България се справя с корупцията най-зле в ЕС, сочи индексът на Прозрачност без граници

OFFNews 28 януари 2021 в 14:59 5357 0

С 5 места се качва България в традиционното изследване на международната организация „Прозрачност без граници“ (Transparency International) за нивото на възприятие на корупцията през изминалата година. Въпреки това странатата е на дъното на европейската част от класацията по усещане за корупция, заедно с Унгария и Румъния, с 44 точки в индекса.

През 2019 година страната ни е била на 74-о място, а през 2020 г. сме на 69-о. България е подобрила представянето си с 3 пункта от 2012 г., посочва докладът.

Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“, каза по време на представяне на резултатите, че диагнозата, която поставя изследването, е „хронично продължаващо заболяване“:

„В последните години се движим в един много тесен коридор между 41 и 44 точки, които показват системен проблем за борба с корупцията. Не можем да се откъснем от тази почти права или да се опитваме да пречупим тенденцията. Големият пробив, който се очакваше в изминалия период с консолидацията на антикорупционните институции, не се случи и за съжаление някои изследвания вече говорят и за авторитарен оттенък в начина на управление на държава, който ни държи на такива ниски нива за справяне с корупцията“, каза Славов.

Изследването

Изследването се публикува всяка година от 1995-та насам и отразява анализи, оценки и възприятия относно нивото на корупция според представителите на бизнеса, местните и чуждестранните анализатори в съответните страни. То се прави на базата на независими изследвания.

По скалата на индекса нула означава "силно корумпирана държава", а 100 - "много чиста от корупция" страна.

Covid-19 е показал проблемите

Изследователите обърнаха внимание, че индексът е изготвен в конктеста на кризата с Covid-19, която е откроила проблема с неглижирането на социалните системи и е станала повод за ограничаване на отчетността на институциите и възпрепятстване на гражданския контрол.

Глобално, 2/3 от страните са с индекс под 50, което означава наличие на системен проблем с корупцията, като показва незначителен или почти никакъв напредък при справянето с корупцията, обобщи Калин Славов.

В ЕС най-сериозна негативна тенденция се отбелязва в Унгария, която от 55 точки през 2012 г. сега е с индекс 44. Дания, Финландия, Швеция и Швейцария са отличници по справяне с корупцията. Средният индекс за ЕС е 64.

По думите на Славов, някои изследвания вече говорят и за "авторитарен оттенък в начина на управление на държавата, който за съжаление ни държи на такива ниски нива за справяне с корупцията". Той допълни, че това се случва на фона на страни като Естония, Чехия и Гърция, които подобряват резултатите си в индекса.

Ваня Нушева коментира, че държавите, в които нивото на корупция е по-високо, нагласата на управляващите елити е да ограничават граждански права и да не спазват демократичните стандарти в управлението. Тя отбеляза, че нарушението на граждански права под предтекст за справяне с кризата Covid-19, не може да бъде подминато с мълчание.

Според Огнян Минчев, България се намира на последна позиция по справяне с корупцията от около 20 години. Като по думите му това може би се дължи на обстоятелството, че не са правени институционални реформи у нас.

Корупцията и епидемията

Държавите с най-ниско ниво на корупция са с най-добри позиции в реакцията на здравните и икономическите предизвикателства, свързани с пандемията от новия коронавирус. 

Изследването прави заключението, че държави, които са с добро представяне, са инвестирали повече в здравеопазването. Такива страни са по-способни да осигурят всеобщо здравеопазване и е по-малко вероятно да нарушават демократичните норми.

САЩ удрят ново дъно в класацията, в условията на устойчив спад по времето на президента Доналд Тръмп. Техният резултат е 67. САЩ все пак са на 25-о място, което делят с Чили, изоставайки зад други западни демокрации. През 2019 г. резултатът на САЩ беше 69, през 2018 г. - 71, а през 2017 г. - 75.

Връзката между корупцията и реакцията на коронавируса може да се види по целия свят, според анализа на доклада. Уругвай, например, има резултат от 71, което го поставя на 21-о място в списъка. Страната инвестира много в здравеопазването и има силна система за наблюдение на епидемологичната обстановка, което е било от полза не само за справянето с коронавируса, но и с други болести, като жълта треска и зика, посочват експертите от "Прозрачност без граници".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови