Борисов към министрите: Трябва да знаете, че сме много временни

OFFNews Последна промяна на 03 декември 2014 в 18:44 16654 31

"Като вдигнете ръка сега да подкрепите тези две неща, трябва да знаете, че сме много временни". 

С тези думи премиерът Бойко Борисов се е обърнал към министрите си по време на днешното заседание на Министерския съвет (МС), когато е било гласувано обявяването на нови конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в блокове „Силистар” и „Терес” в Черно море

Това става ясно от публикуваната на страницата на правителството стенограма за тази част от заседанието.

По време на днешното заседание Борисов посочва още, че "това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе". Той подчертава, че се надява с обявяването на новите конкурси кабинетът да е "Богоугоден".

"Дали сме Богоугодни с това решение, което взимаме? Дано сме Богоугодни! В името на хората, повярвайте ми, това е!", заявява премиерът.

От стенограмата става ясно, че единствено Борисов е говорил преди приемането на тази точка от дневния ред на МС.

"Нашите огромни проблеми на предишното правителство дойдоха след като пуснахме на концесия добива на газ в акваторията на Черно море – „Хан Аспарух“, и го взе голям европейски консорциум: „Репсол“ – испанската, френската „Тотал“ и австрийската „OMV“ ", признава премиерът.

Борисов дори е изказал мнението си, че друго правителство не би си позволило да пусне отново тези конкурси. 

Министър-председателят обрисува светло бъдеще, ако започне добив от двата блока. Тогава той гарантира "евтино електричество, и евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката".

Борисов дори кара министрите си да си представят как в България има "парогазови централи – няма замърсяване, няма вредни емисии".

Ето какво точно пише в стенограмата, която е публикувана от Министерския съвет:

БОЙКО БОРИСОВ: Колеги, тук искам да ви кажа, че това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе. Това ви го гарантирам. Всичко друго е важно, но това е най-смелото решение.

Нашите огромни проблеми на предишното правителство дойдоха след като пуснахме на концесия добива на газ в акваторията на Черно море – „Хан Аспарух“, и го взе голям европейски консорциум: „Репсол“ – испанската, френската „Тотал“ и австрийската „OMV“.

България ще бъде износител на газ, а в два от тези блока днес, които пускаме – „Силистар“ и „Терес“, има и много големи находища на нефт. С една дума, България ще се превърне в конкурент по износа на газ, защото находищата са огромни. Факт е, че никой досега не си е позволявал да го прави, вие сте първото правителство, което го прави. Това е 100% диверсификация. Не да ни казват дали ще взимаме руска газ през Турция или през Гърция, или през Украйна и ние да го наричаме диверсификация и да правим интерконектори, ние сме заложили 100 милиона, ще направим интерконектори, но все ще идва оттам газ. А през нашите тръби и това, което ще направим след няколко години, България ще изнася газ и тогава мога да гарантирам, дано сме живи да го видим – и евтино електричество, и евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката. Повярвайте ми, тогава ще дойде индустрията на Европа да стои тук, защото ще е близко до тази газ.

От „Галата“ – от едно мъничко находище, ние в момента 10% от нуждите си ги покриваме. А там са милиарди кубически метра и са ни на няколко километра от тръбите, от границата.

Затова искам да знаете, че с приемането на днешното решение се подлагаме на огромен натиск. Искам да знаете, че го правим с ясното съзнание, че не бъдещите, това поколение още (защото това в рамките на 4-5-6 години ще стане) ще се възползва от природните богатства на България. На Ловеч – Ъглен, имаме 10 милиарда кубика, открити, готови за експлоатация.

Така че като вдигнете ръка сега да подкрепите тези две неща, трябва да знаете, че сме много временни, защото с това ще нервираме страшно нашите конкуренти по добив, производство и продажби на газ в целия регион. Защото, повтарям, огромни количества газ има. Във всички случаи поне за 30-40 години това, което й трябва на България. Хич да не продаваме – това, което ни трябва.

Надявам се, госпожо Петкова, да сте гледали внимателно с господин Лукарски договорите, всичко да е юридически издържано и всяко едно нещо, което внасяме по концесиите, ми трябва 100% съгласуване с икономиката. Без една дума „съгласувано“ от Министерство на икономиката, не го пускаме. Така че, максимално да се направи.
Но все пак съм длъжен да ви предупредя, че с тези решения се явяваме на пазара – най-конкурентният пазар, най-тежкият пазар може би е пазарът на газ в света. А България става производител.

