Шефката на Фонда за лечение на деца уволнена, защото пратила дете в Германия

Мая Младенова 12 септември 2017 в 12:14 7160 3

Д-р Мариета Райкова

Д-р Мариета Райкова е новият директор на Фонда за лечение на деца.

Тя е била назначена днес от Министерството на здравеопазването на мястото на досегашния ръководител на фонда д-р Тинка Троева.

Д-р Троева бе изненадващо сменена вчера, като до днес на обяд мотивите за това не бяха обявени.

Самата д-р Троева е останала изненадана от решението. По информация на OFFNews тя все още очаква среща със здравния министър проф. Николай Петров, за да обсъдят какво налага рокадата. Д-р Троева заемаше поста от пролетта насам, като наследи на него проф. Владимир Пилософ.

Д-р Мариета Райкова е била в управата на болница "Св. Иван Рилски" и е оглавявала Столичната здравноосигурителна каса. По образование е акушер-гинеколог.

Едва днес по обяд МЗ съобщи, че д-р Тинка Троева е сменена заради системно нарушаване на правилника на фонда и е дадена на прокурор. От съобщението става ясно, че тя е изпратила дете за чернодробна трансплантация в Хамбург, а български специалисти смятат, че малкият пациент можел да бъде лекуван и у нас.

Мотив за освобождаването на д-р Троева е системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД. Сигнал е изпратен до прокуратурата на Р България, мотивират се от министерството.

Фондът изискал становища от двама външни експерти – детски гастроентеролози. Според едното становище трансплантацията можела да се извърши в УБ „Лозенец“ (Правителствена болница), а според второто – трансплантацията трябва да се извърши в чужбина. В крайна сметка детето заминало за Германия. Д-р Троева и Общественият съвет, най-вероятно по молба на семейството на детето, предпочели лечението в Германия.

Това е често срещан казус. Родителите настояват за лечение или трансплантация в чужбина, а български болници казват, че имат капацитет да ги лекуват. Родителите обаче често не са съгласни, защото според тях лечението у нас е с много по-ниска успеваемост.

В становището на МЗ има и друга любопитна констатация:

Според експертите и юристите на МЗ издаването на формуляр S2 от министъра на здравеопазването е незаконосъобразно от правна гледна точка.

Оттам обаче не коментират защо тогава министърът е разписал формуляра.

В крайна сметка от съобщението се разбира, че срещу трансплантацията в Хамбург, за която са били отпуснати 120 000 евро, се е обявил шефът на Правителствена болница и национален консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов. Той смята, че детето е можело да бъде трансплантирано и у нас.

Редакцията потърси и д-р Тинка Троева за коментар, но тя не отговаря на телефона си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

3

Izalina

12.09 2017 в 17:05

"Родителите настояват за лечение или трансплантация в чужбина, а български болници казват, че имат капацитет да ги лекуват. Родителите обаче често не са съгласни, защото според тях лечението у нас е с много по-ниска успеваемост."

тука е ключето!

Вместо да въртят директори до откат и да настояват, че децата трябва да се лекуват тук, да погледнат в своята градинка и да изринат всички "доктори", които компрометират професията. Докато ги защитават и прикриват при престъпна небрежност, корупция и чести лекарски грешки, нито един родител няма да повярва, че примерно 90% от гилдията всъщност са добри специалисти.

Припомням само един случай - патологът Петко Маслев в Пловдив, който обясни 51% грешните си хистологични експертизи за 1 година (,които осакатиха маса хора) с това, че колежките му в стаята много плямпали и можело да сбърка!?! ... след което му бяха възстановени лекарските права месец след скандала ...

12415

1

senester

12.09 2017 в 12:24

смяната на един наш човек с друг няма да реши проблема на Фонда.Трябва да се сложи там човек,вещ в работата си,а не послушни палячовци