Борислав Игнатов: Търгът за сметосъбирането на София да се прекрати незабавно

OFFNews 15 септември 2019 в 15:15 6268 3

Кандидатът за кмет на София от Демократична България арх. Борислав Игнатов се обяви категорично за незабавното прекратяване на новата обществена поръчка за сметосъбиране в столицата.

Според него тя фиксира досегашния провал в управлението на отпадъците за нови 5 години напред, въпреки че ще бъдат похарчени почти 500 милиона лева от парите на столичани.

"От поръчката ще спечелят само приятелските кръгове на властта, а гражданите получават повече от същото - лоша услуга, несправедлива такса смет и корупция", заявява арх. Игнатов.

Той изрази мнение и по позицията на конкурента му за поста на "Московска" 33 Мая Манолова. Вчера тя обяви, че ако стане кмет на столицата, ще има референдум и гражданите ще кажат да има ли инсталация за горенето на боклук, каква да бъде технологията и по какъв начин да бъде осигурено финансирането.

Според арх. Игнатов обаче референтдум не решава проблема.

"Докато ГЕРБ, БСП и другите партии около тях спорят, кой ще изгаря отпадъците най-добре, аз и Демократична България представихме в нашата програма „София - чиста и зелена столица" https://sofia.demokrati.bg/sector/green/, концепция основана на принципите на кръговата икономика, разделянето на потоците отпадъци, рециклиране, компостиране и прилагане на принципа „замърсителят плаща" и определянето на справедлива такса смет за гражданите и фирмите", обяви той.

Игнатов се обявяви против морално остарелия, неефективен и несъобразен с действащото екологично законодателство проект за столичен инсинератор, който според него "ще добави нов източник на фини прахови частици във въздуха на София, както и цял букет от други замърсители".

"В нарушение на закона, инсинераторът ще изгаря отпадъци, от които 55% могат да се рециклират и 20% да се компостират. Това ще направи невъзможно достигането на изискванията, заложените в пакета от мерки за кръгова икономика на ЕС. Същевременно, проектът е икономически неизгоден, налива средства в "Топлофикация София" ЕАД - едно дружество в предфалитно състояние, със значителна задлъжнялост и дългогодишни оперативни загуби", катероричен е Игнатов.

Ето и цялата позиция на кандидата за кмет на София от Демократична България:

Само с прилагането на европейските практики можем да решим проблема с управлението на отпадъците на София

Вчера изгледах репортажа с кандидата за кмет на София г-жа Мая Манолова от портала на сметището в с. Долни Богров. Съвсем очаквано за мен, старателно замитаните досега проблеми с управлението на отпадъците на столицата нахлуват в дневния ред на предизборната кампания и ще я бележат до последния ѝ ден.

Къде е проблемът?

От самото си създаване Демократична България се обявява против настоящата концепция за управление на отпадъците на София, в края на която трябва да застане скъпо и безсмислено съоръжение за изгаряне на т.нар. „РДФ-гориво". Предупреждавали сме многократно, че работата на Завода за механично и биологично третиране на отпадъците (ЗМБТ) е белязана от тежка непрозрачност. Между числата, които откриваме на занемарения му сайт, годишните доклади за дейността, изпратени в МОСВ, и отговорите на общината по ЗДОИ - изплуват постоянни разминавания в размер на стотици хиляди тонове боклук, които потъват на места като Долни Богров – едно от многото сметища в страната в безкраен процес на „рекултивация", които често завършват със „самозапалване". Същевременно, поради феномена на общата метална кофа и отсъствието на разделно събиране, произведеното РДФ-гориво в ЗМБТ е с ниски калорични качества, висок процент негорими примеси и висока влажност, което принуждава потребителите му – основно циментовите заводи, да го смесват с вносни отпадъци. Същото очаквам да се случи, ако изгарянето става в съоръжение в София, с което влаковете с бали вносни отпадъци ще потеглят и към столицата, по примера на Гълъбово, Перник и Бобов дол. Гражданите трябва да знаят, проектът за столичен инсинератор би бил последният в историята структурните фондове на ЕС, защото грантове за изгаряне на отпадъци след 2020 г. не се предвиждат. Не е чудно, че проектът стои на трупчета в Брюксел от края на миналата година, въпреки бодряшките обяснения на екипа на г-жа Фандъкова, че одобрението ще дойде всеки момент.

Какво трябва да се направи?

Проблемът с боклука няма да се реши с референдум, както предлага г-жа Манолова, а с прилагане на европейските практики за управлението на отпадъците. Най-големият референдум са самите избори! Докато ГЕРБ, БСП и другите партии около тях спорят, кой ще изгаря отпадъците най-добре, аз и Демократична България представихме в нашата програма „София - чиста и зелена столица" https://sofia.demokrati.bg/sector/green/, концепция основана на принципите на кръговата икономика, разделянето на потоците отпадъци, рециклиране, компостиране и прилагане на принципа „замърсителят плаща" и определянето на справедлива такса смет за гражданите и фирмите. Обявяваме се против морално остарелия, неефективен и несъобразен с действащото екологично законодателство проект за столичен инсинератор, който ще добави нов източник на ФПЧ във въздуха на София, както и цял букет от други замърсители. В нарушение на закона, инсинераторът ще изгаря отпадъци, от които 55% могат да се рециклират и 20% да се компостират. Това ще направи невъзможно достигането на изискванията, заложените в пакета от мерки за кръгова икономика на ЕС. Същевременно, проектът е икономически неизгоден, налива средства в "Топлофикация София" ЕАД - едно дружество в предфалитно състояние, със значителна задлъжнялост и дългогодишни оперативни загуби.

Настояваме още веднъж, незабавно да бъде прекратена новата обществена поръчка за сметосъбиране, защото тя фиксира досегашния провал в управлението на отпадъците за нови 5 години напред, за почти 500 милиона. От поръчката ще спечелят само приятелските кръгове на властта, а гражданите получават повече от същото - лоша услуга, несправедлива такса смет и корупция.

С решението в нашата програма излизаме пред избирателите, за да поискаме тяхната подкрепа още на 27 октомври, не на бъдещи референдуми. Градове като Любляна успяха, сега е наш ред!

Арх. Борислав Игнатов, кандидат за кмет на София от Демократична България

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

3

Jinx

16.09 2019 в 20:58

Не го знам този младеж защо се надява изобщо, че ще стане кмет…

4022

2

Г-н Игнатов замърсяването на околната среда се плаща от всички нас,които имаме МПС с измисления "Екологичен данък",който бе пробутан,като "Пътен данък" от другаря Сергей
Станишев през 2008 година.
Г-н Игнатов,моля Ви да обърнете внимание на така нареченият
"Инженеринг" и обърнете внимание на търговете!.Не зная как е
в САЩ,на мен ми се е налагало,да участвувам в търг в Африка.
Там в една папка са дадени количествата и всяка от фирмите
трябва,да нанесе единичните цени.Въз основа на тоталната су-
ма се определя печелившия.

14369

1

случайно прочетох

15.09 2019 в 17:50

Кратко и ясно!
Браво, Игнатов!
 
X

Предизборно със Светльо Витков