Уволнената д-р Троева: Щастлива съм, че едно бебе с чернодробна трансплантация е добре

OFFNews 14 септември 2017 в 10:26 4375 1

Снимка Нова тв

д-р Тинка Троева

Спазила съм правилата и това ще се докаже там, където трябва. Намирам за уронване на моя престиж всичко, което се каза, коментира уволненият директор на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева в интервю за Нова телевизия.

Според здравното министерство тя е отстранена от поста заради системни нарушения и защото е изпратила за чернодробна трансплантация в Хамбург бебе, което според някои специалисти е можело да бъде лекувано и в България.

"С дълъг жизнен и професионален път съм, моето усещане и интуиция беше такова от самото начало - тоест едно отношение на недоверие, което усещах от самото начало. Като чух интервюто на г-н министъра вчера, първият ми въпрос беше защо той не ме е повикал от самото начало, да се разделим нормално", каза д-р Троева.

Тя е категорична, че не е разрешавала лечение, което е можело да се проведе и тук. "Решенията не са еднолични, вземат се от обществен съвет от 17 души. Той заседава, когато има кворум, тоест не по-малко от 9 души и решенията се вземат с минимум 8 гласа."

"Твърдя, че имаме прекрасни специалисти. Спазвайки правилника, тук имаме едно заявление, в което е заявено желание за лечение на това дете в чужбина. Имаме двама външни експерти, които са казали, единият е казал, че трансплантацията би могла да се проведе в една от нашите болници, но тя може да се проведе с по-малък опит в България и далеч по-добър опит в чужбина", обясни тя.

"Когато се твърди, че има системни нарушения, трябва да има системни проверки. Постъпила съм във Фонда на 6 март. на 7-ми съм искала документирано от тогавашния служебен министър одит. До този момент нямам отговор на това искане и не ми е направена нито една проверка. Искрено се надявам, че това, което министърът е поискал, наистина ще установи какви са системните ми нарушения, ако има такива", защити се Троева.

"Право беше на министъра да вземе решения. Той каза в интервю, че ми е поискал обяснения и аз съм ги дала в 4 страници. Твърди, че не ги е разбрал. За това има нормална комуникация, можеше да ме извика и да ме попита. Бях повикана на една среща и на вратата се разминах с моята наследница, тогава не знаех, че е наследница. Разговорът беше проведен. За мен остава непонятно защо, след като вече е взел това решение и е имало разговор за моята смяна защо беше необходимо да продължавам да изпълнявам тази функция още 1 седмица. По-нататък си го обясних - защото това дете беше наистина в риск. То сега е в Хамбург. Изключително удовлетворена съм, щастлива съм, че едно бебе с чернодробна трансплантация е добре, както и донорът - неговата майка", добави уволненият директор на фонда.

"На 1 септември, когато министърът ме повика в министерството, за да ми поиска обяснения, той ми прочете становищата на двете дирекции - инспекторат и правна, аз оспорих веднага, даже много остро реагирах, защото там имаше обвинение в нещо, което изобщо не е истина. От този момент се започна процедура, която продължи до 8 септември, докато се получи формулярът. От 1 до 8 септември клиниката в Хамбург отмени три пъти датата за трансплантация, човекът обаче, който поиска епикриза от 14 страници, за да може господин министърът да си мотивира решението, бях аз. Човекът, който преведе тази епикриза, бях аз. 
Денонощно - сутрин, обед и вечер, телефонирах със завеждащия отделението и той с мен. И те ме уверяваха, че поддържат стабилно състоянието на детето до провеждането на чернодробната трансплантация. Знам какво съм изживяла, не го пожелавам на никого, затова ви казвам, че съм страшно удовлетворена. В понеделник, когато стана чернодробната трансплантация, аз бях повикана и уволнена. Не съм подписала заповедта за получаване. Чувствайки това недоверие, аз си нося молбата за освобождаване в папката, слязох долу и я подадох, но не защото съм нарушила правилата, а защото доверието между мен и ръководството на министерството е изчерпано. До този момент нямам отговор на тази молба", обясни д-р Троева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

14.09 2017 в 13:32

В България и сега има такава навалица от "добри" лекари, нека да изгоним и малкото останали реално добри с "политически" изцепки, простотии и дребни вражди. България няма да се оправи, докато хората не разберат, че това е сериозен скандал, и че правителства трябва да падат и/или хора да влизат в затвора за такива неща. А тук това се смята за дребно скандалче, което ще отшуми след ден-два без последствия. Но това е, ние се надяваме някой да ни оправи. Ми... те ни оправят както знаят.
 
X

Да помогнем на украинските деца!