Друг не би се осмелил. Ние го пуснахме в предишното правителство и веднага, първите дни на правителството „Орешарски“, бяха закрити тези концесии. Повярвайте ми, не бих искал на глас да кажа това, което ми е казано, това, което ни носи като риск, но то е гаранция, че България ще бъде много добре в следващите години. Представете си парогазови централи – няма замърсяване, няма вредни емисии, газта си е от нашата газ. Колко ще струва токът? Няма милиардни инвестиции, няма 20 милиарда за АЕЦ. Дали сме Богоугодни с това решение, което взимаме? Дано сме Богоугодни! В името на хората, повярвайте ми, това е!

Приема се точката.

Благодаря Ви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2014 в 18:00

Като мисли толкова за Народа да каже защо продаваме по евтин
ток на сърбите отколкото на българите в България

04.12 2014 в 13:57

Горепосочените предлагат да остовем ДСО Черноморски Залежи и да започнем добив и продажба. Супер, държавата..., не бе чакай, това не го ли гризнахме преди 25 годинки и няколко пъти бяхме във фактически фалит! Да, така беше, ама хората казват, че глупостта и хлебарките са най-неистребими

04.12 2014 в 10:37

"В Русия добива също е с изцяло частни компании"

А бе FUCK OFF, какви частни компании са Роснефт и Газпром, кратуно празна? Концесиийка му се прищяла, белким и той захлеби, не се ли наситихте да грабите бедна България? Бунт, на оружие!!!

04.12 2014 в 10:14

Доколкото схващам, тиквата намеква за очакван опит за сваляне на правителството от Русия чрез нейната пета колона в България?!

04.12 2014 в 09:54

Абе,г-н "Спасител" от благоденствие,защо все си отдаваме благата на концесии?Не сме ли способни сами да стопанисваме божиите дарове?Тези комисионни много сладки как се не наяде ,тъпи комплексирани селяци!!!

04.12 2014 в 09:18

Da dobiva gaz neft da napravi ne6to za zdravnata sistema toq Tutmanik zashtoto lekari ne ostanaha i zdravni rabotnici da ne mi stroi i magistrali a da pogledne kum zdravepazvaneto taq Svinq i ne samo toi vsichki sa takiva praseta nqma po ceno neshto ot zdraveto na edin chovek, a v nashata durjavica si otivat horica zashtoto ne sme v sustoqnie da im pomogne

04.12 2014 в 09:08

Ако наистина имаме смислени залежи е добре да се викнат норвежки консултанти. От държавните имоти служби да ни обяснят как се правят нещата. Не е лесно Норвежците 30 години са го целили. Наистина в момента са пример и Русия, Великобритания и други държави изучаваттехния опит

04.12 2014 в 09:05

В Русия добива също е с изцяло частни компании. Запознайте се с реалността. Комунизма си отиде. Не е работа на държавата да управлява къпането в земята. Държавата прибира пари на реализиран добив. Данъци му викат на това. В САЩ в Русия в Нигерия в Норвегия все едно и също. Не измизсляйте първа форумна икономика.

04.12 2014 в 08:39

Между другото БРАВО на Бойко за тая стъпка. Дали ще излезе газ ще видим

На всякъде по света добива се реализира с частни компании. Държавата прибира едни пари от добива. Би било хубаво ако Булгаргаз или друга българска компания участва или дори доминира бъдещ консорциум, ама се съмнявам да има такава с достатъчно капитал и опит.

Като стана дума за парите от концесията, би било редно да се направи отделен от бюджета фонд в който да се събират парите и да се договорим в какво ще се инвестират и че няма да се харчат поне 15 или 25 години. Трябва да видим и за какво ще се харчат. Абе в общи линии ако има полезни изкопаеми да следваме Норвежкия модел. Там натрупаха бая пари и сега Норвежците си гарантираха добър живот.

Не трябва да следваме Руския или Нигерийски модели дето парите отиват в бюджета и от там се крадат или в най-добрия случай покриват дупки в бюджета или направо издържат държавата.

04.12 2014 в 08:00

до бойковските тролчета - какво му бравосвате, не стига, че той подписа южен поток, без явно да знае цените, а сега уж бил го спрял.
спря го вова, щото хазната му се поизпразни.

Браво на ЕС, че ни пази въпреки простотията ни.