"Ужаси ме безпардонната наглост на представителите на ВСС, в която и БСП се включи"

OFFNews Последна промяна на 19 януари 2015 в 14:15 1777 11

Лидерът на ДСБ Радан Кънев

Лидерът на ДСБ Радан Кънев написа гневен коментар във Фейсбук към представителите на третата власт. Актуализираният проект на стратегия за реформа на съдебната власт влиза в пленарната зала тази седмица.

"Ужаси ме общият дух на безпардонна наглост, зададен от представителите на ВСС, в който и БСП се включиха. Представиха се твърдения, че в българското правосъдие корупцията не е проблем, отрича се видимият провал на управлението на системата и антикорупционните политики, отричат се и тежките политически и корпоративни зависимости. Между ръководството на съдебната система и голяма част от политическия елит от една страна, и българските граждани и фирми, от друга, е изкопана огромна пропаст в преценката по тази тема. Дори прякото назоваване на проблемите от страна на европейските ни и американски партньори не вразумява част от политиците ни. Дори не си правят труда да проявят лицемерна загриженост, когато отхвърлят възможностите за промяна... Предстои страшно много работа и трудни битки", предупреждава Кънев на страничката си в социалната мрежа.

По време на обсъжданията на актуализирания проект на стратегия за реформа на съдебната власт в комисиите се очертаха донякъде позициите на парламентарните партии извън ГЕРБ и РБ, които ще гласуват за стратегията. В БСП няма единно мнение - дилемата им е между "за" и "въздържали се". ДПС няма да подкрепи реформата, ще гласува в най-добрия случай "въздържали се". АБВ и Патриотичният фронт неясно, по-вероятно въздържали се. ББЦ се заяви "против" в Правната комисия.

В края на миналата седмица документът беше приет след няколко обсъждания от комисиите по правни въпроси и по европейски въпроси. Комисията за борба с корупцията обаче не прие проекта - само 4-имата представители на ГЕРБ и Реформаторския блок гласуваха "за", всички останали партии се въздържаха, включително БСП /общо 10 гласа/.

Лидерът на ДСБ не драматизирал това, че групите на БСП, ДПС, ББЦ, АБВ и ПФ гласуваха "въздържали се", тъй като по думите му " парламентарната игра, колкото и да е отблъскваща, за част от политиката".

Радан Кънев не се изненадвал обаче от позицията на ДПС и ББЦ - "тези политически формации многократно са се заявявали като защитници на статуквото в правосъдието, а конкретно ДПС упражнява ключово политическо и нелегитимно влияние върху цялата съдебна система и е ясно, че няма лесно да се раздели с него", заявява депутатът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.01 2015 в 17:34

Това че в РБ нищо не разбират от политика късва все повече.

В крайна сметка е важно да можеш да си прекараш плановете с това дето ти е дал избирателя!

Как малоумния Гоце успя да си вкара нещата от програмата в бюджета и сега се хвали по всички медии по няколко пъти на ден. Как много оплютия от Вас Борисов усшя да удържи партията си без да се разпадне?

Излила че в крайна сметка РБ са най-некадърните политици....не били в парламента нищо не могат да направят...влязоха....ама нямали мнозинство и пак нищо няма да правят....ако имат обикновено мнозинство ще се окаже че и за най-малката работа им трябва конституционно мнозинство.....после сигурно ещ се окаже че за да пръднат им трябва велико народно събрание.....еми момци така политика не се прави!!!

Ако са кадърни политици да се захващат и да вършат работа. Щото следващия път аз няма да съм тук и 10-тина държавни служителя ще се простят със заплатките и пенсиите си дето плащам сега.

19.01 2015 в 17:29

А аз преди изборите Ви обяснявах че прогрмата на РБ е въдух под наляганре т.е. че без велико народно сърание 60% от програмата на РБ не може да се случи. Ама тогава реформаторските фенове казаха ти не разбираш......сега като влязоха в парламента какво се оказа? Трябвало промени в конституцията и няма да праимв реформа щото нямаме конституционно мнозинство......

Еми какево да ти кажа оня циганин Драгалевски явно е целял да си вкара няколко марионетки във парламента да му подкрепят корпоративните интереси. Видяхме как РБ скочи да пази източените пенсионни фондове вече......

