Кабинетът обяви конкурс за търсене на нефт и газ в Черно море

OFFNews 03 декември 2014 в 17:33 4483 12

Снимка Сергей Антонов

Министерският съвет взе решение да обяви нови конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в блокове „Силистар” и „Терес”, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море.

Потенциалните инвеститори ще получат разрешение за срок от пет години.

За блок 1-14 "Силистар", който е с площ 6893 кв. км, се дължи годишна такса в размер на 275 720 лева - това се посочва в условията на конкурса. Дължимата такса за блок 1-22 "Терес" с площ 4032 кв. км е 161 280 лева за година.

От пресслужбата на МС уточняват, че днешното решение е в съответствие с правителствената политика за гарантиране диверсификацията на енергийните източници.

Според кабинета проучването и експлоатацията на собствени находища на природен газ и нефт, каквито са блоковете „Силистар” и „Терес”, би могло до голяма степен да гарантира енергийната независимост на страната ни.

Това не е първото правителствено решение за концесиониране на двата терена.

Кабинетът "Орешарски" отмени конкурса за "Терес" през юли 2013 г. с мотива, че няма кандидати. При предишното правителство "Борисов", което започна процедурата, надеждите бяха спечелилият кандидат да инвестира поне 1 млрд. евро в българската икономика.

Тогава се говореше, че световни компании проявяват интерес.

В периода 2002-2007 г. пък са проведени ограничени проучвания на двете площи от „Винтидж Петролеум Интернешънъл инк.“, които са били в съответствие с издаденото тогава разрешение.

Днешното решение на Министерски съвет идва, след като в понеделник вечерта президентът на Русия Владимир Путин обяви, че спира проекта за газопровода "Южен поток", който трябваше да минава през страната ни.

Строежът на "Южен поток" в България беше замразен по-рано тази година, защото ЕС стартира процедура, с която забрани на страната ни да извършва подготвителни дейности по проекта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!