Баневи: Ние сме в групата на Пепи Еврото, още в ареста ни предложиха услуги

OFFNews 25 февруари 2024 в 10:07 2553 1

Баневи

Снимка Архив

Семейство Баневи твърдят, че не познават Мартин Божанов-Нотариуса и са в групата на Пепи Петров Еврото, който се похвалил как ги е "съсипал". Според тях "с тази хвалба" той е убеждавал клиенти в силата и влиянието си в съдебната система.

Баневи са познати с бизнесите си, но и с повдигнатите им обвинения за участие в престъпна група и пране на пари. Николай и Евгения Баневи бяха арестувани на 26 октомври 2018 г. на летището във френския град Ница. Николай Банев беше над две години в ареста, а Евгения Банева - близо 9 месеца.

Прокуратурата има 176 свидетели, а са разпитани 30. Те също ще представят свидетели в своя защита. Преди 3 г. спечелиха дело в Страсбург срещу България, но не за задържането им в ареста, а заради изказвания на бившия главен прокурор Иван Гешев. 

"Никак не е лесно след всички тези обвинения. Делата бяха свръхпублични. Още когато ни върнаха от Франция, ние вече бяхме осъдени преди да е тръгнало делото. Наказателното дело срещу нас е едно. Започва шеста година. На ниво разпит на свидетели е. За мен това не са дела, заведени, за да стигнат до краен резултат. Резултатът е в началото – заграбване на имоти, бизнеси и натиск върху арестуваните“, каза Евгения Банева в интервю за предаването "Тази събота и неделя" по bTV.

Тя добави, че не познават Мартин Божанов- Нотариуса и Пепи Еврото и когато са започнали интервютата на Илия Златанов за "Антикорупционния фонд", Златанов казал, че Пепи Еврото се е похвалил кого е "опраскал" и как е съсипал Баневи. Според тях "с тази хвалба" той е убеждавал "клиенти" в силата и влиянието си в съдебната система.

"Вероятно това му е визитната картичка. Още в ареста ни предложиха услуги. Това стана чрез адвокати. Поискаха различни суми“, посочи Николай Банев.

Евгения допълва, че първото предложение било отправено още във Франция. Николай трябвало да прехвърли ваканционното селища "Русалка". По този начин, когато бъдат докарани от Франция, щели да бъдат пуснати с по-лека мярка.

Офертата е била "Русалка" да бъде продадена за 25 милиона. От тях 20 млн. да бъдат дадени "на когото трябва".

"Предложението дойде от български адвокат на свиждане. Няма да споменаваме името му, защото той беше посредник", уточни Банев.

"Аз бях извън ареста и спечелихме едно много сериозно дело за отнемането на къмпинг "Каваци" през 2017 година от "Делта гард" (охранителна фирма – бел. ред.) и Димитър Спасов-Каратиста. По съдебно решение ние трябваше да бъдем въведени в отнетия къмпинг. Няколко дни преди това с моя адвокат се свързаха адвокати на Спасов и отправиха писмено предложение да се откажа от всички спечелени дела и да призная, че съм получила в брой 1,5 млн. лева за къмпинг "Каваци". Имам и документа", разказва Евгения Банева.

Семейството продължава да развива различни бизнеси, включително и извън България.

"Имал съм бизнес с Русия. В момента нямаме каквито и да е търговски отношения. Нашите партньори са опозиционери на Путин. Те са пацифисти. Не могат да понесат мисълта, че Русия води война в Украйна", посочи Банев.

Той добави още, че в затвора е разполагал с телефон и е помолил съда да разреши експертиза на телефона и да видим кой какво е говорил. До ден днешен няма такава експертиза.

"В затвора можеш да се сдобиеш с всичко. Така си върви. Обаждах се на когото трябваше, включително и с лобисти в Русия. Нашите малолетни деца ги оставиха на летището. Ако нямаше наш приятел на летището при ареста, щяха да отидат при социалните. Звъняхме им основно заради децата. Имахме опасения, че ще бъдат взети от социалните служби", каза Николай Банев.

По думите им голям бизнес без политическа намеса няма.

"Когато ГЕРБ дойде на власт, говорихме за това, което ставаше с бизнеса – как той беше притискан, как той става креатура на политическите кръгове. Никога не сме били близо до БСП. Бях член на комунистическата партия“, уточни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

1

avitohol

01.03 2024 в 12:09

Не че са много читави тия Баневи но все пак Бойковите схеми за крадене на бизнеси последните 15 години са такива. Лошото е , че като взеха ПП властта и те продължиха този начин на крадене на бизнеси. Сега който и от тях да си остане, тази схема за крадене на бизнеси ще си продължава дълги години. Тея все пак са доста смели с приказките и като гледам Бойко скоро пак ще си грабне властта и ще ги видим тогава на втори сезон на сериала.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика