Борисов към министрите: Трябва да знаете, че сме много временни

OFFNews 03 декември 2014 в 18:44 17143 31

"Като вдигнете ръка сега да подкрепите тези две неща, трябва да знаете, че сме много временни". 

С тези думи премиерът Бойко Борисов се е обърнал към министрите си по време на днешното заседание на Министерския съвет (МС), когато е било гласувано обявяването на нови конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в блокове „Силистар” и „Терес” в Черно море

Това става ясно от публикуваната на страницата на правителството стенограма за тази част от заседанието.

По време на днешното заседание Борисов посочва още, че "това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе". Той подчертава, че се надява с обявяването на новите конкурси кабинетът да е "Богоугоден".

"Дали сме Богоугодни с това решение, което взимаме? Дано сме Богоугодни! В името на хората, повярвайте ми, това е!", заявява премиерът.

От стенограмата става ясно, че единствено Борисов е говорил преди приемането на тази точка от дневния ред на МС.

"Нашите огромни проблеми на предишното правителство дойдоха след като пуснахме на концесия добива на газ в акваторията на Черно море – „Хан Аспарух“, и го взе голям европейски консорциум: „Репсол“ – испанската, френската „Тотал“ и австрийската „OMV“ ", признава премиерът.

Борисов дори е изказал мнението си, че друго правителство не би си позволило да пусне отново тези конкурси. 

Министър-председателят обрисува светло бъдеще, ако започне добив от двата блока. Тогава той гарантира "евтино електричество, и евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката".

Борисов дори кара министрите си да си представят как в България има "парогазови централи – няма замърсяване, няма вредни емисии".

Ето какво точно пише в стенограмата, която е публикувана от Министерския съвет:

БОЙКО БОРИСОВ: Колеги, тук искам да ви кажа, че това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе. Това ви го гарантирам. Всичко друго е важно, но това е най-смелото решение.

Нашите огромни проблеми на предишното правителство дойдоха след като пуснахме на концесия добива на газ в акваторията на Черно море – „Хан Аспарух“, и го взе голям европейски консорциум: „Репсол“ – испанската, френската „Тотал“ и австрийската „OMV“.

България ще бъде износител на газ, а в два от тези блока днес, които пускаме – „Силистар“ и „Терес“, има и много големи находища на нефт. С една дума, България ще се превърне в конкурент по износа на газ, защото находищата са огромни. Факт е, че никой досега не си е позволявал да го прави, вие сте първото правителство, което го прави. Това е 100% диверсификация. Не да ни казват дали ще взимаме руска газ през Турция или през Гърция, или през Украйна и ние да го наричаме диверсификация и да правим интерконектори, ние сме заложили 100 милиона, ще направим интерконектори, но все ще идва оттам газ. А през нашите тръби и това, което ще направим след няколко години, България ще изнася газ и тогава мога да гарантирам, дано сме живи да го видим – и евтино електричество, и евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката. Повярвайте ми, тогава ще дойде индустрията на Европа да стои тук, защото ще е близко до тази газ.

От „Галата“ – от едно мъничко находище, ние в момента 10% от нуждите си ги покриваме. А там са милиарди кубически метра и са ни на няколко километра от тръбите, от границата.

Затова искам да знаете, че с приемането на днешното решение се подлагаме на огромен натиск. Искам да знаете, че го правим с ясното съзнание, че не бъдещите, това поколение още (защото това в рамките на 4-5-6 години ще стане) ще се възползва от природните богатства на България. На Ловеч – Ъглен, имаме 10 милиарда кубика, открити, готови за експлоатация.

Така че като вдигнете ръка сега да подкрепите тези две неща, трябва да знаете, че сме много временни, защото с това ще нервираме страшно нашите конкуренти по добив, производство и продажби на газ в целия регион. Защото, повтарям, огромни количества газ има. Във всички случаи поне за 30-40 години това, което й трябва на България. Хич да не продаваме – това, което ни трябва.

Надявам се, госпожо Петкова, да сте гледали внимателно с господин Лукарски договорите, всичко да е юридически издържано и всяко едно нещо, което внасяме по концесиите, ми трябва 100% съгласуване с икономиката. Без една дума „съгласувано“ от Министерство на икономиката, не го пускаме. Така че, максимално да се направи.
Но все пак съм длъжен да ви предупредя, че с тези решения се явяваме на пазара – най-конкурентният пазар, най-тежкият пазар може би е пазарът на газ в света. А България става производител.

Друг не би се осмелил. Ние го пуснахме в предишното правителство и веднага, първите дни на правителството „Орешарски“, бяха закрити тези концесии. Повярвайте ми, не бих искал на глас да кажа това, което ми е казано, това, което ни носи като риск, но то е гаранция, че България ще бъде много добре в следващите години. Представете си парогазови централи – няма замърсяване, няма вредни емисии, газта си е от нашата газ. Колко ще струва токът? Няма милиардни инвестиции, няма 20 милиарда за АЕЦ. Дали сме Богоугодни с това решение, което взимаме? Дано сме Богоугодни! В името на хората, повярвайте ми, това е!

Приема се точката.

Благодаря Ви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!