БСП и ДПС подкрепиха стратегията за съдебната реформа

Само четирима депутати от "Атака" гласуваха "против"

Нели Чолашка 21 януари 2015 в 13:36 6675 6

Снимка Ивайло Анев

ДПС и БСП подкрепиха стратегията за съдебна реформа.

Актуализираната стратегия за съдебната реформа, внесена от Министерския съвет, беше приета от Народното събрание почти единодушно. Тя беше подкрепена от БСП и ДПС.

Против гласуваха само четирима депутати от "Атака", колкото бяха техните народни представители в залата. Възраждаха се повечето депутати от БДЦ, петима от БСП и няколко независими .

Най-критично за състоянието на съдебната система в момента се изказа лидерът на ДПС Лютви Местан.

Местан се върна в далечната 1998 г., когато във Висшия съдебен съвет (ВСС) парламентарната квота е узурпирана от управляващата партия (СДС с лидер Иван Костов).

"В този смисъл почти всички партии, които са в това народно събрание имат отношение към състоянието на съдебната власт, а особено силната ангажираност с реформата на някои от политическите сили може да се обясни с една препратка към древногръцката трагедия "Антигона", в която хорът има един възглас: "Навярно тежък бащин грях изкупвате", коментира Местан.

В края на изказването си той уточни обаче, че депутатите от ДПС "ще останат верни на своята политическа отговорност да подкрепят всичко градивно, стига то да бъде в съзвучие с основния закон (Конституцията)".

Преди това Четин Казак обяви, че няма да позволят на никого да се поддаде на изкушението да обвинява или лансира инсинуации, че ДПС е против съдебната реформи.

Лидерът на БСП Михаил Миков попита какво от стратегията от 2010 г., която сега се актуализира, се изпълнява. Той обяви, че няма как опозицията да подкрепи марки априори и обяви, че левицата не приема предложението ВСС да не е постоянно действащ орган и разделянето му на колегии.

Миков предложи "скицирани" текстове с допълнение към стратегията, с които БСП би я подкрепила. В тях е записано, че ВСС ще остане постоянно действащ орган, да се засили ролята на инспектората към ВСС, да не се допуска магистрати да членуват в непублични организации и др. Предложението му беше прието почти единодушно.

Явор Хайтов от БДЦ обяви, че от тяхната група само двама депутати ще подкрепят стратегията. В момента от нас се иска да подкрепим един недовършен документ на принципа да не се изложим пред чужденците, обясни Хайтов.

Това е актуализация на стратегията, приета през 2010 г. и не е стратегия за ВСС, обяви правосъдният министър Христо Иванов в началото на дебата.

При обсъждането на стратегията най-разгорещен спор имаше около разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия и въпросът дали да е постоянно действащ орган, каквото предвижда проектът на актуализираната стратегия за съдебна реформа.

По думите на Христо Иванов стратегията засяга и юридическото образование, натовареността на работещите с съдебната система, конкурсите, дисциплинарните производства, гаранциите за спазване на човешките права.

Христов уточни, че документът има 7-годишен хоризонт на действие, но това не означава, че реформата в системата на правосъдието ще бъде отложена със седем години.

Министърът на правосъдието обясни още, че не иска тази стратегия да е на едно правителство и още по-малко на един министър.

"Затова я внесохме в Народното събрание. За нас вероятно щеше да бъде много по-лесно Министерският съвет да приеме тази стратегия, да я отчетем в Брюксел, след това да дойде негативния доклад (очаква се на 28 януари) и да кажем: "Ние си свършихме работата, която тези месеци можехме да свършим", коментира още Христо Иванов.

Той обеща, че стратегията ще е само началото на разговорите за реформа във висшия съдебен съвет.

Иванов призова депутатите да формират специална комисия в парламента, която да е посветена на съдебната реформа. Според него би било хубаво основният дебат да тече в Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!