Борисов: Не съм виждал договорите за "Южен поток", не зная колко ще спечелим

Нели Чолашка 03 декември 2014 в 09:48 9609 27

Бойко Борисов на парламентарната трибуна.

Нищо не мога да докладвам за "Южен поток", защото нямам достъп до договорите по проекта и не мога да кажа дали е вярна информацията на президента на Русия Владимир Путин, че България ще печели 400 млн. евро от тръбата на година.

Това обяви премиерът Бойко Борисов, който се яви пред депутатите, за да обясни какво ще предприеме след изказването на Путин от понеделник. Руският президент обяви, че спира строителството на "Южен поток" заради блокираното строителство на тръбата в България. Той заплаши, че тръбата ще заобиколи България и ще мине през Турция.

Борисов призова депутатите да излязат с декларация или някакво решение, което той утре ще представи по време на делови обяд с председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и после председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Премиерът щял да попита в Брюксел дали, ако тръбата мине през Турция и излезе през Гърция, гърците ще се съобразят с третия пакет на ЕК и ще предоставят на България газ.

"Ако е 400 млн. евро на година, това означава половината от 3 млрд. да се изплатят за година – две. Аз съм чул, но по никакъв начин не мога да прочета колко и от коя година ще имаме от преноса на този газ печалба и колко. Нека да го спасим тогава този проект, ако е толкова изгоден”, заяви Борисов.

Борисов призова още депутате да му възложат "силово" да вземе документите за проекта, за да е ясно какво печели България и дали ще спечели.

Той призова финансовия министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов и енергийния министър Драгомир Стойнев от същия кабинет да станат и да кажат, ако знаят какво пише в договорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!