Антон Кутев: ГЕРБ купува гласове под защитата на полицията

Милен Енчев 09 май 2013 в 21:01 3913 6

Антон Кутев. Снимка: БГНЕС
Антон Кутев. Снимка: БГНЕС

Антон Кутев е роден на 13 септември 1968 година в София. Завършил е История на изкуството в Националната художествена академия. "Потомствен" социалист, бивш общински съветник в столицата и депутат от левицата в последното 41-во народно събрание. На предишните парламентарни избори през 2009 г. беше водач на листата на Коалиция за България в 20-ти избирателен район - Силистра. Сега отново оглавява листата на социалистите там.

Г-н Кутев, кандидатирате се за втори път от Силистра. С какво конкретно се ангажирахте пред избирателите там при предишните избори, какво успяхте да изпълните и какво – не?

Ангажирах се да защитавам интересите им и да чуват за Силистра и да знаят, че техният регион не се намира в Южна Румъния, а в Северна България. Това беше и нещото, което правех през това време. Всички проблеми на Силистра, които изникваха през тези 4 години, съм ги представил и пред парламента и пред медиите – пред обществото. Бях депутат от опозицията през тези 4 години и за съжаление нямаше как да придвижа въпроса за построяване на мост при Силистра примерно. Защото това е дело на правителството, не на опозиционните депутати, но поне можех да тормозя през цялото време правителството – и за безработицата в Силистра, която е по-голяма, отколкото другаде, и за откраднатите тръби на „Напоителни системи“, и за куп други неща, които са били темите на парламентарните ми питания и медийни прояви през годините.

И другото, което им обещавах тогава, е, че няма да ме виждат само преди избори. Тоест, че когато съм депутат, ще бъда при тях през цялото време. И за периода на мандата успях да направя над 150 срещи в на практика всички села в силистренския регион. В повечето от тях съм бил по 2 – 3- 4 пъти. Общо взето в тази кампания го виждам, че хората си дават сметка за това, защото съм единственият депутат от региона, когото и в най-затънтените села хората са виждали по време на мандата, не само преди избори.

Така че, общо взето, поне това, което виждам като оценка на силистренци, те виждат мандата ми като успешен. Аз също го отчитам така и съм описал всичко това в един подробен отчет, който излезе в 20 -хиляден тираж.

Какви са новите ви послания в кампанията? Споменахте идеята за третия Дунав мост.

Не, избягвам да говоря с местни „шовинистични“ послания. Защото мостът например е нещо, което много хора са обещавали – има кметове, които по 2-3 мандата спечелиха от него. За мен има две по-важни теми в този регион. Едната се нарича „работа“ - това разбира се е национален проблем, но той е особено тежък в региони като Видин и Силистра, които са икономически доста изостанали в момента. Така че това, в което в момента убеждавам хората, е, че ние, БСП и аз като неин представител, мога да им гарантирам повече работа и по-високи доходи. Това сигурно е нещо, което много хора им обещават, но ние за разлика от другите сме го правили вече. Защото по времето на Станишев имаше повишаване на доходите и намаляване на безработицата. Така че общо взето, не им обещаваме нищо повече от това, което вече сме правили.

А имате ли конкретни идеи за съживяване на икономиката в Североизтока?

Да, и те произтичат от националните програми на БСП. Защото ние имаме специални програми за дребния и средния бизнес. Примерно специални програми за подпомагане на дребно фамилно земеделие. Тук проблем в селата около Силистра е, че са огромни разликите между работещите и безработните. Едно към десет е съотношението. Тоест, на 100 работещи се падат 1000 безработни. И това съотношение не е преодолимо по друг начин, освен чрез развиване на активно земеделие, и то на дребно земеделие. Защото има голям проблем, че има много богати земеделци, които обаче наемат на 1000 декара земя само по 1 човек. За нас е важно на 1000 декара земя да се хранят 50 – 100 души, а не един, както е било през цялата история на България досега. Това може да се направи и това е, което хората искат. Ако им обещаеш един огромен завод, те нито ще ти повярват, нито ще си прав, защото ти не можеш да го направиш.

Наблюдавате ли какво се случва в предизборната кампания в силистренско и виждате ли нередности?

Съжалявам, че може би ще звучи като оплюване на опонента, но в тази предизборна кампания очевидно има купуване на гласове. И за мен е очевидно, че това става от името на политическа партия ГЕРБ. Дори днес подадох един сигнал в Районната избирателна комисия по този въпрос. Другите политически сили са обвинявали нас и кой ли не, но аз категорично заявявам, че БСП в Силистра не се занимава с купуване на гласове. Това, което виждам до момента, е, че и ДПС не се занимава с това в тази кампания – не знам как е било при предишни кампании. Но категорично заявявам, че в силистренския регион ПП ГЕРБ категорично се опитва да купува гласове по всички възможни начини. Раздават се пари директно на гласоподаватели и това го правят и през кметовете, които имат, и през длъжностните лица в администрацията, и обикалят селата нощно време, влизат по къщите и раздават пари. Тоест, всички най-долнопробни практики, които са известни от Избирателния кодекс, се прилагат от гербаджиите в момента безскрупулно, последователно и под защита на полицията.

За какво се отнася сигналът ви до РИК?

Затова, че преди няколко вечери получихме сигнал от Алфатар затова, че една кола с номер, който ни е известен, е минавала от къща на къща и там са договаряни суми за купуване на гласове. Тоест, те са влизали по къщите и са давали пари на хората с уговорката, че ще гласуват за ГЕРБ. Тоест, те сега им дават пари. Тогава ми се обадиха хората, съобщиха номера на колата и сме го предали в РИК. Оттук нататък ще подаваме сигналите вече директно, даже преди дни накарах нашия щаб да се свърже с районните управления, да имаме телефоните на дежурните, защото ако дадем сигнала на следващия ден, вече те не могат да проверят. Вече подаваме всички сигнали в РПУ-тата в момента, в който ги получим. А каква е цената на гласовете, не мога да кажа.

НЦИОМ отчете, че скандалът с подслушванията е разколебал част от хората, които по-рано са смятали да гласуват. Как смятате, че ще се отрази скандалът – ще прелее подкрепа от ГЕРБ за други партии или ще увеличи броя на негласувалите?

Според мен скандалът с подслушванията ще се отрази преди всичко в големите градове. Защото той сякаш не достига в малките населени места при нас. Може би част от хората тук не могат да проумеят достатъчно ясно защо това е проблем. Имам предвид масово хората – разбира се, навсякъде има отделни хора, които разбират всичко. Иначе масово за хората е много по-важно колко пари получават и каква им е сметката за ток в края на месеца, отколкото дали някой е подслушван.

Това обаче не е така в големите градове. Те обаче са мястото, където ГЕРБ до момента бе съсредоточил основната си сила. Те взимат основния си брой гласове от София, Пловдив, Варна и именно там ще бъде много голям отливът за тях. Аз разговарям с много хора, включително бивши и настоящи представители на политически сили и виждам, че има много хора, които са гласували за ГЕРБ на миналите парламентарни избори и които в момента не просто ще гласуват за БСП, а активно работят за нас. И то не защото са станали комунисти или социалисти, а защото си дават ясно сметка, че в момента БСП е единствената сила, която може да спре ГЕРБ. Тоест, те не просто са разочаровани от ГЕРБ, те са обидени в степен, при която са готови да водят активни действия. Този скандал е просто поредната капка, която прелива чашата на много хора. Той няма как да не отлее гласове в полза на БСП, просто защото сме единствената политическа сила, която е реална алтернатива на ГЕРБ, която ще влезе в парламента, която може да промени статуквото и има реални идеи как да го направи.

Но на миналите избори в Силистра, която по-рано беше традиционно червен район, ГЕРБ поведе над БСП. Очаквате ли промяна на настоящите?

Категорично очаквам промяна. Казвам го не предизборно, а съвсем откровено. Нямам съмнение, че на тези избори в Силистра ГЕРБ ще бъде след нас. Въпросът е дали тук можем да постигнем по-голям резултат от ДПС, което също е възможно – това не се е случвало от 1990 година. За първи път оттогава насам имаме шанс да бъдем първа политическа сила в региона. Иначе казано, с ГЕРБ вече сме се сборили тук въпросът е можем ли сега да разминем ДПС.

Смятате ли, че ще има партии на протестите, които ще влязат в парламента?

Според мен няма да има, което трябва много сериозно да се анализира. Защото това показва поне няколко неща: първо, че голяма част от протестите са били подпомагани от традиционните партии – ако не бяха, може би нямаше да съберат толкова голяма сила. Второто е, че хората, които протестират, може би нямат достатъчните политически възможности да сформират реална политическа алтернатива. И тези две неща водят до един извод: че трябва да развиваме гражданското общество и че ни е необходимо повече гражданско образование. Голяма част от хората не правят разлика примерно между изпълнителна и законодателна власт, и техните функции, между понятия като публична държавна и частна собственост. Така че смятам, че това е култура, която трябва да се развива чрез системата на образованието. Явно гражданското общество в България, колкото и да ни се струваше, че е развито, все още не може да поеме тази роля, която вече историята му е дала. Ние вече имаме нужда гражданите да поемат тези функции.

Ако сте прав в прогнозата, че няма да влязат, то това няма ли да се дължи повече на факта, че протестиращите се разцепиха на различни партии? Все пак те първоначално събраха доста солидна обществена подкрепа.

Вижте, аз не мога да кажа, че съм заклет марксист, но навремето Маркс ги е говорил тези неща: че без да имаш осъзнатия исторически поглед върху нещата, без научния поглед, няма как да сформираш грамотно гражданско движение. Иначе навремето се е получавало по друг начин – революциите са избухвали спонтанно и са загивали спонтанно. Сега, слава Богу, не е толкова жестока системата, но по същия начин процесите възникват и изчезват, без да водят до някакъв реален резултат. Според мен обяснението за това е, че ние нямаме достатъчно ясно структурирани искания: протестиращите ясно усещат недъзите на обществото, но не виждат изхода от тях. Може би и затова се разцепиха: едните казаха „така ще го направим“, другите „не, ние пък по този начин ще го направим“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!