Павлина Панова: ВСС не трябва да бъде постоянно действащ орган

Владислава Тричкова 16 януари 2015 в 17:42 2820 0

Висшият съдебен съвет (ВСС) не трябва да бъде постоянно действащ орган, заяви съдия Павлина Панова по време на изслушването на кандидатите. 

По този въпрос двамата кандидати - Панов и Панова заемат различни позиции. 

По време на изслушването на кандидатите за председател на Върховния касационен съд (ВКС), което бе поискано от 51 съдии, двамата кандидати направиха кратко представяне, излагайки концепциите и идеите си, а след това отговориха и на въпросите на своите колеги.

Лозан Панов започна речта си, отбелязвайки, че е поканен на изслушването в сряда и не е получавал предварителни въпроси. Той подчерта и че "не е важно кой ще бъде избран, а как". Панов опроверга слуховете, които напоследък са доста обсъждани в медиите, а именно, че е "външен човек, парашутист". 

В своето кратко експозе пък Павлина Панова сподели, че "има какво да направи за ВКС". Минути преди да започне изслушването, съдийката отбеляза, че това събрание за нея е знак, че съдът желае промяна и развитие. "Смятам, че всеки административен ръководител или кандидат за такъв трябва да покаже визия за развитие, желание за промени и воля и сила за реформа." На въпрос: Реформа или приемственост, Панова отговори: "Реформа на базата на приемственост."

По още един въпрос, освен този дали Висшият съдебен съвет трябва да е постоянно действащ орган, или не, двамата кандидати са на различни мнения. А именно дали е предимство да си член на ВКС.

Според Лозан Панов фактът, че не е член на ВКС е предимство, тъй като погледът отвън винаги е по-обективен и вижда събития и факти, които иначе могат да бъдат пропуснати. Като пример той даде сайтът на ВКС, който според съдията може да се подобри и да се направи по-лесен и достъпен. 

Съдия Панова, която работи в съда от 2007 г. има противоположна позиция, според която "визията отвътре навън не би могла да замъгли обективността ми".

Припомняме, че изборът ще бъде направен на 29 януари, а ден по-рано се очаква предстоящият доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка, което обаче не би трябвало да повлияе на избора на представител на ВКС, категорични са и двамата кандидати за поста. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови