Замразена скумрия с над 10 пъти повишено съдържание на хистамин откриха от ''Активни потребители''

Натравянето с хистамин прилича на алергия и често не се диагностицира правилно, обясняват експертите

OFFNews 04 декември 2022 в 13:18 19286 5

скумрия

Снимка wikimedia.org

Скумрия

В 23% от изследваните риби от търговската мрежа "Активни потребители" са открили повишено съдържание на хистамин. 

От сдружението са изследвали риба, купена от търговската мрежа в София, за да определят съдържанието на хистамин в тъканите. Подобно проучване се провежда за първи път в България и има за цел да определи риска за отравяне с хистамин при консумирането на риба, допълват те.

В изследването са включени 13 проби. Рибата е купена от 4 търговски обекта. От тях 7 са от рибния сектор на две големи търговски вериги, а останалите 6 - от два малки квартални рибни магазина. Рибата е обработвана и съхранявана по различни начини. Пет от пробите са сушени/мариновани, 3 са декларирани от търговците като пресни, а останалите 5 са замразени.

С изключение на 2 проби чернокоп, за останалите продукти се предполага, че са вносни. 

От 13 изследвани риби в 3 се открива хистамин в количество над 100мг/кг. Пробите са от филетирана прясна скумрия от малък рибарски магазин (322 мг/кг), размразено филе от риба тон (610 мг/кг), и цяла замразена и непочистена скумрия (1066 мг/кг).

Рекордьорът е замразената скумрия, в която хистаминът е повече от 10 пъти над разрешените нива.

Така при 23% от тестваните рибни храни се установява повишено съдържание на хистамин. При други 2 проби - пресен чернокоп, вероятно с произход България, и филетирана ципура от Гърция, стойностите на хистамин са увеличени до 50 мг/кг, т.е. близо до разрешеното.

В останалите 8 проби съдържанието на хистамин е в диапазона 01 – 2,7 мг/кг. Това показва, че в общо 5 от 13 рибни храни, процедурите за хигиена при съхранението и обработката не са спазени

От "Активни потребители" са анализирали и етикетите. "Въпреки добре известните от години законови изисквания 6 от 13 храни не са етикирани правилно. При тях липсват базови атрибути като срок на годност, държава на произход, производител и хранителна информация. Половината придобити за теста риби са анонимни, единствения сигурен факт при тях е търговецът. Това е обичайна практика в малките магазини за риба", пишат от сдружението.

Хистаминовото натравяне имитира алергия

Веднъж образуван, хистаминът остава завинаги в рибата. Той не се разгражда при замразяване, консервиране или високотемпературно третиране. При готвене загиват бактериите и ензима, но ако след това рибата остане на положителни температури е възможно вторично инфектиране и рестартиране на процеса, като новообразувания хистамин се добавя към присъстващия преди това.

Приет чрез храната хистаминът предизвиква много бърза физиологична реакция, проявяваща се обикновено 15 до 60 минути след приема.

Симптомите включват зачервяване и изпотяване на лицето, неприятен вкус в устата и гърлото, замайване, главоболие и гадене. Понякога може да се стигне до треска, сърцебиене и затруднения в дишането. На по-късен етап може да се появяват обриви по лицето и тялото, разстройство, крампи и др. Симптомите много приличат на алергична реакция и затова често се бъркат дори и от лекари. Обикновено признаците на отравянето с хистамин преминават за 12 – 15 часа, в редки случаи до 2 денонощия. Прием в болницата е малко вероятен, а лечението е чрез лекарства. Известни са случаи на усложнения с фатален край.

В ЕС съществува задължителна регулация относно хистамина, задължителна и за България. Съгласно регламент 2073 лимитът е 100 мг/кг, а при дори едно измерване на стойност над 200 мг/кг, цялата партида риба се бракува. 

"Изискванията към добива/улова, обработката, транспорта, съхранението и приготвянето на рибата са специфични и с известни различия от другите месни продукти. Извадената от водата риба е много податлива на бързо микробиологично разваляне и затова трябва непрекъснато да се съхранява при ниска температура в контакт с лед. Дори и кратковременно прекъсване на хладилната верига води до влошаване на качеството и увеличение на риска за консумиращите", обясняват "Активни потребители". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1905

5

2021

05.12 2022 в 17:50

Според мен има един прост начин да провериш рибата - намирисва ли, дори и през пакета. Така съм се отказвал от покупка.

1273

4

Johnny B Goode

05.12 2022 в 01:59

Прокуратурата една Мата Хари не може да намери, камо ли някаква скумрия с хистамин.

2020

3

donyo

04.12 2022 в 19:05

Къде е прокуратурата?

22553

2

dolivo

04.12 2022 в 15:01

да уточним

"Histamine is produced when bacteria that naturally occur in the skin, gills and gut of fish break down histidine, an amino acid found in the muscles of certain fish species that contain naturally high levels of this amino acid (mackerel/herring/sardines/tuna)."

Демек, развалена стара риба. Бактериите може да са убити с белина, замразяване до -37 и т.н. но в един момент е била развалена и негодна.

Заглавието трябва да е "Продават ни прикрита развалена риба" . Теста за хистамин разкрива каква е била.

14369

1

случайно прочетох

04.12 2022 в 14:12

Кои вериги?
Кои магазини?
Иначе информацията е в стил-Някой каза на масата....
 
X

Политолог: Китай източва ресурсите на Русия, има икономически интерес от войната