Антон Кутев: Всички преговори ще се водят пред медиите

Владимир Йончев 21 май 2013 в 13:46 3106 10

Антон Кутев. Снимка: БГНЕС
Антон Кутев. Снимка: БГНЕС

Антон Кутев е секретар на БСП и член на Изпълнителното бюро на НС на БСП. На последните избори бе избран за депутат от Силистра.

Г-н Кутев, големият въпрос, който сега си задават всички, е ще има ли изобщо правителство. Какви са шансовете?

Не съм врачка и не мога да кажа какви са шансовете, но мога да кажа, че е много важно да има правителство. След огромната дупка в изпълнението на бюджета, която се очертава - при планиран дефицит за цялата година 1,1 млрд, 800 млн. вече са изхарчени, това което се очертава пред България в края на годината е огромна финансова криза. Икономиката е спряла, безработицата за пръв път стигна 14%. Ние сме на нива на икономическа криза, каквито не сме имали и в най-тежките години на управлението 1995-96 година. Така, че е много важно много бързо да има правителство, за да може да въведе ред след всичкото това безобразие, което ГЕРБ оставиха.

Каква е цената на подкрепата на Атака, защото без нея явно не е възможно да се формира кабинет?

Ние много отдавна заявихме позицията за програмното правителство. Заставаме зад една програма и който иска да я подкрепя. Аз по-скоро бих попитал каква е цената на неподкрепата на който и да било. Когато имаш ясен план как да изведеш страната от тази криза, в която Бойко Борисов я вкара с цялото си невежество, според мене е въпрос на държавна отговорност и политическо мъжество да дадеш подкрепа. Със същата логика, с която аз ще подкрепя едно правителство, което може да изведе страната от кризата, ще го подкрепи и депутат от Атака.

Освен тази логика, винаги има и сметки за брой министерства, за шефове на агенции. Водени ли са вече тези преговори?

Не. Категорично не са водени и няма да се водят. Всички разговори, които БСП ще води по отношение на бъдещето управление, ще бъдат правени пред медиите. Разговори, които не са обявени публично просто няма да има.

Договорки за министерства - това е абсурдно. Говорим за програмно правителство, за експерти, които могат да изведат България от дъното на което ГЕРБ я вкара. Там няма странични уговорки. Има само желание да се свърши работа.

Като казахте експерти - предполагам, че вече са спрягани конкретни имена?

Пламен Орешарски е човекът, който ще си избира министрите и в интерес на истината в политическите органи на партията не са спрягани никакви имена. Трябва да се даде възможност на Орешарски, ако разбира се той бъде одобрен, да си свърши работата. Аз дълбоко вярвам, че Орешарски първо е почтен и второ е опитен политик, който може да свърши тази работа.

А ДПС като едни много опитни политици, маркираха ли си територията към която имат интерес?

Пак ви казвам, че разговори по отношение на правителството не са водени. Никой не е говорил за това нито с ДПС, нито с Атака. И пак Ви казвам, че тези разговори ще бъдат проведени публично - пред гражданите и пред медиите, за да няма никакво съмнение, че някой прави някакви странни коалиции и някакви странни договорки зад гърба на хората.

Всеки ангажимент, който бъде приет от която и да е политическа сила, ще бъде публично огласен в момента на неговото приемане.

Дори Атака да подкрепи кабинета, пак балансът 120:120 остава. За всяко едно решение пак ще има нужда от нейната подкрепа. Имаме уникална ситуация - един депутат да не отиде на работа и всичко се променя. Ще вземете ли някакви специални мерки, за да си гарантирате присъствие в залата?

Мерки със сигурност ще се вземат. Днес ние ще предложим създаването на една временна комисия, която да се заеме с промяната на Правилника на парламента. Ако си спомняте, когато ГЕРБ дойдоха на власт бурно афишираха някакви промени, даже за пръстови отпечатъци говореха. Тогава ние също предложихме промени, които ако бяха приети, ефектът щеше да е много по-добър, отколкото е сега. Със сигурност ще предложим промени в правилника, с които ще се решат част от тези проблеми. Разбира се другата част винаги ще си остане въпросът за дисциплината и моралните задължения на депутатите. Отделно от това ще си вземем наши мерки.

Какви например?

Те не са толкова много организационните мерки, които могат да се направят. Със сигурност ще има хора, които ще отговарят за това присъствие, със сигурност ще се търси отговорност от всеки, който по някаква причина не е на работа.

Верни ли са слуховете, че ГЕРБ са се опитвали да купят ваш депутат, за да направят коалиция с Атака и да имат 121 гласа?

Нямам никакво съмнение, че Бойко Борисов и шайката около него няма да промени мисленето си. Когато взеха властта нито един криминален навик не беше забравен от тези хора и не вярвам да го забравят оттук нататък. Така че опитите да купуват, да продават,да правят нещо на тъмно, да правят някакви врътки, да изнудват, да използват държавната власт и всякаква друга власт, за да постигат користни цели - това е абсолютно в характера на ГЕРБ и Бойко Борисов и той никога няма да се отучи от това. Между другото точно това  е поводът да не бъде във властта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!