19.01 2015 в 17:24

Ако сега не напънем да се случи тая реформа по-добре да стягаме куфарите. Това дето трябва да направим е едно хубаво протестче пред съда и да поискаме оставките на ВСС. А ако не я дадат да ги гоним.

България скоро ще изостане след Македония, Албания и Босна и Херцеговина с тоя съд. Сега трябва натиск голям.

За съжаление вместо реформа като гледам РъБестите фенове Ви е по-милно да си излезете пак от парламента и да обяснявате че цял свят Ви е крив докато ДПС управлява.....на Вас са Ви поРъБени мозъците.....е....и конспирацията измисли ......Явно е по-лесно да мислим конспиративни сценарии вместо да се върши работа....

19.01 2015 в 16:42

off ти какво очакваш и ГЕРБ ли да гласуват против реформата!? Я помисли малко - ако и те покажат, че са против коалицията пада и всички ще почнат да одумват вербуваната ДС мутра. Случаят тук е леко по-стратегически - ДС агентите от ПФ и АБВ вършат работата на Агент Буда като в случая не дават шанс да има реформи и той да може да каже ами аз бях за реформи ама като РБ са малко и не успяхме да съберем мнозинство те са си виновни. Все пак реформи в съдебната система няма как да има и без промяна в конституцията, а точно тия мутри да я правят си е опасно. Със или без реформа е все тая, защото и да имаше - няма да се позволи да бъдат направени по правилния начин и ще е големия зор за нищо.

19.01 2015 в 16:31

ГЕРБ са гласували ЗА съдебната реформа идиоти!!!

Явно гласувалите за реформаторите повечето са мозъчни дегенерати....

Обяснете на олигофрените от ПФ да глсуват за. Нали именно РБ вкара ПФ в коалицията и се тръшкаха ПФ да влязат....

19.01 2015 в 16:17

Ако се въведе задължителното гласуване , ще имат доста по голям процент , понеже хората ще трябва да гласуват , а те изглеждат като по малкото зло . Отделно те си имат тенденциозна политика срещу ДПС , като на повечето хора това им харесва .

19.01 2015 в 15:26

ГЕРБ може да не са перфектния вариант, но са най-добрият възможен към момента. Сериозно ли някой очаква РБ да станат водеща политическа сила и да имат собствено правителство в скоро време? И аз съм гласувал за тях, но ми е ясно, че над 3-то/ 4-то място те няма как да се издигнат за момента. Според статията, в конкретния случай ГЕРБ са гласували заедно с РБ, така че въпросът е по-скоро ПФ, ББЦ и АБВ какво правят и каква подкрепа се опитват да дадат на правителството.

19.01 2015 в 15:17

Radical - ахаха той Тиквата, че иска реформи иска, ама ако са такива каквито и ние искаме ще трябва да влиза в затвора заедно с ЦЦ, ИФ, ДП... Така, че Цацата ще си стои да не се притесняваме нали Боко сам си го избра. Все пак, жал ми е как честни хора умряха за да не могат да свидетелстват срещу първия бивш абонат за затвора ЦЦ, а днес декларира доходи под 20 000 докато загуби апартаментите си. Бедни са тия политици ей! Боко с 7000 лева спестявания бил за година.

19.01 2015 в 15:16

Никакви реформи не могат да се очакват от популистката партия ГЕРБ , те не са тук за да правят реформи те са тук за да замажат работата и да нагласят техни си хора по етажите , и понеже и на малките деца е ясно , че ДПС държат съдебната система барабар с прокуратурата , няма как да очакваме да се случи нещо съществено . Реформаторите трябва да се разграничат от тези партии ако искат да имат по сериозни гласове на следващите избори . Но и там има много миризливи персонажи , което пък е показателно , че наистина няма чиста политическа партия . Тъжно наистина , много тъжно ....

19.01 2015 в 15:08

BG, РБ на парламентарните избори беше едва 4-та полит. сила. Как точно очакваш да се издигнат до водеща, след като според теб нищо няма да направят през тоя мандат? Колкото до това дали Борисов иска да направи реформи, сто процента иска, но в момента лавира с цел да запази крехкото мнозинство. Когато закрепят нещата съм сгурен, че ще започне здравото рязане и в съдебната и в другите институции.