет на статуквото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови