Quantcast

Кабинетът обяви конкурс за търсене на нефт и газ в Черно море

OFFNews Последна промяна на 03 декември 2014 в 17:33 3315 12

Снимка Сергей Антонов

Министерският съвет взе решение да обяви нови конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в блокове „Силистар” и „Терес”, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море.

Потенциалните инвеститори ще получат разрешение за срок от пет години.

За блок 1-14 "Силистар", който е с площ 6893 кв. км, се дължи годишна такса в размер на 275 720 лева - това се посочва в условията на конкурса. Дължимата такса за блок 1-22 "Терес" с площ 4032 кв. км е 161 280 лева за година.

От пресслужбата на МС уточняват, че днешното решение е в съответствие с правителствената политика за гарантиране диверсификацията на енергийните източници.

Според кабинета проучването и експлоатацията на собствени находища на природен газ и нефт, каквито са блоковете „Силистар” и „Терес”, би могло до голяма степен да гарантира енергийната независимост на страната ни.

Това не е първото правителствено решение за концесиониране на двата терена.

Кабинетът "Орешарски" отмени конкурса за "Терес" през юли 2013 г. с мотива, че няма кандидати. При предишното правителство "Борисов", което започна процедурата, надеждите бяха спечелилият кандидат да инвестира поне 1 млрд. евро в българската икономика.

Тогава се говореше, че световни компании проявяват интерес.

В периода 2002-2007 г. пък са проведени ограничени проучвания на двете площи от „Винтидж Петролеум Интернешънъл инк.“, които са били в съответствие с издаденото тогава разрешение.

Днешното решение на Министерски съвет идва, след като в понеделник вечерта президентът на Русия Владимир Путин обяви, че спира проекта за газопровода "Южен поток", който трябваше да минава през страната ни.

Строежът на "Южен поток" в България беше замразен по-рано тази година, защото ЕС стартира процедура, с която забрани на страната ни да извършва подготвителни дейности по проекта. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2014 в 00:53

Могат да ползват сероводорода, с който морето е пълно. Той гори на вуздух с остатъчен продукт вода. Газът е отровен и избухлив, но си има технологии за всичко.

03.12 2014 в 22:59

До 04-Българин(И ТО КАКЪВ!!!):++++++++++++++++++!!!+.Не им оставихте поне по един зъб на блядовете.Сега не могат и да фъфлят,гадовете продажни.

03.12 2014 в 22:23

До 04-Българин: ++++++++++++++++++!!!

03.12 2014 в 21:57

Каквото и да се добива там, концесионера ще го продава на пазарни цени, където намери пазар. Кое ще "гарантира енергийната независимост", 275 000 лева на година ли? Не съсипвайте моренцето бе...

03.12 2014 в 21:48

Много съм притеснен. Ами ако се явят само руски фирми на конкурса и предложат да инвестират 2 милиарда - кво правим тогава, а?

03.12 2014 в 21:26

Каква независимост, какви 5 лв. И тези находища ще се разработват от ЧУЖКИ компании, за което държавата ще получава жълти стотинки! Да не говорим, че това е крачка към добива на смъртоносния шистов газ!

03.12 2014 в 20:01

Сбогом що годе чисто Черно море и уелкъм ту ю хамериканску компанию да дупчи наша плодородна земя.

03.12 2014 в 19:16


Лелее, ами братския руски газ?
Как ще живеем,
как ще дишаме без братската любов?

КЪДЕ СТЕ БЕ ДЪЛБОЬОБИ !?!?!
Защо не виете?

03.12 2014 в 18:26

Ех, Путьо, Путьо, да не бе Крим искал, не би газ изпущал!

Боли, нали, разпуканото ти като розичка, препълнено с комплекси его. И кой го обърна с хастара навън – един „слаб“ президент, и чернокож, на всичко отгоре. Сега, православната ти болшевишка душица вие унижено. А до неотдавна минавахте за двама дето намират какво да си говорят – ти му разправяше колко силен и добър си, пък той кимаше разбиращо с глава, че искаш да направиш Русия просперираща страна. Така де, как да се държи с Педя човек- лакът комплекс, който хем е в групата G-20 на най-развитите, хем ползва търговски облекчения като недостатъчно развит. Увлечен в думите си взе, че си и повярва, че си наистина голем и силен маж – и реши да разпростреш добротата си върху Украйна, щото не те оцениха достатъчно. Предложи им да ги купиш за 15 млрд. долара – те ти отказаха. На това отгоре си спретнаха „фашистка“ държава с „фашистко“ правителство и „фашистки“ парламент. Абе, фашисти – и бебетата и старците.
И сега – шок, болка и срам. „Мозъците“, които те съветват, не са и допускали такъв гаден сценарий: само за 3-4 месеца чернокожият Обама срути цената на петрола под 70 долара, а рублата литна до небесата. Ошашавен до неузнавемост, неспособен да си признаеш загубата, втрещи света като обяви, че България не ти разрешава да строиш Южен поток – страната, от която не зависи нищо, а политиците й се надлъгват кой да налапа най-голям дял от строителството. Еми, как да признаеш, че не те бива да планираш – едно дребно кагебейче е учено да руши, не да съзидава. Как да признаеш, че един „слабак“ те нокаутира по-бързо от предвижданията на всичките политически букмейкъри.Ти си знаеше, че си загубил още през ноември на срещата в Пекин, където си позволи да се държиш като уличница, искаща прошка за долните си номера.

На линка долу, фотограф е хванал Путин в момент на недопустим физически контакт: хваща изотзад за ръката Обама. Подобно поведение в Америка е неприемливо и непростимо дори за обикновени граждани. Позволяват си го евтините проституки. При това, физиономията на Путин има точно такова излъчване.

Дали да не честитим на русоглистите, педерусите и путинистките, новата Кончита Путин. Надявам се, ще им се хареса: не е черна, няма брада, нито мустаци и най-важно – минава за естествена блондинка. Е, малко множко е семпла, ма нема да пее на фестивал, де.

http://www.chicagotribune.com/news/opinion/commentary/chi-vladimir-putin-playful-wre0023905891-20141111-photo.html