Висшист с над 1500 лева заплата – профилът на онлайн играча

Все повече жени имат интерес към залози установи проучване на хазартния пазар

OFFNews 03 май 2022 в 13:35 7082 0

Снимка unsplash

Висше образование и заплата от над 1500 лева е профилът на българина, който прави залози онлайн. Това показва проучване на агенция „Прагматика”, направено за еfbet.

Допитването е сред 800 пълнолетни граждани, които са залагали онлайн в различни платформи в последната година и е може би първото, което изучава конкуренцията между тях. В последните 2 години интересът към онлайн хазарта бележи ръст както сред потребителите, така и сред нови играчи на пазара.

Детайли от проучването разбиват редица митове за профила на залагащите в платформите в интернет. Онлайн игрите са предпочитани заради тръпката, а не заради бързите пари за оцеляване, става ясно от профила на най-голяма част от хората, които правят спортни залози.

Най-голямата част от тях са с висше образование – 64%, а най-големият процент (60%) получават над средната работна заплата (над 1500 лв.), като в това число не влизат хората, които не искат да отговорят на въпрос за доходите си (11%). Само 3% от играещите са със статус „безработен“.

По-голямата част от играчите са мъже, но в последно време апетит към тръпката от спортните залози има и сред жените. В момента общо около 20 % от онлайн залозите се правят от дами. Очакванията обаче са делът им да се увеличи - при новите играчи разделението е на 70% мъже и 30% жени. Най-активни са хората между 35 и 44 години. Те са 37% от всички играещи, следвани от възрастовата група 25-34 години, които са малко над една четвърт.

Проучването разграничава 4 основни групи сред хората, които залагат онлайн – редовни играчи, професионалисти, пасивни играчи и нови клиенти. Ето какво е характерно за тях:

Редовните

Най-много от хората в изследването – 37% спадат към групата на редовните играчи, които залагат сравнително отскоро – 1-2 години и го правят веднъж седмично. Това са хора, които правят залози заради тръпката и освен онлайн понякога я търсят и в наземни казина.
Обичат усещането за риск и печалба, търсят тръпката и казват, че чрез залозите релаксират и изключват от делничните си проблеми.

Професионалистите

Групата на професионалистите е втората по проценти – почти всеки трети или 27% от залагащите онлайн може да се причисли към тях. Това са хора, които залагат отдавна и постоянно следят мачове и са напълно запознати с всички видове залагания. Профитата имат изградени стратегии за играта, следят сайтове с информация за намаляване на риска и не се допитват до приятели за очаквания резултат. За тях е важно да са най-добрите и да покажат своите спортни знания. За тях има по-важни неща от бонусите, които харесват, но не търсят на всяка цена.

Пасивните

Пасивните играчи тези, които са залагали, но го правят сравнително рядко. За залози ги изкушават само големите събития и въпреки опита си в хазарта нямат изградена стратегия, а разчитат на усета си. В този сегмент попадат рационални хора, които се грижат добре за финансите си. Не рискуват и залагат само на сигурни мачове. За тях залагането е тръпката „дали ще им излезе мача“. Бонусите и коефициентите са от огромно значение и според тях избират и сайта, през който да заложат.

Новите клиенти

Най-новите потребители в категорията на онлайн залозите все още опипват почватa и залагат много рядко. Залагането за тях е изход от скуката и забавление, което може да им донесе допълнителни пари. По-скоро са комерсиални и биха заложили на голям мач, който е интересен за всички. При тях са и сравнително големите залози (10-20 лева). Допитват се до приятели и познати коя платформа да изберат и към момента най-често предпочитат efbet заради добре организирания сайт, който отговаря на очакванията им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews