Български военни са заминали да помогнат за евакуацията на моряците ни в Мариупол

Йорданка Веселинова 08 април 2022 в 11:07 6043 1

Снимка parliament.bg

"Разликата между мен и Вас е това, че аз съм напълно независим". С тези думи премиерът Кирил Петков се обърна към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ днес в парламента.

По време на блиц контрола в Народното събрание днес Мустафа Карадайъ определи Кирил Петков като "марионетка на Иво Прокопиев". Лидерът на ДПС нападни премиера заради негово интервю за западни медии, в което заявява, че Делян Пеевски е олигарх, който е контролирал бившия премиер Бойко Борисов.

Отговора си Петков започна с думите: "Когато чувам такива въпроси, се чудя какъв е смисълът от тази институция". Това му изказване бе остро разкритикувано от Радомир Чолаков от ГЕРБ, който настоя премиерът да се извини.

Карадайъ пък иронично припомни лапсуси на премиера, а съпартиецът му Йордан Цонев определи Петков като "пате".

Бойкотира ли правителството ИТН и парите за ремонти на пътищата?

Лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов попита каква е политиката на правителството по отношение на инфраструктурата. Поводът е проекторешението за АПИ, което първо ДБ, БСП и ПП подкрепи, а след това два дни бойкотират в бюджетна комисия. Йорданов определи това поведение като "душевна обърканост".

Както OFFNews вчера съобщи, източници от НС обясниха, че Никола Минчев е получил обаждане от вицепремиера Асен Василев с инструкции проекторешението да не минава. Впоследствие бюджетната комисия бива "бламирана" и това води до днешната липса на доклад. Източникът твърди, че от "Продължаваме промяната" по този начин се опитват да окажат натиск върху ИТН относно Северна Македония и избора на нов управител на БНБ.

Петков заяви, че трябва да се плати, но е нужно да има контрол върху тези пари. "Иначе ще плащаме на едни хора, които са нарушили закона."

В дупликата Йорданов попита дали Петков подкрепя проекторешението, а премиерът отговори положително.

Блокираният български кораб в Мариупол

Костадин Костадинов от "Възраждане" попита дали държавата има план за евакуацията на блокирания кораб край брега на Мариупол. 

Петков отговори, че корабът е на около 230 метра от пристанището, като цялото това разстояние е минирано, а в града се водят военни действия. Това е и причината, поради която в момента моряците не могат да бъдат изведени. Премиерът съобщи, че всяка сутрин разговаря с капитана, който го е информирал, че имат провизии за 8 дни, но боевете продължават да се водят. Петков допълни, че страната има готов план и група, която да изведе моряците в първия момент, в който е безопасно. Той съобщи, че България е имала готовност за евакуация в понеделник и вторник сутринта, но капитанът е заявил, че рискът е по-голям и е поискал евакуацията да бъде отложена. Той е допълнил, че няма да рискува живота на екипажа си.

Специална група български военни под командването на шефа на военното разузнаване ген. Венелин Венев, е в Мариупол, за да изтегли моряците от блокирания там български кораб, съобщи министър-председателят.

Меморандум или писмо за инвестиционно намерение?

Десислава Трифонова попита с коя компания Gemcorp МС е подписал меморандум - руската или офшорната.

Премиерът заяви, че не става въпрос за меморандум, а е подписано само писмо за инвестиционно намерение. В този момент в компанията нямаше руски инвеститори. Възложили сме проверка, която да установи всички инвеститори през последните пет години. Няма да подпишем нещо, което е във вреда на обществото, заяви той.

Трифонова го репликира и попита дали лице, свързано с Gemcorp, е превеждало суми по сметка на Асен Василев. Петков отрече тези твърдения. След това председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова упрекна премиера, че не дава конкретни отговори и избягва въпроси. Тя заяви, че Петков лъже с определението "писмо за инвестиционно намерение", както и за това, че е възложил проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

08.04 2022 в 15:23

Защо не пратиха копейкин като парламентьор, да им направи на орките по една свирчица за да се размекнат и пуснат нашите момчета? Той е виртуозен музикант с уста!