Чаталджагейт: Фактите и версиите на Асен Василев и Даниел Лорер

Хронология на скандала "Чаталджагейт" - "Кралицата на винетките"

Ружа Райчева 18 януари 2024 в 17:40 7439 12

Даниел Лорер и Асен Василев

Снимка Колаж OFFNews/Снимки БГНЕС

Даниел Лорер и Асен Василев

Публикуваме хронология на скандала "Чаталджагейт" - "Кралицата на винетките", свързан с финансовия министър Асен Василев и депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Даниел Лорер. 

На 10 януари bird.bg публикува разследване, в което съобщи, че бивша фирма на финансовия министър Асен Василев е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 милиона лева, но е успяла да спаси имуществото си с изгодна сделка.

Купувач по сделката се оказва фирмата на Станислава Арнаудова, по-известна с прякора си "Кралицата на винетките" - посредник, прибиращ 7% от всяка винетка. На 7 септември 2023 г. “СТВ Консълтинг”, бившата фирма на Асен Василев, продава дворното място и 5 имота в сграда на ул. "Чаталджа" 3 в София за близо 3 млн. лв. Три месеца след това фалира. 

Снимка: Асен Василев/Фейсбук

Въпросната сграда на ул."Чаталджа" служи за често място за срещи на ПП. 

Арнаудова е сключила сделка и с бившия министър на иновациите Даниел Лорер. Оказва се, че той също има имоти в тази сграда на ул. “Чаталджа” 3. Лорер ги продава с огромна печалба в същия ден като “СТВ Холдингс”, но на Арнаудова в лично качество.

Имотът на Лорер е купен от “СТВ Консълтинг” за 351 950 лв. преди малко повече от година, когато е министър. На 7 септември 2023 г. Лорер продава имота на "Кралицата на винетките" за 1 858 038.50 лв, пише bird.bg.

На 12 януари ПП-ДБ внесоха предложение в деловодството на Народното събрание, с което предложиха промяна на комисионната, която получават фирмите, продаващи винетки - да се намали от 7% на 3%. На 16 януари парламентът прие законопроекта на първо четене. 

Отново на 12 януари Асен Василев реагира с публикация, озаглавена "не били компютри, а компоти". Той заяви, че "ако bird.bg беше истинска медия", щеше да установи, че сградата на ул. „Чаталджа“ 3 е купена от фирма „СТВ Консълтинг“ през 2019 г. за изграждане на офис на компанията и реконструкцията е завършена през 2021 г.

Василев твърди, че не познава Арнаудова. "Не само, че не познавам купувача, но и смятам за абсурдно и злонамерено замесването на името ми в скалъпена история за нещо, което се случва две години и половина след като съм излязъл от фирмата", заяви финансовият министър и обяви bird.bg за "източник на дезинформация".

Финансовият министър пише, че през 2021 г. е напуснал фирмата, с което е приключило участието му в „СТВ Консълтинг“. Собственикът на фирмата е продал сградата на 7 септември 2023 за 3,1 млн. лв., твърди Асен Василев. 

В късните часове на 17 януари Даниел Лорер публикува своята позиция:

Лорер пише, че фирмата „СТВ Консълтинг“ е закупила имота през 2019 година и му е продала част от него на пазарни цени. "Няма как цените да не са пазарни предвид факта, че сделката за къщата е финансирана с банков кредит и къщата е обезпечена по него", твърди той. 

Лорер твърди, че ремонтът на сградата се е случил преди да стане министър и преди да се случи същинската покупка на имота от негова страна.

Даниел Лорер обяснява, че по предварителна уговорка е имал финансово участие още по време на ремонта на "Чаталджа" 3 през 2020 г.:

"През 2020, когато влизам в този имот, състоянието му е почти само на груб строеж, останали са само носещите конструкции. Годината е първата Ковид година. Влизам в съсобственост в сериозно недовършен имот. Това винаги се отразява на цената на свободния пазар."

Бившият министър твърди, че фактическата продажба на имота се извършва почти 2 години по-късно, когато завършват сложните процедури по урегулиране на отделните части с отделни нотариални актове. Лорер пише, че забавянето от 2 години се дължи на настояването му да не придобива идеални части.

След преструктуриране на къщата и разделение на два имота, през 2022 г., сключвам нотариална сделка и придобивам имота нотариално, пише Лорер. Справка на bird.bg в Агенцията от вписванията обаче сочи, че въпросните "сложни процедури" са приключили една година преди Лорер да придобие имота.

"Осъзнавам, че нежеланието ми да разказвам подобни детайли пред медиите доведе до нарастване на лавината срещу нас. Убеден съм, че проверките на институциите ще покажат, че става дума за несправедлива атака. Ще им съдействам изцяло, след което аз ще предприема съответните действия срещу засегналите името ми", заяви Даниел Лорер. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

12

6екеr4о

19.01 2024 в 10:13

Извинявам се за грешката - Турция, продължавам: околията Чаталджа граничела от юг с възвишенията Буюкчекмедже (Голямо Чекмедже), а от изток с Кючукчекмедже (Малко Чекмедже) и Газиосманпаша...

Нещо да ни е познато!?!

-529

11

6екеr4о

19.01 2024 в 10:08

В сряда слушах по "Дарик Радио" интервю с Атанас Чобанов от Бърд и една журналистка от в. "Капитал", която е правила разследване по случая. От изнесената от тях информация и съвсем умерените им коментари останах с гадното впечатление, че от тези сделки наистина много смърди...

Е, не е чак толкова бомбастично, като 6-те апартамента на Цв. Цв., които се оказа, че били купени със средства от мама и тате с техните величествени пенсии!!!

Даже Атанас Чобанов се избъзика, че околията Чаталджа в Рурция граничела с възвишенията

345

10

Джендо Джедев

18.01 2024 в 22:27

Балканец,

То и аз си знаех, че няма никакъв смисъл да те питам, ама все пак опитах. Не че съм очаквал нещо друго освен брътвежи, де. Щом виждаш престъпление по Чл. 282, пробвай да сезираш прокуратурата, но с тая конкретика не очаквай дори да ти заведат сигнала. ;)

100

9

Балканец

18.01 2024 в 22:07

Джендо,

знаех си, че няма никакъв смисъл да ти отговарям, но все пак реших да го направя.

Грешка, която няма да повторя.

345

8

Джендо Джедев

18.01 2024 в 21:37

Балканец,

Ето какво пише в Чл. 282, ал. 1:

"Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години"

Кое е длъжностното лице, което е не е изпълнило служебните си задължения или е превишило правата си? Лорер или Василев ли?

100

7

Балканец

18.01 2024 в 21:17

Джендо,

Чл. 282 от НК

“ Арнаудова не е съгласна с мотивите на вносителите, че това изключение е „казуистичен подход, който е в разрез с уредбата на изключенията в приложимите директиви“. Срещу направеното от нея предложение, на стр. 51 в справката пише: “Приема се по принцип”. В законопроекта, подготвен от финансовото министерство и внесен в парламента на 22 август м.г. от МС, текстът, срещу който протестират от фирмата, липсва.”

Източник: https://www.dw.com/bg/apartamentgejt-20-skandal-s-asen-vasilev-i-daniel-lorer/a-67981701?fbclid=IwAR2qmiPP8RSY1BpvBeE7KK q48qvfuUjE6VRO-OCScLEQEwPps0_64AltIW4

345

6

Джендо Джедев

18.01 2024 в 20:41

Балканец,

Можеш ли да покажеш къде в случая е извършено престъпление. И кои членове от кой закон нарушава?

100

5

Балканец

18.01 2024 в 20:28

Според коментарите дотук, разумът ни гони, но не успява да ни настигне.

Държавата се управлява от хора, извършващи престъпления.
Държавата се управлява от престъпници и доказани лъжци.

Не ми е ясно с колко още пръста трябва да ви бръкнат, за да се осъзнаете.

345

4

Джендо Джедев

18.01 2024 в 18:52

Като кажат, че сестра ти е *****... либерал-комсомолците като тоя долу се разкудкудякват. :D

17439

3

мнение от IP

18.01 2024 в 18:31

Ами ей това не разбраха политиците - никакви имотни сделки докато си политик! Сега колкото и да се обясняват, все тая. Такива сделки с имоти, който има хъс да прави, нека да си ги прави, когато не е във властта. Трудно е, ама това е положението. И колкото повече се обяснява Лорер , толкова по-зле става. Може просто да излезе и да каже, ударих кьоравото, имам късмет и нюх. Пък и щял да си търси правата...Кого ще съди? Медиите ли?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика