Американският посланик: ''Магнитски'' остава способ, който е на разположение

OFFNews 25 февруари 2024 в 18:45 4446 4

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен

Снимка БГНЕС

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен

Глобалният закон „Магнитски“ е начин да се разкрие корупцията, но истинската цел е да се промени поведението на хората – да се спре проблемното поведение и да се отвори нова страница, да се правят нещата по различен начин. Все още следим внимателно случващото се във всяка страна, включително България. Струва ми се, че е още малко рано да оценяваме колко успешно е било, заяви пред bTV посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

Ние не говорим за това какви възможности може да има в бъдеще. Това остава способ, който е на разположение. Дали ще го използваме зависи от обстоятелствата и каква информация ни е предоставена, каза Кенет Мертен.

"Ще работя с всеки, който бъде избран на власт тук"

Ние не се намесваме във вътрешната политика нито на България, нито другаде. Не в това се състои моята работа като посланик тук. Работата ми е да отстоявам пред властите и населението в страната и да ги насърчавам да подкрепят политики, които САЩ подкрепя, било то в ООН, било то в други регионални форуми, в НАТО или по други теми, като например околна среда, военни въпроси, каквото се сетите, коментира Мертен.

Не ни е работа да се намесваме във вътрешната политика. Ние работим с тези, които са на власт, които и да са те. Това е работата ми. Ще работя с всеки, който бъде избран на власт тук. Разговаряли сме с почти всички тук и смятам, че е нормално. Това е начинът, по който повечето дипломати се стараят да работят, заяви посланикът на САЩ.

"Ще има централа на Уестингхаус"

Смятам, че България свърши много добра работа в намаляването на зависимостта си от Русия, от една-единствена страна. Русия прекрати доставките на газ за България на 27 април 2022 г. Така мисля. Това не беше провокирано от нищо. Русия просто реши да го причини на България. Гордеем се, че успяхме да работим съвместно с вашите длъжностни лица тук и да се опитаме да помогнем на България да намери алтернативни източници на газ. България също така разглежда начини, по които да диверсифицира от ядрена енергия, съсредоточена само върху руски доставки, източници и оборудване, към други възможности. Това са все добри новини. Много се радваме, че подписахме двустранно споразумение миналата седмица с България за сътрудничество в сферата на гражданската ядрена енергетика, каза Кенет Мертен.

Ще има централа на „Уестингхаус“, която ще бъде построена тук през идните години. Това са все добри, важни и много разумни стъпки, предприети от България, за да се гарантира по-голяма независимост. И накрая, ще спомена нефта като ключов въпрос. До неотдавна зависехте от базирана в Русия компания за рафинирани нефтени продукти. Доколкото разбирам: има насърчаване от страна на правителството и други да се намери неруски купувач за обекта тук, в България. Считаме, че това би било добра идея. Бихме се радвали този обект да бъде в български или европейски, а не руски ръце в идните години, заяви още посланикът на САЩ.

По отношение рафинерията: има няколко американски фирми, които са били в София, в България. Ако трябва да съм честен: не съм в позиция да кажа или оценя колко сериозни или добри биха били и колко активно се стремят да купят рафинерията на „Лукойл“. По темата за ядрената енергия се радваме, че ще бъде построена централа на „Уестингхаус“ тук. За нас е от значение това: който и да е строителят на новата централа, да е от страна, която споделя ценностите, които се споделят и от България, от САЩ и от ЕС. Уверен съм, че това ще бъде така, каза Кенет Мертен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

230

4

Far Rider

26.02 2024 в 10:09

Щом посланикаът на два пъти казва, че не се намесват във вътрешните работи може пък и да се реша да му повярвам. Въпреки, че помня как сложиха на власт Пиночет и убиха Салвадор Алиенде. И ще цитирам неговите думи: Работата ми е да отстоявам пред властите и населението в страната и да ги насърчавам да подкрепят политики, които САЩ подкрепя, било то в ООН, било то в други регионални форуми, в НАТО или по други теми, като например околна среда, военни въпроси, каквото се сетите. С други думи: ако се съобразявате с нашите интереси ще ви подкрепим, иначе - духайте супата. Добре казано, г-н посланик.

-295

3

Vitorio

25.02 2024 в 21:47

Кенет "РИКО" трябва за мафията а не "Магнитски", едното е инструмент за справедливост, другото е за шантаж и иземване на капитали придобити по незаконен начин...
Българите нямаме нужда от шантажирани престъпници да предават националният интерес за да спасят заграбеното, а от елементарна справедливост!

345

2

Джендо Джедев

25.02 2024 в 21:39

Баце го знае това много добре. Затова стана такъв евроатлантик.

89

1

bat.galin

25.02 2024 в 19:25

Габриел дали ще прочете заглавието на оня простак ?