"Ужаси ме безпардонната наглост на представителите на ВСС, в която и БСП се включи"

OFFNews 19 януари 2015 в 14:15 2488 11

Лидерът на ДСБ Радан Кънев

Лидерът на ДСБ Радан Кънев написа гневен коментар във Фейсбук към представителите на третата власт. Актуализираният проект на стратегия за реформа на съдебната власт влиза в пленарната зала тази седмица.

"Ужаси ме общият дух на безпардонна наглост, зададен от представителите на ВСС, в който и БСП се включиха. Представиха се твърдения, че в българското правосъдие корупцията не е проблем, отрича се видимият провал на управлението на системата и антикорупционните политики, отричат се и тежките политически и корпоративни зависимости. Между ръководството на съдебната система и голяма част от политическия елит от една страна, и българските граждани и фирми, от друга, е изкопана огромна пропаст в преценката по тази тема. Дори прякото назоваване на проблемите от страна на европейските ни и американски партньори не вразумява част от политиците ни. Дори не си правят труда да проявят лицемерна загриженост, когато отхвърлят възможностите за промяна... Предстои страшно много работа и трудни битки", предупреждава Кънев на страничката си в социалната мрежа.

По време на обсъжданията на актуализирания проект на стратегия за реформа на съдебната власт в комисиите се очертаха донякъде позициите на парламентарните партии извън ГЕРБ и РБ, които ще гласуват за стратегията. В БСП няма единно мнение - дилемата им е между "за" и "въздържали се". ДПС няма да подкрепи реформата, ще гласува в най-добрия случай "въздържали се". АБВ и Патриотичният фронт неясно, по-вероятно въздържали се. ББЦ се заяви "против" в Правната комисия.

В края на миналата седмица документът беше приет след няколко обсъждания от комисиите по правни въпроси и по европейски въпроси. Комисията за борба с корупцията обаче не прие проекта - само 4-имата представители на ГЕРБ и Реформаторския блок гласуваха "за", всички останали партии се въздържаха, включително БСП /общо 10 гласа/.

Лидерът на ДСБ не драматизирал това, че групите на БСП, ДПС, ББЦ, АБВ и ПФ гласуваха "въздържали се", тъй като по думите му " парламентарната игра, колкото и да е отблъскваща, за част от политиката".

Радан Кънев не се изненадвал обаче от позицията на ДПС и ББЦ - "тези политически формации многократно са се заявявали като защитници на статуквото в правосъдието, а конкретно ДПС упражнява ключово политическо и нелегитимно влияние върху цялата съдебна система и е ясно, че няма лесно да се раздели с него", заявява депутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews