ПП в нов конфликт с ИТН заради АПИ, БНБ и Северна Македония

Ружа Райчева 07 април 2022 в 10:53 4157 1

"Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" влязоха в конфликт относно проекторешението, предвиждащо АПИ да плати дължимото към пътностроителните фирми. Поради липсващ доклад от бюджетна комисия председателят на НС Никола Минчев направи опит да премахне точката от дневния ред, което предизвика гнева на депутатите от ИТН. 

Проекторешението е внесено от председателя на регионалната комисия Настимир Ананиев (ПП) и група народни представители и е подкрепено от парламентарните групи на ПП, ИТН и БСП. Предложението предвижда Народното събрание да разреши на АПИ да работи по сключените вече договори, докато регионалното министерство успее да сключи нови. 

Според източник на OFFNews вчера Минчев е получил обаждане от вицепремиера и финансов министър Асен Василев с инструкции проекторешението да не минава. Впоследствие бюджетната комисия бива "бламирана" и това води до днешната липса на доклад.

Източникът твърди, че от "Продължаваме промяната" по този начин се опитват да окажат натиск върху ИТН относно Северна Македония и избора на нов управител на БНБ. И двете теми са конфликтни за ПП и ИТН - напрежението заради двамата излъчени от тях кандидати расте всеки ден, а вчера лидерът на ИТН Слави Трифонов показа жълт картон относно "намеренията на Петков" да допусне лесни преговори на Македония с ЕС.

След предложението на Минчев точката да отпадне от дневния ред, бившият председател на парламента Ива Митева (ИТН) му отговори остро, че точката е била включена и той не може просто така да я премахне. 

Вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов направи изявление и заяви, че ако проекторешението бъде отхвърлено, то ремонтите на пътищата по републиканската пътна мрежа са застрашени. По думите му АПИ има 33 договора за ремонт и поддръжка, а 6 са за доставка на материали. На 30 април изтичат част от тях, а другата - на края на юни.

Той съобщи, че от встъпването му в длъжност са изпълнявани само договорите за зимна поддръжка. Караджов изрично заяви, че възобновяването на ремонтните дейности на АПИ може да стане само след решение на парламента.

"Обръщам се към НС с предложение да позволи на АПИ да работи по републиканската пътна мрежа до поръчката на нови процедури. Искам да съм ясен и категоричен - уверявам ви, че с това предложение не се узаконяват незаконни договори, те са действащи и в момента и са резултат на поръчки по ЗОП. Нови не могат да се направят", каза регионалният министър. 

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев внезапно подкрепи председателя на парламента и заяви, че Никола Минчев е взел правилното решение с недопускане на разглеждането на точката. Според Гаджев изглежда, че ПП блокират ИТН, а ДБ и БСП "обичат да се блокират взаимно". 

Лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов взе думата и обобщи: "Попаднахме в интересна ситуация, тази точка беше включена в дневния ред. Под това решение са се подписали ПП, ИТН и БСП - в момента изпадате в тежката шизофрения да сте предложили нещо и да не искате да го гласувате", обърна се той към групата на ПП. 

Той предупреди, че се върви към ситуация, в която трябва да се гласува по точката и ако тя мине с гласове на ИТН и опозицията, "пак ще почне мантрата за плаващите мнозинства". 

"Не е хубаво да се излагаме по този начин. Има една поговорка: "Тарикат мъж не писка". Ако човек се е прецакал и е мъж, държи, каквото ѝ да е сбъркал. Тъй като вие сте подкрепили това с подписите, дайте да го гласуваме, за да развържем ръцете на МРРБ. И за финал, ако обичате - вземете прочетете Конституцията и правилника, не е "Война и мир", заяви Тошко Йорданов. 

Депутатът от ПП Милен Матеев заяви, че разбира извънредната ситуация на АПИ, но това решение поражда множество юридически въпроси. 

"Въпросът е, че когато става дума за договори с неясен юридически статут - би трябвало да бъде огледано отвсякъде. Моля Ви, г-н Минчев, преди да мине в правна комисия да не бъде допускано в залата", каза той. 

Председателят на бюджетната комисия и кандидат за шеф на БНБ Любомир Каримански също взе отношение по темата. Той напомни, че по времето на 46-ото Народно събрание във връзка с актуализацията на бюджета е било обсъдено предложение на Асен Василев "за едни милиони, които трябваше да покрият точно това, което предлага г-н Караджов".

"Ако г-н Матеев не е запознат с това, значи трябва да прочете документите. Вчера комисията по бюджет и финанси беше бламирана. Много моля председателят на НС да налага, ако иска наказание, или да даде право да налагаме наказания на тези, които бламират комисия", каза финансистът.

В крайна сметка лидерът на групата на БСП Георги Свиленски поиска 30 минути почивка и свикване на председателски съвет, "за да се разберат какво правят тук". Минчев обяви 20 минути и свика председателски съвет. 

След почивката, продължила повече от половин час, Никола Минчев предложи точката за проекторешението да бъде преместена в програмата за утре между блиц и редовния парламентарен контрол. Предложението му бе прието, като само по двама депутати от ГЕРБ и ДПС гласуваха "против".

Бе решено още парламентарният контрол утре да продължи 3 часа, а проекторешението за АПИ да бъде разгледан днес в съответните комисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

07.04 2022 в 11:13

"Според източник на OFFNews вчера Минчев е получил обаждане от вицепремиера и финансов министър Асен Василев с инструкции проекторешението да не минава."

Това е интересно. Пресдедателят на парламента е с по-висок ранг от министър. Но министър му нарежда какво да прави. Много интересно.